Αδειάζουν Τσιρώνη οι μηχανικοί για την Ταυτότητα Κτιρίου: Ποιο 50ρικό; Ούτε ένας μισθός δεν είναι αρκετός

Freepen.gr - Αυστηρή διευκρινιστική ανακοίνωσε εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων ύστερα από τη δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Τσιρώνη ότι η αμοιβή μηχανικού για την καταγραφή ενός διαμερίσματος κυμαίνεται στα 50 ευρώ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις τελευταίες μέρες σε συνέντευξη που έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Τσιρώνης,  υποστήριξε πως η αμοιβή μηχανικού για την απλή καταγραφή ενός διαμερίσματος είναι περίπου 50 ευρώ!!!

Προϋπόθεση δε για να θεωρηθεί εύλογη αυτή η αμοιβή, ανέφερε ότι θα πρέπει,  για το ακίνητο να εκδόθηκε οικοδομική άδεια την τελευταία εικοσαετία και να υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή τα σχέδια αυτής, ενώ στο μεσοδιάστημα δεν θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση.

Θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι στο σχέδιο νόμου που έχει θέσει ο ίδιος σε διαβούλευση η ταυτότητα κτιρίου πρέπει να περιλαμβάνει:

α. την οικοδομική άδεια του κτιρίου και τα σχέδια της
β. το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
γ. τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική κατάσταση,
δ. το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφ’ όσον υπάρχουν
ε. δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων
ζ. το δελτίο δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας, εφ’ όσον απαιτείται
η. πιστοποιητικό πληρότητας της Ταυτότητας Κτιρίου

Αν για όλα τα παραπάνω ο Υπουργός κ. Τσιρώνης εκτιμά ότι ο μηχανικός θα πρέπει να αμείβεται με 50 ευρώ, θα προτείναμε τα υπόλοιπα χρήματα που μένουν από αυτή την αμοιβή μετά την φορολόγηση και τις ασφαλιστικές εισφορές (περίπου 15 ευρώ) να τα αποδίδει με νόμο ο μηχανικός στον Υπουργό για να τον ευχαριστήσει για την συνεισφορά του στην επαγγελματική του εξέλιξη.

Όταν ένας υπουργός δεν μπορεί να κατανοήσει πόσο πρέπει να είναι η αμοιβή ενός μηχανικού για τα παραπάνω, φαίνεται πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η επαναφορά των κατώτερων αμοιβών των μηχανικών με τις κατάλληλες προσαρμογές.

Το οξύμωρο είναι ότι σε συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για το, υπό διαβούλευση, σχέδιο νόμου στις αρχές Σεπτέμβρη ο κ. Τσιρώνης είχε αναφέρει ότι έχουν δηλωθεί στους παλαιότερους νόμους λιγότερο από τα μισά αυθαίρετα κτίσματα που υπάρχουν στην χώρα. Συνεπώς ένας τεράστιο αριθμός ακινήτων θα πρέπει να δηλωθεί στον νέο νόμο τον οποίο σε σχέση με τον παλαιότερο ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει:

α. Ελεγκτή δόμησης πριν την ένταξη στον νέο νόμο
β. Μελέτη στατικής επάρκειας
γ. Τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο του πίνακα των γειώσεων και των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον Υπουργό, αν δεν το γνωρίζει, ότι το κόστος αυτό ξεπερνά κατά πολύ τον μηνιαίο μισθό ενός εργαζόμενου στις περισσότερες περιπτώσεις.

Καλό θα ήταν λοιπόν τόσο ευαίσθητα ζητήματα, όπως η περιουσία των Ελλήνων πολιτών να μην αντιμετωπίζονται με τέτοια ελαφρότητα, πόσο μάλλον την δύσκολη αυτή περίοδο που περνά η χώρα μας.

Κατανοούμε και χαιρετίζουμε την ανάγκη συγκρότησης του Παρατηρητήριου του Δομημένου Περιβάλλοντος και την εφαρμογή της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης αλλά βασικά σημεία του σχεδίου νόμου τα καθιστά ανεφάρμοστα.

Συμμεριζόμαστε την ανάγκη για περιορισμό της έκτος σχεδίου δόμησης και της επίσπευσης του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Συμμεριζόμαστε την ανάγκη για τακτοποίηση και διασφάλιση της περιουσίας των πολίτων για τα ακίνητα που προέρχονται από κληρονομιά καθώς και για αυτά στα οποία πρόκειται να αδειοδοτηθεί μια δραστηριότητα, ώστε να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης τι κληρονομεί και να μπορεί να το μεταβιβάσει, αλλά και ο επενδυτής το τελικό κόστος που απαιτείται  για την επένδυση του και το χρόνο αδειοδότησης της.

Δυστυχώς συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου οδηγεί στην μη εφαρμογή του για το λόγο αυτό προτείνουμε στον Υπουργό να δώσει μια τελευταία εξάμηνη παράταση στον παλαιότερο νόμο και συγχρόνως να ξεκινήσει διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και επιστημονικούς συλλόγους ώστε να κατατεθεί εκ νέου νομοσχέδιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στην συγκυρία αλλά και τις απαιτήσεις της ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail