Οι ΗΠΑ ερευνούν γερμανική τράπεζα με εικαζόμενη παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Του Son Ofeon
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (DFS) της πολιτείας της Νέας Υόρκης επέκτεινε την έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες της Deutsche Bank στη Ρωσία για να εξετάσει πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων, οι ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την υπόθεση.

Οι ρυθμιστικές αρχές επέκτειναντο πεδίο της έρευνας για την τράπεζα, επειδή μερικές πράξεις που φέρονται να έγιναν σε δολάρια ΗΠΑ και από πρώην τραπεζίτη που είναι πολίτης των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η έρευνα επικεντρώνεται στις λεγόμενες «συναλλαγές καθρέφτη», κατά τις οποίες Ρώσοι πελάτες αγόραζαν τίτλους σε ρούβλια μέσω του γραφείου της Deutsche Bank στη Μόσχα και στη συνέχεια πωλούσαν παρόμοιους τίτλους με αντάλλαγμα ξένο νόμισμα (συμπεριλαμβανομένων δολαρίων ΗΠΑ) μέσω του γραφείου της τράπεζας στο Λονδίνο. 

Οι συναλλαγές είναι σύμφωνα με πληροφορίες αξίας άνω των 6 δις δολαρίων.
Ο βασικός ερευνώμενος των ΗΠΑ είναι ο πρώην επικεφαλής του γραφείου διαπραγμάτευσης μετοχών της Deutsche Bank στη Ρωσία, ο Αμερικανός Τιμ Wiswell.

Έχασε τη δουλειά του νωρίτερα αυτό το χρόνο κατά τη διάρκεια της έρευνας των ΗΠΑ και της ΕΕ σχετικά με τις δραστηριότητες της τράπεζας.

Ο Wiswell μήνυσε την Deutsche Bank για την παράνομη απόλυση νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν επίσης κατά πόσον η Deutsche Bank είχε επαρκή προγράμματα σχετικά τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αν παρείχε ακριβείς πληροφορίες για τις ρυθμιστικές αρχές, ανέφεραν οι FT.

«Η Deutsche Bank ερευνά τις συνθήκες σχετικά με ανταλλαγές μετοχών από ορισμένους πελάτες με την Deutsche Bank στη Μόσχα και στο Λονδίνο, που αντισταθμίζουν η μία την άλλη", ανέφερε σε δήλωση της στους FT η Deutsche Bank. 

«Η Deutsche Bank έχει λάβει πειθαρχικά μέτρα ενάντια σε ορισμένα άτομα για αυτό το θέμα και θα συνεχίσει να το κάνει εναντίον και άλλων, αν απαιτηθεί.»

Οι FT αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους Ρώσους πελάτες της τράπεζας υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τα αδέλφια Arkady και Boris Rotenberg, που κατέχουν μια εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και την τράπεζα SMP, είχαν περιληφθεί στον κατάλογο των κυρώσεων των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2014.

Μία από τις μεγαλύτερες ξένες τράπεζες στη Ρωσία, η Deutsche Bank απέλυσε κάποιους υπαλλήλους της στην επιχείρηση διαπραγμάτευσης μετοχών στη Μόσχα νωρίτερα αυτό το έτος.

Αυτή η έξελιξη προέκυψε μετά την έναρξη μίας έρευνας στις ΗΠΑ για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία.

Τον Ιούνιο η Deutsche Bank ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για τις συναλλαγές κινητών αξιών, που πραγματοποιήθηκαν από το 2011 έως τις αρχές του 2015.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ



Το RT παίζει με την εικόνα της Deutsche Bank, απεικονίζοντας ένα παραμορφωμένο κτίριο της μέσω ενός καθρέφτη.

Το κάνει αυτό γιατί η δράση της Deutsche Bank γινόταν υπέρ των ρωσικών συμφερόντων με σκοπό τη παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας.

Η δράση αυτή γινόταν με σκοπό το κέρδος και κίνητρο την απληστία της γερμανικής τράπεζας.
Η φερόμενη ως κομπίνα έγκειται στην υποκατάσταση της πραγματικής ταυτότητας των πωλητών των ρωσικών μετοχών, που βρίσκονταν σε λίστες κυρώσεων, από ρώσους “πελάτες” των γραφείων της Deutsche Bank στη Μόσχα.

Οι “καθαροί” ρώσοι πελάτες στη συνέχεια μεταβίβαζαν τις ίδιες μετοχές σε άλλους πελάτες στο Λονδίνο και η συναλλαγή γινόταν σε δολάρια Αμερικής.

Τεχνικά οι μεταβιβάσεις μετοχών από τα πρόσωπα που βαρύνονταν με κυρώσεις γίνονταν σε ρούβλια στη Μόσχα, όπου για την ρωσική κυβέρνηση οι κυρώσεις δεν είχαν νομική ισχύ και γίνονταν ελεύθερα.

Αλλά το αδίκημα του ξεπλύματος χρήματος σε όλες τις νομοθεσίες περιλαμβάνει πάντα τη μεθοδολογία απόκρυψης του πραγματικού συναλλασσόμενου με δόλιες μεθοδεύσεις.

Και η έρευνα των ΗΠΑ προσδιόρισε ως ενεχόμενο στη πράξη ένα Αμερικανό τραπεζίτη, άρα νομικά στήριξε τη δικαιοδοσία της για τον έλεγχο και τον κολασμό των πράξεων του.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης όμως ενεργούσε ως υπάλληλος της Deutsche Bank και η τράπεζα φέρει εξίσου ευθύνη, αν αποδειχθεί ότι δεν είχε θεσπίσει τα κατάλληλα μέσα και διαδικασίες για την αποτροπή του ξεπλύματος ή ήταν εν γνώσει των ενεργειών του.

Η τράπεζα φρόντισε να τον απολύσει και να διατάξει εσωτερική έρευνα για να αποσείσει τη νομική ευθύνη.

Αλλά ο τραπεζίτης φρόντισε να μηνύσει την τράπεζα του για παράνομη απόλυση, καθώς η συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ και η παροχή στοιχείων μπορούν να του εξασφαλίσουν μικρή ποινή ή ακόμα και ατιμωρησία με βάση τους νόμους των ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό, η Deutsche Bank είναι σίγουρο ότι θα τιμωρηθεί, καθώς η ίδια δεν παραδέχθηκε τις παραβάσεις του νόμου, ακόμα και αν φέρεται να τις ερευνά.

Μία παρόμοια τακτική είναι απόλυτα καταστροφική για τα συμφέροντα της τράπεζας.

Η έρευνα επεκτάθηκε για συναλλαγές περιόδου από το 2011 ως τις αρχές του 2015, για να αποδείξει ότι δήθεν οι μετοχές που μεταβιβάστηκαν δεν ήταν οι ίδιες στη Μόσχα και στο Λονδίνο ή ότι δήθεν οι συναλλαγές είχαν συνέχεια, που επεκτεινόταν πριν από την αρχή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Αυτή η τακτική θα μεγαλώσει την αξία των ερευνώμενων συναλλαγών πέραν των 6 δισ δολαρίων με κίνδυνο να επιβληθούν μεγαλύτερες χρηματικές ποινές στη τράπεζα από τις ΗΠΑ.

Αλλά η χειρότερη εξέλιξη είναι ότι θα ερευνηθεί η ροή των χρημάτων από το Λονδίνο προς άλλους προορισμούς και επενδύσεις.

Πώς μπορούν να είναι τόσο σίγουροι οι Γερμανοί ότι μέρος των χρημάτων αυτών δεν κατέληξαν σε συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων γερμανικών επιχειρήσεων, που έγιναν στην περίοδο εκείνη;

Αλήθεια γιατί τα αδέλφια Arkady και Boris Rotenberg χρειάζονταν αμερικανικά δολάρια και πωλούσαν μετοχές τους;

Ο Arkady Rotenberg είναι πρόεδρος της ομάδας hockey Dynamo της Μόσχας και μέλος της επιτροπής της διεθνούς συνομοσπονδίας τζούντο.

Πρόσφατα περιουσία του βρέθηκε και κατασχέθηκε στην Ιταλία στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο ίδιος πάντως αποζημιώθηκε από το ρωσικό κράτος για την κατάσχεση, καθώς ψηφίστηκε ειδικός νόμος στη Ρωσία για την περίσταση...
O αδελφός του Boris Rotenberg συμμετείχε σε 20 κατασκευαστικά προγράμματα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Sochi της Ρωσίας αξίας 5 δισ ευρώ.
Τώρα ξέρετε τι ερευνούν οι ΗΠΑ και τι είδους μετοχές πουλούσε η Deutsche Bank...
Eίναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ ερευνούν συναλλαγές 6 δις δολαρίων;
(6 δισ δολάρια=5,43 δισ ευρώ)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail