Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμη και τη σημασία των λέξεων, Θουκιδίδης

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Βαλκανιολόγος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργησαν δύο νέα υπουργεία, το υπουργείο ευτυχίας και το υπουργείο ανεκτικότητας. Ο στόχος θα είναι όσον αφορά το υπουργείο ευτυχίας πολιτικές και σχέδια που θα οδηγήσουν σε μια ευτυχέστερη κοινωνία, ενώ για το υπουργείο ανεκτικότητας η ενσωμάτωση της ανεκτικότητας ως θεμελιώδη αρχή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ισχύει ο νόμος της Σαρίας, καμία αλλαγή λέξεων δεν μπορεί να κρύψει την σκληρή πραγματικότητα. 

Το τραγικό είναι ότι η προσπάθεια διαστροφής των εννοιών μέσω της αλλαγής του νοήματος των λέξεων ή την χρησιμοποίηση τους για να κρύψουν την πραγματικότητα, δεν περιορίζεται στην Αραβική χερσόνησο. 

Στην Ελλάδα μάθαμε να ονομάζουμε την στήριξη κάθε ξένου φασισμού ‘ανθρωπισμό’, τους ιδεοληπτικούς ‘ευαίσθητους’, τους μεγαλοαστούς που ασχολούνται με προβλήματα πολυτελείας των λίγων ‘ανθρωπιστές’, τους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες ‘ιδιώτες επενδυτές’, το ξεπούλημα κρατικών υποδομών σε δημόσιες επιχειρήσεις άλλων κρατών ‘ιδιωτικοποιήσεις’. 

Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις... από τις μεταρρυθμίσεις που κατάντησαν να σημαίνουν την απόλυτη απορρύθμιση που ποτέ δεν ωφελεί τους πολλούς αλλά μόνο τους ελάχιστους, ως τον πατριωτισμό, έννοια που έγινε αντικείμενο καπηλείας από πολλούς. 

Πατριωτισμός ήταν η σωτηρία των ιδιωτών τραπεζιτών για τον Γιωργάκη, με την Ελλάδα να είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν τιμώρησαν αυτούς που χρεοκόπησαν τα ιδιωτικά μαγαζιά τους.
Ναι, χωρίς τράπεζες δεν στέκεται μια οικονομία. Πρώτα φροντίζεις να λογοδοτήσουν αυτοί που φόρτωσαν τις υποχρεώσεις τους στο λαό, μετά αποφασίζεις πόσες τράπεζες χρειάζεσαι, με ποιο καθεστώς, και τις θωρακίζεις. 

Ο πατριωτισμός δεν συκοφαντήθηκε μόνο από τον Γιωργάκη, συκοφαντείται από ψευτοαθρωπιστές με συνθήματα του τύπου ‘‘όποιος κοιμάται πατριώτης ξυπνάει εθνικιστής’’. Στο συγκεκριμένο σύνθημα των συνειδητών η ασυνείδητων ενεργούμενων των πολυεθνικών απαντάει ο Βελουχιώτης με τον λόγο του στην Λαμία όπου λέει χαρακτηριστικά... 

«Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, όποιος δεν έχει πατρίδα είναι ή κεφάλαιο ή δούλος του»
«Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων» ... γράφει ο Θουκιδίδης στο γ’ βιβλίο του για τον Πελοποννησιακό πόλεμο, αναφερόμενος στο πώς μεταμορφώνει τον άνθρωπο ο εμφύλιος, αλλά ισχύει σε όλες τις έκτακτες καταστάσεις και ειδικά στην εποχή των μέσων μαζικής χειραγώγησης που εξάπτουν τα πιο ακραία συναισθήματα ακόμα και με την χρήση των κατάλληλων λέξεων. 

Γιατί ακόμα και οι λέξεις είναι όπλα, ειδικά σε λαούς που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να γίνουν συνειδητοί πολίτες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail