Handelsblatt Global: Οι ευρωπαίοι σχεδιάζουν να μη δώσουν τα 2,8 δις ευρώ στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο

Του Son Ofeon

Η ζώνη του ευρώ δε θα απελευθερώσει επιπλέον χρήματα διάσωσης για την Ελλάδα σε μια συνάντηση στην Μπρατισλάβα αυτό το μήνα, ανέφερε την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt Global, επικαλούμενη διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δικτυακή έκδοση της γερμανικής καθημερινής επιχειρηματικής εφημερίδας ανέφερε ότι οι διπλωμάτες είπαν ότι η Αθήνα είχε εφαρμόσει μόνο δύο από τις 15 πολιτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι προϋποθέσεις για να δοθούν τα χρήματα της διάσωσης. Επιπλέον από αυτό, είπαν, η Ελλάδα είχε αργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με μια συμφωνία, που υπογράφηκε τον περασμένο χρόνο με τις χώρες της ζώνης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΕΜΣ θα παρείχαν οικονομική βοήθεια μέχρι και 86 δις ευρώ στην Ελλάδα έως το 2018 σε αντάλλαγμα για τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Η ελάφρυνση του χρέους πρόκειται να χορηγηθεί σε δόσεις, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την επέκταση της διάρκειας του χρέους της Ελλάδας , με περαιτέρω μείωση να προβλέπεται μετά το 2018, συμπεριλαμβανομένων των αναβολών τόκων και των προβλέψεων για σταθερά χαμηλά επιτόκια.

Η Handelsblatt Global είπε ότι το Eurogroup είχε εγκρίνει μια δόση 10,3 διs ευρώ για την Ελλάδα το Μάιο από το συνολικό πακέτο. ‘Ενα αρχικό ποσό 7,5 δις ευρώ από το ποσό αυτό είχε μεταβιβασθεί στην Αθήνα με το υπόλοιπο να είναι προγραμματισμένο να δοθεί το φθινόπωρο.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι το Eurogroup θα συζητήσει μόνο μια έκθεση προόδου για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Μπρατισλάβα.

Τα σχόλια προέκυψαν λίγες μόλις μέρες μετά την δήλωση το Σάββατο του επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) , που ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους "πολύ σύντομα", αν εφαρμόσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις , που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Μετά τη φάπα, που δέχθηκε το κόμμα CDU της κας Μέρκελ στις εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο Μecklenburg - δυτική Pomerania, όπου ήρθε τρίτο κόμμα με 19% μετά το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD, ο ελεγχόμενος γερμανικός τύπος κάνει προβλέψεις ότι δε θα δοθούν τα υπόλοιπα 2,8 δις ευρώ του δανείου διάσωσης το Σεπτέμβριο.

Οι προβλέψεις μάλιστα δεν αποδίδονται σε υπουργούς, αλλά σε "διπλωμάτες" της Ε.Ε.

Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται όσοι διακινούν τη "σίγουρη" πληροφορία μέσω του τύπου, γιατί ενδέχεται τελικά τα χρήματα να δοθούν, παρά τις διαδόσεις.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2016 θα γίνουν εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου, όπου θα εκλεγούν 149 τοπικοί βουλευτές.

Φαντασθείτε τι φάπα θα πέσει στην κα Μέρκελ και το κόμμα της, αν ο ΣΥΡΙΖΑ του κου Τσίπρα αρχίσει τις τσιριμόνιες στη συνάντηση της Μπρατισλάβα ή ακόμα χειρότερα, αν υπονοήσει σοβαρά ότι θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι ψηφοφόροι του Βερολίνου θα μπορούσαν να θεωρήσουν τότε ότι η κα Μέρκελ και ο κος Σόιμπλε έκαναν λάθος, που δέχθηκαν να δώσουν τα αρχικά 7,5 δις ευρώ του πακέτου χωρίς να εξασφαλίσουν την υπακοή της Αθήνας.

Για το λόγο αυτό αναμένουμε ότι στη συνάντηση της Μπρατισλάβα είναι προτιμότερος ένας συμβιβασμός Ελλάδας και Eurogroup.

Συμβιβασμός όμως σημαίνει ότι κάτι θα πρέπει να δώσουν και οι δύο πλευρές.

Ο ESM προανήγγειλε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης "πολύ σύντομα" χωρίς να τα προσδιορίζει με ακρίβεια το Σάββατο, δηλαδή πριν τις εκλογές της Κυριακής.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει την ίδια άποψη και σήμερα, αλλά λογικά οι τεχνοκράτες είναι πιό προβλέψιμοι από τους πολιτικούς.

Θα μπορούσαν να προσφέρουν μία επιμήκυνση του βραχυπρόθεσμου χρέους, αναλαμβάνοντας και εξοφλώντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Αυτή η ενέργεια θα ξεμπλόκαρε κάπως τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και κουαρτέτου, απομακρύνοντας σε συμβουλευτικό ρόλο το ΔΝΤ, που φαίνεται να πιέζει για διαγραφές χρέους από τώρα.

‘Ενας δεύτερος τρόπος χειρισμού θα μπορούσε να είναι η χρήση του προγράμματος πιστωτικής επέκτασης της ΕΚΤ με αγορά από την ΕΚΤ τίτλων έκδοσης του ESM.

Mε τα χρήματα αυτής της πώλησης ο ESM θα μπορούσε να προεξοφλήσει τμήμα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με λήξεις έως το 2024, επιτυγχάνοντας κάποια έκπτωση-διαγραφή.

Θα μπορούσε βέβαια να μην γίνει καμία τακτική κίνηση και απλά τα 2,8 δις ευρώ να μην δοθούν στην Ελλάδα ούτε το φθινόπωρο φέτος.

Αν κάποιοι εισηγούνται μία παρόμοια λύση, θα πρέπει να το ξανασκεφθούν πολύ σοβαρά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πνέει το λοίσθια και στηρίζεται σε 3 ψήφους, που από "σύμπτωση" μπορεί να ανήκουν σε μουσουλμάνους της Θράκης.

Καθώς η Μέρκελ αποδυναμώνεται συνεχώς στη Γερμανία, είναι φυσικό ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία για τη ρύθμιση των προσφυγικών ροών και ιδιαίτερα δεν θα πληρώσει τα 6 δις ευρώ, που υποσχέθηκε στους τούρκους.

Η Τουρκία τότε για να εκβιάσει τη Γερμανία θα απελευθερώσει τις ροές προσφύγων προς την Ελλάδα για να της προκαλέσει οικονομική αιμορραγία, αλλά συγχρόνως μπορεί να δελεασθεί και να ζητήσει από τους τρεις βουλευτές να ρίξουν την Ελληνική κυβέρνηση, για να επιτείνει το κυβερνητικό χάος στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, οι βουλευτές εκλέγονται με σταυρό.

Φαντάζομαι ότι οι ‘Ελληνες πολίτες δεν θα ψηφίσουν σ’ αυτές όσους αποδεδειγμένα είναι ανίκανοι και τους κοροϊδεύουν ασύστολα.

Το φάσμα μίας κατάστασης αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης θα είναι άμεσα ορατό, καθώς οι πρόθυμοι ευρωσωτήρες όλων των παρατάξεων θα έχουν μαυρισθεί από τους πολίτες και δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση "σωτηρίας".

Στο ερώτημα Τσίπρας ή Μητσοτάκης, η απάντηση θα είναι: Κανένας από τους δύο.

Αλλά μία παρόμοια απάντηση μπορεί να οδηγήσει και στην ανάδειξη νέων πολιτικών ή ακόμα και στη στήριξη "απεχθών" λύσεων.

Η κατάσταση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά την αδειοδότηση τους, είναι χαοτική και η προπαγάνδα πλέον δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Ο ψηφοφόρος είναι αηδιασμένος με το σύνολο του πολιτικού φάσματος και έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να εμπιστεύεται πλέον κανένα.

Η αντίδραση του θα είναι μάλλον είτε η εκτεταμένη αποχή ή η εκδικητική ψήφος.

Τα περιθώρια ανοχής των πολιτών έχουν στενέψει και οι θυσίες, που ζητούνται, κρίνονται ήδη υπερβολικές από όλους.


Θα γίνει σύντομα το λάθος της προκήρυξης πρόωρων εκλογών;

Η πρόβλεψη μου είναι ότι αυτή η εξέλιξη δε θα αργήσει και από τον Οκτώβριο θα αφορά τουλάχιστον τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Ελλάδα.

Τότε θα μάθετε έμπρακτα τι σημαίνουν τα παρακάτω λόγια (δεν είναι δικά μου):

“…Θα έχετε κυβέρνηση και θα είναι σα να μην έχετε” (υπηρεσιακή κυβέρνηση διαρκείας),

“…θα σας δώσουν πολλά λεφτά και μετά θα σας βάλουν δυσβάσταχτους φόρους, αλλά δεν θα προλάβουν να τους πάρουν” (τέλη Σεπτεμβρίου: β’ δόση εισοδήματος, πρώτη ΕΝΦΙΑ),

“…ο κόσμος θα σιχαθεί τους πολιτικούς και θα τους πάρει με τις πέτρες…”(πρόωρες εκλογές με μαύρισμα Τσίπρα, αλλά και Μητσοτάκη)

”…θα γίνει κάτι και θα φανεί πως φταίει η Ελλάδα, τότε η Τουρκία θα το εκμεταλλευτεί…” (στάση πληρωμών, επειδή δεν θα δοθούν τα 2,8 δις ευρώ από τον ESM)

Τα γεγονότα εξελίσσονται και οι “άπιστοι” βαδίζουν χαρωποί προς την καταστροφή τους...


ΟΙ ΓΕΛΑΣΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ?


O ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΝΟΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


"Η ΑΡΡΕΝΩΠΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΘΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ.ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΔΥΟ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΘΑ ΤΗΝ ΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. ΩΣΤΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ" ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail