Ο φόβος του ντόμινο μετά την επίθεση τρομάζει την Αθήνα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ

Αν κάτι τρομάζει την κυβέρνηση ακόμη περισσότερο και από την ίδια την τρομοκρατική απειλή που πλανάται πάνω την Ευρώπη, είναι οι παρενέργειες που αυτό το φάντασμα μπορεί να προκαλέσει στην πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών πάνω στην προσφυγική κρίση.

Η εκλογική άνοδος της ακροδεξιάς και η ρατσιστική και αντιπροσφυγική ρητορική που υιοθετείται ακόμη και από Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, όπως αυτό του σλοβάκου Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, δείχνουν πως η λύση στο προσφυγικό μόνο εύκολη δεν προμηνύεται.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως τέτοιες πράξεις σαν την χθεσινή στις Βρυξέλλες, αντικειμενικά ενισχύουν δυνάμεις που εχθρεύονται την συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού. Τις θεωρούν βούτυρο στο ψωμί εκείνων που επιμένουν στην πολιτική των υψωμένων τοίχων και του απομονωτισμού, με τους οποίους αντιπαρατέθηκε το προηγούμενο διάστημα. Πλέον, ο φόβος για αλλαγή στάσης ακόμη και από χώρες που συμπαρατάχθηκαν στο μπλοκ των «αλληλέγγυων» του οποίου ηγήθηκε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, είναι υπαρκτός και ανησυχεί έντονα την κυβέρνηση.

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης και με αποκορύφωμα το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, όλοι αντιλαμβάνονται πως οι ευρωπαϊκές συμφωνίες τηρούνται από τα κράτη μέλη της Ένωσης a la cart. Στην Αθήνα ούτε που θέλουν να φανταστούν τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι χώρες της Ευρώπης αρνηθούν να δεχθούν τον συμφωνημένο από την Τουρκία αριθμό προσφύγων. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως μια τέτοια εξέλιξη ίσως οδηγήσει σε ένα ντόμινο μονομερών ενεργειών και ουσιαστικά στην κατάρρευση της συμφωνίας και στο de facto κλείσιμο των συνόρων. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την χώρα μας, η οποία θα καλούνταν επί της ουσίας να διαχειριστεί μόνη της όλη αυτή την κρίση.

Πάντως, όπως και μετά τα τυφλά χτυπήματα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, οι ισχυροί της ευρωπαίοι ηγέτες φροντίζουν να στείλουν καθησυχαστικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, υποστηρίζοντας πως ο φόβος δεν θα γονατίσει, ούτε και θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κατακτήσεις της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail