ΕΠΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ για τη σημερινή κατάσταση των τραπεζών

Του SON OFEON

Πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι το ΔΝΤ "επιμόρφωνε" με σεμινάρια επί πληρωμή γνωστούς 'Ελληνες δημοσιογράφους για να σερβίρουν στον Ελληνικό λαό τα παραμύθια του.

Μετά από αυτή την αποκάλυψη κανένας δεν θα πρέπει να δέχεται χωρίς αμφιβολία και ψάξιμο ως αλήθειες ό τι του σερβίρουν τα Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες.

Τα επώνυμα γαλάζια και πράσινα παπαγαλάκια πιάστηκαν ήδη να ψεύδονται επί πληρωμή και δεν πείθουν.

Με δεδομένη αυτή την παρατήρηση έφτασε ο καιρός να αποκαλυφθούν με λογικό τρόπο και στοιχεία τα ψέματα, που περιγράφουν την σημερινή κατάσταση.

Ας αρχίσουμε να αποκαλύπτουμε το πιό πρόσφατα ψέματα:

1) Kινδυνεύουν και έχουν μειωθεί οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες λόγω του εντεινόμενου bank run.

Για να βρούμε την αλήθεια ανατρέξαμε στα στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ.
Οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εσωτερικό για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος στα τέλη Απριλίου 2015 ήταν 144,1 δισ ευρώ.

Η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ την 1 Ιανουαρίου 2002. Τότε οι αντίστοιχες καταθέσεις ήταν 127,1 δισ ευρώ.

Οι καταθέσεις λοιπόν αυξήθηκαν τα τελευταία 13 χρόνια κατά 17 δισ ευρώ.

Η ποσοστιαία αύξηση τους ήταν 13,4% για τα 13 χρόνια , που αντιστοιχεί  σε ετήσιο πραγματικό επιτόκιο με ανατοκισμό  0,95%.

Οι 'Ελληνες καταθέτες έχουν αναλάβει και κρύβουν στο σπίτι τους ως σήμερα μόνο το πλεονάζον ποσό των τόκων των 13 τελευταίων χρόνων (!)

Υπό την έννοια αυτή ένα Grexit  δεν θα κάνει φτωχότερους τους σημερινούς καταθέτες.

2) Οι  Ελληνικές τράπεζες θα καταστραφούν από το Grexit χωρίς να φταίνε.

 Τα δάνεια προς τους 'Ελληνες από τις Ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν από 87,3 δισ ευρώ το 2002 στα 232,4 δισ τον Απρίλιο του 2015.

Η ποσοστιαία αύξηση τους ήταν 166,5% και αντιστοιχεί σε μέσο ετήσιο επιτόκιο με ανατοκισμό 7,8%.

Οι Ελληνικές τράπεζες εξασφάλιζαν την τελευταία 13ετία καθαρό  ετήσιο περιθώριο επιτοκίου κατά μέσο όρο 6,85% (=7,8-0,95)
Κανένας δεν πρέπει να λυπάται τους μετόχους τους, γιατί λειτούργησαν για 13 χρόνια σαν βδέλες σε περιβάλλον μικρών επιτοκίων...

3) Οι Ελληνικές τράπεζες είναι υπερδανεισμένες.

Οι υποχρεώσεις έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων το 2002  ήταν 42,73 δισ ευρώ και έφτασαν τον Απρίλιο του 2015 στα 113,96 δισ ευρώ.

Η ποσοστιαία αύξηση των παραπάνω υποχρεώσεων ήταν 166,6% και αντιστοιχεί σε μέσο επιτόκιο με ανατοκισμό 7,8%.

Οι Ελληνικές τράπεζες δανείζονταν μεταξύ τους σαν να ήταν ιδιώτες...
Για να είμαστε όμως ακριβείς , οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υποχρεώθηκαν για να το κάνουν αυτό να υπεχρεωθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά 112,84 δισ ευρώ ως τον Απρίλιο του 2015, ενώ τον Ιανουάριο του 2002 το αντίστοιχο χρέος ήταν μόνο 1,76 δισ ευρώ.

4) Η υπερχρέωση των Ελληνικών τραπεζών κατά 112, 84 δισ ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδας έγινε σταδιακά.

Το μνημόνιο προέκυψε από την υπερχρέωση της Ελλάδας από το 1974 και μετά.

Το μέγιστο ψέμα είναι αυτό.

Τον Αύγουστο του 2009 οι καταθέσεις των Ελλήνων έφτασαν στο μέγιστο τους στα  254,8 δισ ευρώ.
Για να γίνει δυνατή η μείωση τους ως τα 144,1 δισ ευρώ τον Απρίλιο του 2015, οι τράπεζες υπερχρεώθηκαν προς την ΤτΕ κατά 110,7 δισ ευρώ.

Από την ημερομηνία αυτή (Αύγουστος 2009) ξεκίνησε σταδιακά το έγκλημα της υπερχρέωσης της Ελλάδας μέσω των τραπεζών της.

Σημειώνεται ότι πρόωρες  εκλογές  έγιναν τον Οκτώβριο του 2009 και ποτέ ως τώρα δεν αιτιολογήθηκε πειστικά γιατί έγιναν...

5) Αν δεν υπογράψουμε αυτά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, οι Ευρωπαίοι  θα μας πετάξουν έξω από τη ζώνη του ευρώ.

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα ζημιωθούν με το σύνολο του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα και θα προικίσουν τους 'Ελληνες με 110,7 δισ ευρώ σε μετρητά , που έχουν αναληφθεί από το Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα με αντίστοιχη χρέωση της ΤτΕ

Ο μόνος βιώσιμος τρόπος να συμβεί αυτό είναι να βρουν και να δεσμεύσουν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό αξίας 110,7 δισ ευρώ.

Εκτός βέβαια,  αν πιστεύουν ότι ο κος Τσίπρας και η κυβέρνηση του θα αναγνωρίσουν μαζί με το δημόσιο  χρέος 312,7 δισ ευρώ και το εσωτερικό χρέος των Ελληνικών τραπεζών προς την τράπεζα της Ελλάδας ποσού 112,8 δισ ευρώ.

Το χρέος τότε θα γινόταν 425,5 δισ ευρώ ή 238% του ΑΕΠ
Καμμία  χώρα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει οικονομικά με τόσο μεγάλο χρέος, ακόμα και αν υιοθετούσε δικό της νόμισμα για την εξυπηρέτηση του.

6) Σε περίπτωση Grexit  θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε εθνικό νόμισμα και μάλιστα υποτιμημένο.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2013 ήταν 243,3 δισ δολάρια, δηλαδή 214,3 δισ ευρώ.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν σε χαρτονόμισμα μόνο από τις αναλήψεις καταθέσεων 110,7 δισ ευρώ.
Πώς θα γίνει δυνατό να αντικατασταθεί το ευρώ ως κυρίαρχο νόμισμα, αν αντιστοιχεί στο 51,6% τουλάχιστον του ετήσιου ΑΕΠ?

Πόσος καιρός θα χρειασθεί για να γίνει αυτό και με ποιό επιχείρημα θα πειστούν οι 'Ελληνες να ανταλλάξουν το ευρώ με ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα?

Πολύ απλά, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει μά βαλκανική χώρα μ' ένα εθνικό νόμισμα, αλλά όλες οι συναλλαγές πλην της φορολογίας θα διενεργούνται μόνο σε ευρώ και μάλιστα για παραπάνω από 2 χρόνια.

7) Θα κρατικοποιηθεί το σύνολο του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση Grexit.

Αυτό δεν είναι απαραίτητο.

To TXΣ είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος στις Ελληνικές τράπεζες.
Θα χρειασθεί να κρατικοποιηθεί ή να διαλυθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το σημερινό μετοχικό κεφάλαιο και τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μόνο 815 εκατ ευρώ.

Από τυχόν κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, η Ελληνική κυβέρνηση θα απαλλασσόταν με συμψηφισμό από υποχρεώσεις δανείων της ποσού 5,6 δισ ευρώ...
ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΤΕ ΕΙΝΑΙ 5,6 ΔΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ...ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΤΕ ΕΙΝΑΙ 5,6 ΔΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ...

Αφού αναφέραμε τα επτά ψέματα, ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε μία μεγάλη αλήθεια:

'Ολοι επωφελούνται από το εξελισσόμενο bank run  σε βάρος των Ελληνικών τραπεζών.

H κυβέρνηση το ενθαρρύνει να συμβεί για αναπτυξιακούς λόγους.

Οι τράπεζες εδώ και καιρό δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια προς την οικονομία λόγω της υποχρέωσης τους να επιστρέψουν τα κεφάλαια, που δανείστηκαν ως τώρα από την ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση μέσω του πανικού αναγκάζει τους καταθέτες να τα αποσύρουν από τις τράπεζες, οπότε ένα μέρος τους διαρρέει προς την ιδιωτική χρηματοδότηση της οικονομίας.

Επιπλέον τα επιτόκια των καταθέσεων σήμερα είναι πολύ χαμηλά.

Οι καταθέτες δελεάζονται  να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων τους και για καταναλωτικούς σκοπούς, όποτε τονώνεται έμμεσα και η κατανάλωση στα μαγαζιά και η είσπραξη αυξημένου ΦΠΑ.

Οι τράπεζες ωφελούνται, γιατί  δανείζονται για να αποδώσουν τις καταθέσεις, που αναλαμβάνονται μέσω ELA, με επιτόκιο 1,55%.

Σε πολλές περιπτώσεις οι προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών απέδιδαν στους καταθέτες επιτόκια ανώτερα του 2%.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν μείωση των δαπανών τους για τόκους και  δεν χρειάζεται να ανεβάσουν τα επιτόκια για να αποτρέψουν τις αναλήψεις προς τον ανταγωνισμό.
Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον δανεισμό των τραπεζών μέσω ELA εξασφαλίζει ένα σημαντικό ετήσιο έσοδο.

Για παράδειγμα, για  84 δισ ευρώ δανεισμό  μέσω ELA, το ετήσιο έσοδο της ΤτΕ είναι 1,3 δισ ευρώ, δηλαδή το αντίστοιχο των  μισών ετήσιων εισπράξεων μισού EΝΦΙΑ.

Επιπλέον η κυβέρνηση ωφελείται, καθώς μέρος αυτού του εσόδου αποδίδεται  στα ταμεία του κράτους ως μέρισμα , καθώς η ΤτΕ είναι η μόνη τράπεζα που επιτρέπεται να χορηγεί και σήμερα μέρισμα.

Η αυξημένη χορήγηση ΕLA προς τις Ελληνικές τράπεζες διασφαλίζει στην ΕΚΤ ότι διατηρεί τον έλεγχο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και το παρεμποδίζει από το να χρηματοδοτεί με ανταγωνιστικό τρόπο το Ελληνικό κράτος.

Η παραοικονομία ωφελείται από την αυξανόμενη παρουσία στο οικονομικό κύκλωμα κεφαλαίων που διακινούνται μέσω χαρτονομισμάτων.

Οι συναλλαγές με μετρητα δεν εντοπίζονται εύκολα από την εφορία, οι εισπράξεις δεν μπορούν να κατασχεθούν λόγω χρεών γιατί δεν διακινούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με την χρήση μετρητών περιορίζονται οι επισφάλειες από πελάτες, που τελικά δεν πληρώνουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το bank run αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι το όριο του ELA να φτάσει στα 124 δισ ευρώ.

Στο σημείο αυτό αναμένεται να προκύψει η εφαρμογή μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail