Δύο βασικοί λόγοι στέλνουν τον Κόκκινο Δράκο να βγάλει φωτιές στη Συρία

Στρατής Μαζίδης

Το Πεκίνο μπορεί να τηρεί παραδοσιακά μια πολιτική μη επέμβασης στην αντιμετώπιση των διεθνών συγκρούσεων, ωστόσο φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό στην περίπτωση της Συρίας να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή.

Άλλωστε πριν από περίπου ένα χρόνο και όταν ξεκινούσε η ρωσική επέμβαση, πλήθος ξένων δημοσιευμάτων έκανε λόγο για αποστολή του αεροπλανοφόρου Liaoning στα ανοικτά της Συρίας και συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές.

Ωστόσο ο Δρ Michael Clarke (Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Ασφάλειας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας) και ο Raffaello Pantucci (Διευθυντής Μελετών Διεθνούς Ασφάλειας στο Royal United Services Institute-RUSI) εντοπίζουν με ανάλυσή τους στο National Interest δύο λόγους-κλειδιά για τους οποίους το Πεκίνο θα εμπλακεί στη Συρία.

Ο πρώτος είναι η ανησυχία της Κίνας όσον αφορά τον αριθμό αλλά και τις δια συνδέσεις των Ουιγούρων μαχητών από την ασταθή επαρχία της Xinjiang που συμμετέχουν στη συριακή σύγκρουση. 

Η συγκεκριμένη περιοχή του κινέζικου βορρά έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα λόγω επιθέσεων μουσουλμάνων Ουιγούρων εξτρεμιστών. Το ΤΙΡ, Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν το οποίο έχει καταγγελθεί από την Κίνα ως τρομοκρατική οργάνωση και έχει οριστεί ομοίως από ΗΠΑ-Ρωσία, έχει δραστηριοποιηθεί στη Συρία, ιδιαίτερα στις επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ και Λατάκια ως μέρος του στρατού της Κατάκτησης (Jaish al-Fatah). 

Το Πεκίνο δε θα ήθελε με τίποτε την επιστροφή αυτών των Ουιγούρων στην Xinjiang.

Ο δεύτερος λόγος είναι η επιθυμία για γεωστρατηγική σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και την οδό του μεταξιού, που θα ενισχύσει την Κίνα στην Ασία και την Ευρώπη. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει όσο η ευρύτερη περιοχή Συρίας και Ιράκ αποτελεί εμπόλεμη ζώνη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail