Μόλις 24 ώρες άντεξε στην πίεση της Δύσης ο πρόεδρος της Κύπρου – Δυστυχώς από ηγέτης, δειλός πολιτικάντης

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Ήταν αναμενόμενο, ο Πρόεδρος της Κύπρου μετά την γενναία στάση που κράτησε απέναντι στον ΟΗΕ και την Τουρκία, αποχωρώντας δεικτικά από το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Ανθρωπιστική Κρίση στην Κωνσταντινούπολη, όταν με συνωμοτικό τρόπο θελήσανε οι επιτήδειοι να αναδείξουν τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζι σε αρχηγό κράτους, να δεχθεί τεράστια πίεση, για να πάρει πίσω την απόφαση του να διακόψει τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Τότε για αυτή τη στάση του κ. Αναστασιάδη νοιώσαμε Εθνικά υπερήφανοι και μάλιστα τον είχαμε προτρέψει να μην επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να θέσει σκληρούς όρους προκειμένου να το κάνει, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία. Δηλαδή να απαιτήσει προ κάθε συζήτησης την άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και την άμεση αντικατάσταση του Φιλότουρκου, ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ κ. Αϊντα που τόσο σκοτεινό ρόλο έπαιξε στη σκευωρία που στήθηκε σε βάρος της Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στις ευρύτερες μέχρι τώρα προσεγγίσεις του, όπως άλλωστε έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και στο παρελθόν, στις συζητήσεις για τα επιμέρους θέματα μιας ενδεχόμενης λύσης. Όμως δυστυχώς μείναμε με τη χαρά καθώς δεν πέρασαν 24 ώρες πίεσης και ο κ. Αναστασιάδης ενέδωσε και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. Συμφώνησε να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις χωρίς να κερδίσει απολύτως τίποτα, μάλιστα θα λέγαμε είναι και σε δυσμενέστερη θέση αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ δικαίωσε πλήρως για τη στάση του τον κ. Αϊντα !!!!! κάτι που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Έτσι, τα τηλεφωνικά συγχαρητήρια του Τζο Μπάιντεν δέχθηκε χθες το βράδυ ο κ. Αναστασιάδης για την απόφαση του να επανέλθει στις συνομιλίες. Συγκεκριμένα σε ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρει: “Ο Αντιπρόεδρος (Μπάιντεν) μίλησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για να εκφράσει την έντονη υποστήριξη του για την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να επαναλάβει και να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού”. Ενώ σε δηλώσεις του ο Κύπριος Πρόεδρος, οδηγώντας τα πράγματα προς εκτόνωση, ανέφερε ότι, «Ναι, νομίζω ότι μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ επανορθώνονται κάποιες απόπειρες που είχαν γίνει και θέλω να ευελπιστώ, όπως είχα τονίσει και το πρωί, ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα και από κανέναν που εμπλέκεται στη διαδικασία». Όμως δυστυχώς για τον κ. Πρόεδρο οι δηλώσεις Μπάν όχι μόνο δεν θα έπρεπε να εκτονώσουν την κατάσταση αλλά να την επιδεινώσουν, διότι όπως και να μεταφράσουμε τις δηλώσεις του, η ουσία όσων είπε είναι ότι, δεν έχει αλλάξει η πολιτική του Οργανισμού για την Κύπρο και μάλιστα εξέφρασε ισχυρότατη υποστήριξη προς τον ειδικό σύμβουλο του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος δημιούργησε την προβοκάτσια εναντίον του κ. Αναστασιάδη, σε συνεργασία με τους Τούρκους.

Θεωρούμε τελικά ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό και διπλωματικό ολίσθημα του Κύπριου Πρόεδρου, που ενώ στάθηκε αρχικά με γενναιότητα απέναντι στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας και του ΟΗΕ, δεν είχε τα κότσια στη συνέχεια να σταθεί πιστός στην απόφαση του. Κρίμα γιατί ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να αποτελέσει έναν πραγματικό ηγέτη, μετατρέπεται σε ένα δειλό πολιτικάντη.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail