Πολύ σοβαρή εξέλιξη απέναντι από την Κρήτη - Το Ισλαμικό Κράτος επεκτείνεται στο χάος της Λιβύης - Έρχεται η μάχη της Τρίπολης;

ISIL - Λιβύη - 2016
Στρατής Μαζίδης

Σημαντική εξέλιξη καταγράφεται  τους τελευταίους μήνες στο διαλυμένο κράτος της Λιβύης καθώς όπως αναφέρει και το almasdar οι τζιχαντιστές της ISIS έχουν προχωρήσει σιωπηλά πάνω από 100 χιλιόμετρα δυτικά της αυτοαποκαλούμενης πρωτεύουσάς τους,  της Σύρτης (Surt), αποσπώντας έτσι τον έλεγχο σε δεκάδες χωριά τα οποία ηλέγχονταν από παραστρατιωτικές ομάδες πιστές στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

 Επί του παρόντος, η πλούσια χώρα του πετρελαίου είναι βαθιά διαιρεμένη μεταξύ τριών ομάδων που ισχυρίζονται ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Οι δύο εδράζοτναι στην Τρίπολη και πρόκειται για την ισλαμική κυβέρνηση της Αυγής της Λιβύης και τη νεοσύστατη κυβέρνηση εθνικής ενότητας που έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Εν τω μεταξύ, υπάρχει η Ανατολική κυβέρνηση στπ Τομπρούκ η οποία ισχυρίζεται πως κατέχει την κρατική εξουσία, αφού εξελέγη το 2014.

Στη δυτική Λιβύη υπάρχουν επίσης οι αυτόνομες φυλές Τουαρέγκ που έχουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της συνοριακής γραμμής Λιβύης-Αλγερίας και τα στρατεύματά τους έχουν υπογράψει περιφερειακή ειρηνευτική συμφωνία τόσο με τη δυτική κυβέρνηση της Λιβύης όσο και με την Ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διάλυσης μετά την εποχή Καντάφι και τις διαρκείς αναταρατχές, το Ισλαμικό Κράτος βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί αρχικά γύρω από το λιμάνι της Σύρτης, που περιβάλλεται από αραιοκατοικημένες έδαφος της ερήμου.

Επιπλέον μαχητές της ISIS μαχητές έχουν επεκταθεί σε πόλεις όπως η Σαμπράθα και η Ντέρνα.

Επί του παρόντος, η ISIS έχει περίπου 6.000 άνδρες στη Λιβύη και αν συγκρίνετε προσεκτικά τον αρχικό χάρτη του άρθρου με τον παρακάτω από το 2015 θα διαπιστώσετε την επέκταση των τζιχαντιστών.

ISIL - Λιβύη - 2015


Όπως έχουμε σημειώσει στη Freepen.gr αυτή η ενίσχυση της παρουσίας της οργάνωσης οφείλεται στη μεταφορά δυνάμεων από τη Συρία (και το Ιράκ) καθώς μετά τη ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο και την ανατροπή των ισορροπιών στα διάφορα μέτωπα, η ISIL ουσιαστικά σιγά σιγά μετακομίζει στην πρόσφορη λόγω χάους Λιβύης.

Αυτή τη στιγμή η ISIL έχει πετύχει να βρεθεί σε κοντινή απόσταση από την Τρίπολη. Εξ ίσου όμως κοντά στην πόλη βρίσκεται και ο λιβυκός στρατός της κυβέρνησης Τομπρούκ που εξακολουθεί να ελέγχει ένα μεγάλο θύλακα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για να καταλάβει την Τρίπολη καθώς τα στρατεύματά της απέχουν λιγότερο από 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως παρά τις προόδους της ISIL δυτικά της Σύρτης, οι δυνάμεις της έχουν ηττηθεί στη Ντέρνα από το στρατό της κυβέρνησης του Τομπρούκ χάνοντας έδαφος στη Βεγγάζη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail