Κυκλοφόρησε στην Πολωνία ο πρώτος χάρτης με την Ουκρανία διχοτομημένη - «Δήθεν» τεχνικό λάθος

Στρατής Μαζίδης

Μια διαφημιστική εταιρεία αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη για την εκτύπωση ενός χάρτη με την εικόνα μιας διαιρεμένης Ουκρανίας.

Όπως ανέφερε η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza το διαφημιστικό φυλλάδιο είχε ένα χάρτη της Ευρώπης με την Ουκρανία να χωρίζεται σε δύο μέρη - Ανατολική και Δυτική.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το "λάθος" συνέβη επειδή το χρώμα του ποταμού Δνείπερου που ρέει μέσω της Ουκρανίας ήταν το ίδιο χρώμα με τα κρατικά σύνορα μεταξύ των χωρών και έτσι η χώρα φαινόταν να έχει χωριστεί σε δύο μέρη.

Το χάρτη ανακάλυψε η blogger Ana Matusevic τον οποίο δημοσίευσε στο twitter της πυροδοτώντας μια μεγάλη συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος αρκετοί πολωνοί δημοσιογράφοι από την τοπική επαρχία της Πομερανίας για σχολιασμό.

Οι αρχές ανάγκασαν την εταιρεία να μαζέψει όλα τα φυλλάδια, η οποία θα τα επανεκδώσει "διορθωμένα". Ωστόσο η δικαιολογία με αναφορά στον ποταμό Δνείπερο μάλλον είναι αστεία και εντελώς υποτιμητική για τη νοημοσύνη της κοινής γνώμης.

Το παραμύθι του «τεχνικού λάθους» προφανώς δεν ευσταθεί διότι σε όλο το χάρτη δεν απεικονίζεται ούτε ένας ποταμός από τους πολλούς και κεντρικούς που διατρέχουν την Ευρώπη.

Έγινε ειδική εξαίρεση για το Δνείπερο;

Άρα τρία τινά συμβαίνουν. Εχοντας από πριν έτοιμη την «αιτιολογία» του «σφάλματος» είτε η εταιρεία βρήκε τρόπο να κάνει ντόρο με το όνομά της είτε εξυπηρετούνται άλλοι σκοποί τους οποίους θα δούμε στο μέλλον είτε προεξοφλείται η οριστική συντριβή του καθεστώτος στις ανατολικές επαρχίες..

Άξιο πάντως αναφοράς και το γεγονός πως σύμφωνα με το πρακτορείο Σπούτνικ η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ που υπεγράφη από το Κίεβο δείχνει ότι η Ουκρανία έχει εδαφικά ζητήματα προς επίλυση με την Πολωνία. Ορισμένοι πολωνοί αναλυτές λένε ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να λάβει ακόμη και πέντε δυτικές επαρχίες που σήμερα ανήκουν στην Ουκρανία.

Ας μην μας διαφεύγει η πρόσφατη αποκάλυψη πως πολωνοί ελεύθεροι σκοπευτές ξεκίνησαν την αιματοχυσία στο Κίεβο στις αρχές του 2014.

Κι όσο για το Δνείπερο; Τα σιγανά ποτάμια να φοβάστε!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail