H κυβέρνηση της Αιγύπτου παραιτείται εν μέσω έρευνας για διαφθορά

Του SON OFEON

H κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ιμπραήμ Mehleb παραιτήθηκε, ανέφερε το Σάββατο το Newswires, επικαλούμενο δήλωση από το γραφείο του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Η παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου έγινε αποδεκτή, δήλωσε το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να αιτιολογήσει την παραίτηση.

Η ανακοίνωση έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη από τις αιγυπτιακές αρχές  του υπουργού Γεωργίας Salah el-Din Helal με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Ο Πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση του  Mehleb να συνεχίσει την εκτέλεση των καθηκόντων της , μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση. Ανέθεσε, επίσης, στον υπουργό Πετρελαίου  Sherif Ismail να σχηματίσει νέο υπουργικό  συμβούλιο μέσα σε μια εβδομάδα.

Δεν ήταν άμεσα σαφές γιατί ακριβώς παραιτήθηκε η κυβέρνηση , αλλά σύμφωνα με  αιγύπτιους  αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Πρωθυπουργός "ήταν δυσαρεστημένος με την απόδοση των διαφόρων υπουργείων", ανέφερε το Reuters στην κάλυψη των είδησης.

ΠΗΓΗ http://www.novinite.com/articles/170811/Egypt%E2%80%99s+Government+Resigns+amid+Graft+Probe

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την Αίγυπτο κυβερνά ένα δικτατορικό καθεστώς.
Και οι τρεις πολιτικοί που αναφέρονται στο άρθρο δεν άσκησαν ποτέ στρατιωτικά καθήκοντα.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, εκμεταλλευόμενος τη σύλληψη του υπουργού Γεωργίας Salah el-Din Helal , διέταξε τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.
Με τον τρόπο αυτό ανέλαβε ο ίδιος τη κυβέρνηση της χώρας για μία βδομάδα, δηλαδή μέχρι της 20 Σεπτεμβρίου 2015.
Προφανώς έχει ενημερωθεί ότι κάτι σημαντικό θα γίνει στη περιοχή και δεν ήθελε συμμέτοχους πολιτικούς στις σχετικές αποφάσεις.
Η επιλογή του υπουργού πετρελαίου Sherif Ismail ως μεταβατικού πρωθυπουργού μπορεί να έχει κάποια χρησιμότητα.
Ο συγκεκριμένος υπουργός από το 2002 έως και το 2013 υπηρέτησε σε διευθυντικές θέσεις σε κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αιγύπτου.
Προφανώς η Αίγυπτος ετοιμάζεται για τη σύναψη συμφωνιών στο τομέα αυτό και ο πρωθυπουργός της θα πρέπει να είναι και σχετικός με το αντικείμενο, αλλά και αδιάφθορος.
Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Ιμπραήμ Mehleb προφανώς δεν τα κατάφερε στη καταπολέμηση της διαφθοράς.
Θα αναμέναμε όμως ότι τα διεφθαρμένα στελέχη θα ανήκαν στον τομέα της άμυνας ή των κατασκευών και όχι στο τομέα της Γεωργίας.
Τον τελευταίο καιρό είχαν υπογραφεί αρκετά συμβόλαια για την απόκτηση αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων για το Αιγυπτιακό ναυτικό.
Απορούσαμε μάλιστα για τη σκοπιμότητα αυτών των αγορών, μέχρι που είδαμε τη συμμετοχή της Αιγύπτου στη συμμαχία εναντίον της Υεμένης.
Η επόμενη βδομάδα για την Αίγυπτο είναι κρίσιμη.
Οι τυχοδιωκτισμοί των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη περιοχή της Συρίας ενέπλεξαν στις εξελίξεις περισσότερο τη Ρωσία.
Το IS δεν θα μπορέσει επί μακρόν να μακροημερεύσει στη περιοχή χωρίς ενεργή βοήθεια από την Τουρκία.
Η Τουρκία έχει δυσαρεστήσει τη Ρωσία με την καθυστέρηση στη κατασκευή του Turkish Stream.
H Ρωσία δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η Αίγυπτος σε χώρα, όπου θα υγροποιείται το φυσικό αέριο των οικοπέδων της Κύπρου και του Ισραήλ και στη συνέχεια θα εξάγεται από εκεί προς την Ευρώπη.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα δράσει ανταγωνιστικά προς τα σχέδια της Ρωσίας για αγωγό μέσω της Τουρκίας προς την Ελλάδα.
Είναι απόλυτα λογικό να αναμένουμε αυτή την βδομάδα πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο.
Οι δικτάτορες πάντα δυσαρεστούν κάποιους οικονομικούς συνεργάτες τους, όταν κάνουν ευρύτατες αλλαγές στα πρόσωπα των υπουργών τους, απομακρύνοντας τους "διεφθαρμένους".
Οι διεφθαρμένοι όμως της Αιγυπτιακής κυβέρνησης είναι όργανα των ΗΠΑ και της Γαλλίας και έχουν ερείσματα στο ναυτικό και τον στρατό της Αιγύπτου.
Μήπως λοιπόν θα πρέπει να περιμένουμε και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο?
Aν η ιστορία επαναληφθεί, ίσως να δούμε και αλεξιπτωτιστές στο Σουέζ , όπως ακριβώς το 1956.
Οι ρόλοι όμως θα έχουν αντιστραφεί και οι αλεξιπτωτιστές δεν θα είναι Αγγλογάλλοι, όπως τότε...

ΠΗΓΗ https://www.youtube.com/watch?v=cCc1hD8SGeA

Καταλάβατε τώρα, γιατί οι Αμερικανοί δεν θέλουν Ρώσους αλεξιπτωτιστές στη Συρία?
Το 1956 η Συρία και η Αίγυπτος ήταν ένα ενιαίο κράτος...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail