Για τους ανθρωπιστές που θεωρούν ότι η ονομασία των Σκοπίων είναι θέμα εθνικιστικό…

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού

Πρώτα από όλα πια δεν έχουν μπει ούτε στην ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ οπότε τίποτε δεν έκλεισε. Ευτυχώς που οι οπαδοί των τετελεσμένων δεν ζούσαν το 1821, θα έλεγαν ότι μετά από 400 χρόνια η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, θα γίνονταν αξιωματούχοι των Τούρκων με πόνο ψυχής, όχι με ευχαρίστηση όπως όλοι αυτοί που δεν είχαν ηθικό πλεονέκτημα, άλλωστε δεν ευθύνονταν αυτοί, όλοι οι προηγούμενοι από το 1453 και μετά έφταιγαν.

Το θέμα δεν είναι το όνομα. Το όνομα Μακεδονία υπάρχει σε επτά πόλεις και οικισμούς των ΗΠΑ, κανείς δεν ενοχλείται γιατί κανένας κάτοικος δεν θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις προς την χώρα, δεν θέλουν να κλέψουν την ψυχή μας, όπως χαρακτήρισαν το όνομα σε επιστολή που είχαν υπογράψει ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Δημήτρης Τσάτσος και ο Αριστόβουλος Μάνεσης.

Η συνεργασία Σκοπίων - Τουρκίας γνωστή…

Άγαλμα του Κεμάλ υψώθηκε στα Σκόπια, 650 Σκοπιανοί στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί σε Τουρκικές ακαδημίες ενώ η Τουρκία έχει παράσχει και στρατιωτικό υλικό στα Σκόπια. Τα Σκόπια έχουν δώσει την διαχείριση για τα αεροδρόμια των Σκοπίων και της Αχρίδας στην τουρκική Τav, ενώ Ελβετική ιστοσελίδα το 2015 θεωρούσε πιθανόν η εταιρεία Τurkish Airlines να γίνει ο εθνικός αερομεταφορέας των Σκοπίων. Επίσης ο Τουρκικός συνασπισμός για την Αμερική είχε ανακοινώσει στο παρελθόν υποτροφίες για Σκοπιανούς που θέλουν να σπουδάσουν στην Τουρκία, υπάρχουν αναφορές το 2008 για δωρεά 150.00 δολαρίων από τον Τουρκικό συνασπισμό της Αμερικής σε ένωση Σκοπιανών των ΗΠΑ, ενώ σε σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων της συγκεκριμένης οργάνωσης δινόταν η υπόσχεση ότι κάθε δολάριο δωρεάς θα ισοφαριζόταν από τον Τουρκικό συνασπισμό της Αμερικής.

Δεν μπαίνω καν στο θέμα της απόλυτης αδιαφορίας για το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων στα Σκόπια, ανάμεσα τους και της Ελληνικής.
Ο Κωνσταντίνος Χολέβας σε άρθρο του στην εφημερίδα Δημοκρατία ανέφερε ότι ο Τάσος Μητσόπουλος πρώην υπουργός άμυνας της Κύπρου είχε γράψει το 2008 στην Σημερινή Λευκωσίας πως όταν υπηρετούσε ως σύμβουλος στο Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών είχε έρθει σε επαφή, αφού είχε λάβει πολλές προφυλάξεις, με δεκάδες Έλληνες των Σκοπίων που του εξιστόρησαν τις διώξεις που είχαν υποστεί.

Αλλά γιατί να ενδιαφερθούν οι ανθρωπιστές; Είναι δεκανίκια κάθε ξένου φασισμού. Γιατί να ενδιαφερθούν για ονόματα που κρύβουν ιμπεριαλιστικές βλέψεις και υποβοηθούνται από τρίτους;
Γιατί να ενδιαφερθούν για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μειονοτήτων στα Σκόπια;
Γιατί να μη στηρίζουν το ίδιο με το Γκρούεφσκι που είχε δηλώσει ότι το κόμμα του είναι συνέχεια του VMRO; Ο ηγέτης του VMRO ήταν φίλος του Χίμλερ το 1922, ταξικός αδερφός, ο εμπνευστής του ναζισμού Κεμάλ.

Το 1940 ταξικά αδέρφια οι Γερμανοί στρατιώτες, οι αξιωματικοί ήταν το πρόβλημα.

Αριστεροί και Δεξιοί και πατριδοκάπηλοι.
Ο Μεταξάς ονόμασε την Αποστόλου σε Κεμάλ Αττατούρκ.

Άρρωστοι.. ιδεοληπτικοί.. πληρωμένοι.. δεν έχει σημασία. Η πέμπτη φάλαγγα σε όλη την έκταση της πολιτικής της χώρας.
Διαφορετικές πλευρές του ίδιου προδοτικού νομίσματος που ή θα απομονωθούν και θα απαξιωθούν αυτοί ή θα τελειώσει η χώρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail