Η Τουρκία διδάσκει Στρατηγική… την ώρα που εμείς επιθεωρούμε Περσικά χαλιά!

Του Βασίλη Κοψαχείλη, Διεθνολόγου

Η Τουρκία συνεχίζει να διδάσκει υψηλή στρατηγική και διπλωματία.

Με μια κίνηση και με συντονισμό ενεργειών μας θέτει συστηματικά στο περιθώριο, αφού το δικό μας πολιτικό και γραφειοκρατικό δυναμικό έχει αντίληψη νηπίου στους τομείς του στρατηγικού σχεδιασμού και της ενεργητικής διπλωματίας.

Προσέξτε τι κατάφερε η Τουρκία με την κίνησή της να θέσει από κοινού με τη Γερμανία ζήτημα συνδρομής του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο.

1) Η Τουρκία αναδεικνύεται και αναβαθμίζεται σε ισότιμο συνομιλητή με τη Γερμανία στη διαχείριση του μεταναστευτικού στο Αιγαίο, αφού είναι σε θέση να προτείνει σχέδιο ελάφρυνσης της πίεσης που επωμίζεται η Ε.Ε., επιμερίζοντας το πρόβλημα και με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

2) Από ουσιαστικός και κυρίαρχος συνδιαχειριστής του Αιγαίου, η Ελλάδα υποβαθμίζεται σε ρόλο κομπάρσου, που απλά για λόγους ευγένειας ερωτάται να πει και αυτή τη γνώμη της επί της πρότασης.

3) Η Τουρκία συντονίζεται με τη Γερμανία να θέσουν το ζήτημα αυτό εκτός επίσημης ατζέντας των συζητήσεων στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία ατζέντα είχε θέματα που αφορούσαν τη Ρωσία σε σχέση με την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία, αποπροσανατολίζοντας έτσι τη συζήτηση και κάνοντας αβάντα στη Ρωσία αλλά και στη Γερμανία που έχουν κοινή ατζέντα στην Ανατολική Ευρώπη.

4) Αν αποφασιστεί ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, διεθνοποιείται το ζήτημα της διαχείρισης στο Αιγαίο (επιχειρήσεις SAR, έλεγχος και περιπολίες των θαλάσσιων περασμάτων, κλπ.) με την Ελλάδα μετά να τρέχει ασθμαίνουσα να πείσει το ΝΑΤΟ ότι αυτή έχει τον πρώτο λόγο, με τον ίδιο δηλαδή τρόπο που έχει πείσει τη Συμμαχία ότι η Τουρκία παραβιάζει τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο.

5) Θέτει το ζήτημα την ώρα που η Νατοϊκή Διοίκηση των Θαλάσσιων επιχειρήσεων περνά από το Γερμανό διοικητή σε Τούρκο διοικητή.

6) Τέλος, ο Ερντογάν κλιμακώνει την ρητορική του χωρίς να απειλεί τη διεθνή τάξη (σε αντίθεση με την άκομψη και άγαρμπη προ μηνών δική μας απειλή μέσω του Υπουργού Άμυνας), λέγοντας απλά ότι η Τουρκία έχει επωμιστεί το πρόβλημα, η Τουρκία πληρώνει το λογαριασμό, η Τουρκία πιέζεται και γι’ αυτό το λόγο μόνο η Τουρκία δικαιούται να μιλάει…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail