Εξαιρετική ανάλυση του Ασαντ μέσα σε 5 λεπτά: Τρίτος Παγκόσμιος στη Μέση Ανατολή - Ποιοι και γιατί στη Συρία

Του Στρατή Μαζίδη

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ παραχώρησε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα KP και μέσα σε ένα απόσπασμα το οποίο δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά εξηγεί λεπτόμερως τι συμβαίνει στη χώρα και γιατί.

Ο Ασαντ απαντά πως δεν υπάρχει κανένα μπέρδεμα ως προς τις εμπλεκόμενες δυνάμεις του πολέμου, χωρίζοντας όλα τα μέρη σε δύο πλεύρες. Το ένα αφορά τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ οι οποίοι μπήκαν στη Συρία νόμιμα για να πολεμήσουν τους τρομοκράτες και όλοι οι υπόλοιποι υποστηρίζουν τους ισλαμιστές.

Ο Σύριος Πρόεδρος κάνει λόγο για μια κλικάμωση του Ψυχρού Πολέμου ο οποίος κατά τη γνώμη του ουδέποτε σταμάτησε από την πλευρά των ΗΠΑ, ακόμη και όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ. Αυτή η κλιμάκωση κατά τον Ασαντ λαμβάνει πλέον διάσταση Παγκοσμίου Πολέμου αλλά «δεν είναι στρατιωτικός πόλεμος. Ένα τμήμα του είναι στρατιωτικό, ένα άλλο τρομοκρατικό κι ένα τρίτο, πολιτικό».

Γιατί η Συρία;

Ο Ασαντ αναλύει πως ο πρωταρχικός λόγος που η Συρία αποτελεί το κέντρο αυτού του πολέμου είναι το Ιράν με το οποίο η Δαμασκός διατηρεί καλές σχέσεις. Ωστόσο η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας είναι η καταστροφή του Ιράν και αυτό περνά μέσα από τη διάρρηξη των σχέσεων της Συρίας με την Τεχεράνη.

Ένας άλλος λόγος είναι η συμμαχία δεκαετιών της Συρίας με τη Ρωσία και αν ληφθεί υπόψη η γεωστρατηγική θέση της χώρας, τότε η επίδραση στη Μόσχα θα είναι αρνητική.

Ο τρίτος λόγος είναι η θέση της Συρίας η οποία επηρρεάζει τις εξελίξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο Ασαντ κάνει μια ιστορική αναδρομή μέχρι τα χρόνια των Φαραώ για να δείξει το γεγονός πως όλοι επιθυμούσαν να ελέγχουν την περιοχή. Ό,τι συμβαίνει στη Συρία καθορίζει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

"Ναι" σε όλα

Επιπλέον ο Ασαντ αναφέρει πως ένας άλλος, εξίσου βασικός λόγος είναι το γεγονός πως η Συρία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος ενώ η Δύση δεν ανέχεται να υπάρχουν χώρες που δεν είναι μαριονέτες. Πρέπει να λέει κανείς συνέχεια «Ναι» και αυτό είναι το πρόβλημα της Δύσης με τη Συρία.

Σύγκρουση ιδεολογιών

Τέλος ο Μπασάρ αλ Ασαντ αναφέρει πως υπάρχει μια σύγκρουση διαφορετικών ιδεολογιών. Η μία της Ρωσίας που πολεμά την τρομοκρατία και η άλλη των ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν το χαρτί του εξτρεμισμού όποτε χρειάζονται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail