Ρώσικη βάση στο Ιράν: Μια θεμελιώδης μεταβολή στην ισορροπία δυνάμεων της Μέσης Ανατολής

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ

Τεκτονικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής σηματοδοτεί η παρουσία των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στο Ιράν, καθώς από τη βάση Hamedan η οποία βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, τα Tu-22M3 εξαπέλυσαν επιθέσεις και θα χτυπούν από εδώ και στο εξής στόχους της τρομοκρατικής ομάδας DAESH. Πρόκειται για την πρώτη παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέχρι προηγουμένως τα ρωσικά βομβαρδιστικά TU-22M3 (Tupolev) απογειώνονταν από τη βάση Mozdok της Β. Οσετίας (νότια Ρωσία). Ετσι τα ρωσικά βομβαρδιστικά κάνουν λιγότερο κατά 60% χρόνο πτήσης, πράγμα που σημαίνει και μεγάλη εξοικονόμηση κόστους ανά αεροπορική επιδρομή.

Αυτό επίσης σημαίνει πρακτικά πως τα ρωσικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά θα είναι σε θέση πλέον να φέρουν μεγαλύτερο φορτίο και την ίδια στιγμή θα προβούν σε αύξηση των αεροπορικών τους εξόδων. Κατά συνέπεια, η ένταση και η αποτελεσματικότητα των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Η αεροπορική βάση Hmeymim στη Λατάκια της Συρίας (πρώην πολιτικό αεροδρόμιο) δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσει τέτοιο είδους βομβαρδιστικά.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία διαδίδουν πληροφορίες πως μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έχει επέλθει συμφωνία για την ανάπτυξη των TU-22M3 στη βάση Hamedan για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από Ιρανούς αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν Ali Shamkhani δήλωσε πως η Ιρανική πλευρά θα παράσχει την κατάλληλη υποδομή της για την Ρωσία με σκοπό να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά στο Ιράν πλέον θα αλλάξουν δραματικά το γεωπολιτικό status quo της Μ. Ανατολής.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤU-22M3

Οι δυνατότητες του TU-22M3 είναι τόσο μεγάλες, όπου μπορούν να καλύψουν λόγω της υπερηχητικής του ικανότητας το σύνολο της Μ. Ανατολής. Όπως διαβάζουμε στο redstar.gr, ο κύριος οπλισμός του Tu-22M3 περιλαμβάνει συνδυασμό τριών βλημάτων Χ-22ΜΑ ( ένα βλήμα κάτω από την άτρακτο και δυο κάτω από τις πτέρυγες). Ο πύραυλος προορίζεται για την προσβολή ναυτικών στόχων ή χερσαίων στόχων και την προσβολή κέντρων αεράμυνας. Το βλήμα αυτό διαθέτει εμβέλεια 140-150 km , βάρος εκτόξευσης 5.900 kg και ταχύτητα 4 Mach. Εκτός από την μεταφορά του Χ-22ΜΑ το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει και τους Χ-15 για προσβολή ναυτικών στόχων με αισθητήρα χιλιοστρομετρικού μήκους κύματος ή με παθητική καθοδήγηση για προσβολή ραντάρ.

Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 6 βλήματα εσωτερικά σε εξαπλό κυλινδρικό εκτοξευτή και τέσσερα βλήματα σε εξωτερικούς φορείς οπλισμού (δυο κάτω από τις πτέρυγες και δυο κάτω από την άτρακτο). Η μεταφορά συμβατικών φορτίων περιλαμβάνει 69 βόμβες FAB των 250 kg ή οκτώ FAB-1500). Υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς νέων οπλικών συστημάτων.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αποτελείται από ραντάρ ναυτιλίας-βομβαρδισμού μεγάλης ισχύος PNA (κατασκευής της Leninets), διατηρεί την ικανότητα βομβαρδισμού όψης και φέρει το τηλεοπτικό σκοπευτικό OBP-15T παρέχοντας πλήρη λειτουργία μέρα και νύκτα. Επίσης περιλαμβάνεται και το εφεδρικό ραντάρ αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας και ραδιοναυτιλιακός εξοπλισμός.

Η ευρύτερη περιοχή πλέον όπως καταλαβαίνουμε μπορεί να ελέγχεται με ευκολία από τα ρωσικά βομβαρδιστικά και περιλαμβάνει χώρες όπως: το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, ΗΑΕ, την Υεμένη, το Ιράν, τα νερά του Περσικού Κόλπου. Εντός της εμβέλειας είναι στρατιωτικές βάσεις και όλα τα στρατηγικά σημεία των Ουαχάμπι μοναρχιών του Περσικού Κόλπου. Η πτήση προς Ριάντ (Σ. Αραβία) μπορεί να γίνει σε λιγότερο από μισή ώρα.

O ΑΞΟΝΑΣ ΜΟΣΧΑΣ-ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ

Η προθυμία της Τεχεράνης να δώσει στην Ρωσία την βάση Hamedan είναι ένα μοναδικό γεγονός και αποδεικνύει την στενή στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών. Πλέον τα ρωσικά γεωπολιτικά συμφέροντα συνδέονται με τα αντίστοιχα του Ιράν στην Μ. Ανατολή. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις θα προστατεύσουν τόσο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ρωσίας, όσο και του Ιράν.

ΡΗΓΜΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΩΝ

Για την Ρωσία το γεγονός αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή η γεωπολιτική επέκταση προς τον νότο ήταν μία στρατηγική επιθυμία της ρωσικής γεωπολιτικής από τον 18ο αιώνα και αποτελούσε την βασική έννοια του ”Μεγάλου Παιχνιδιού” από τη ρωσική πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, Μ. Βρετανία και Η.Π.Α. προσπάθησαν και προσπαθούν να αποτρέψουν την ρωσική πρόσβαση στην Μ. Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά στην βάση Hamedan σπάνε αυτό τον αποκλεισμό των ατλαντιστών, με την Ρωσία να έχει πλέον άμεση πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, με την δυνατότητα να προστατεύσει τόσο τα δικά της συμφέροντα όσο και αυτά των συμμάχων της.

Πληροφορίες: katehon.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail