«Αναπόφευκτη η πολεμική σύγκρουση Κίνας - ΗΠΑ»

Στρατής Μαζίδης

Ένας πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είναι «αναπόφευκτος» εάν η Ουάσιγκτον δε σταματήσει τις απαιτήσεις της από το Πεκίνο να σταματήσει την κατασκευή έργων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για ένα τεράστιο πρόγραμμα «εγγειοβελτιωτικών» έργων στο αρχιπέλαγος Σπράτλεϊ της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, αναφέροντας πως οι εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας από τις τεχνητές νησίδες θα μπορούσαν να στρατιωτικοποίησουν περαιτέρω την περιοχή.

"Εάν ο σκοπός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Κίνα  να σταματήσει τις δραστηριότητές της, τότε ένας πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας είναι αναπόφευκτος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας" σημειώνει η Global Times, μια ισχυρή εφημερίδα που ανήκει στο κυβερνόν Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η ένταση της σύγκρουσης θα είναι υψηλότερή από ό,τι οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται» προειδοποίησε.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να τελειώσει την κατασκευή του έργου της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.


Οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνο τόσο από τις δραστηριότητες της Κίνας όσο και από την επιτήρηση των ΗΠΑ πάνω από τα νησιά.

"Δε θέλουμε μια στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αν έρθει, εμείς πρέπει να το δεχτούμε" σχολιάζει η εφημερίδα.

Το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα δήλωσε «έντονα δυσαρεστημένο» από την παρουσία κατασκοπευτικού αεροσκάφους των ΗΠΑ το οποίο αψήφισε τις πολλαπλές προειδοποιήσεις από το κινεζικό ναυτικό και πέταξε πάνω από το Fiery Cross Reef, όπου η Κίνα φέρεται να προχωρά την οικοδόμηση ενός αεροδρομίου και άλλων εγκαταστάσεων.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του τις πτήσεις αυτές πάνω από τα νησιά και τους υφάλους του ως απειλή για την ειρήνη στην περιοχή λέγοντας ότι είναι πιθανό να οδηγήσειουν σε εσφαλμένη κρίση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει θαλάσσια ή αεροπορικά ατυχήματα.

Στον αντίποδα, η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο αυτό το μήνα "φιλοξενεί" την Κίνα ως μια απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και σταθερότητα αμφισβητώντας τη διαφάνεια των κινεζικών αμυντικών προγραμμάτων στον κυβερνοχώρο και το διάστημα.

Επίσης για πρώτη φορά, ένα τμήμα ήταν αφιερωμένο στα οικοδομικά έργα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για τα οποία υπάρχει η προειδοποίηση πως επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς.

Οι εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συμπίπτουν με αντίστοιχες του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, του Βιετνάμ και της Ταϊβάν, και πιο συγκεκριμένα των Φιλιππίνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση διένεξης έχουν πολιτική υποστήριξης των Φιλιππίνων σε οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση με την Κίνα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail