Μόσχα και Πεκίνο αλλάζουν την παγκόσμια ισορροπία και συντάσσονται απέναντι στις ΗΠΑ

Στρατής Μαζίδης

Η πολιτική ανοίγματος της Κίνας και η ανατολική στροφή της Ρωσίας συνδέονται στενά μεταξύ τους, με τις δύο χώρες να έχουν πολλά κοινά κι απολαμβάνοντας μια ιστορική ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων, τονίζει η εφημερίδα China Times.

Οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις παρουσιάζουν την πιο ταχεία ανάπτυξη ανάμεσα σε τρεις ομάδες των εταίρων της Απω Ανατολής (Κίνα-Ρωσία, Κίνα-Νότια Κορέα, Ιαπωνία-Ινδία). Η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία επιταχύνθηκε λόγω της ουκρανικής κρίσης αλλά και των κυρώσεων της Δύσης, έρχεται να απειλήσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ επισημαίνει η εφημερίδα.

Οι δύο χώρες επεκτείνουν τους δεσμούς τους στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, την ενέργεια, τις επενδύσεις, τα ανθρωπιστικά πεδία και τις τεχνολογικές εφαρμογές. Αυτή τη στιγμή, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τον Μάιο, οι ηγέτες 26 χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ, τη Βόρεια Κορέα και η Μογγολία, θα παραστούν στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα. Επιπλέον, η απόφαση της Ρωσίας να ενταχθεί στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων & Υποδομών μπορεί να ενισχύσει την ιδέα ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να ενισχύσει τη συνεργασία της Μόσχας με αυτά τα κράτη.

Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά από το Πεκίνο ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi-35.

Οι ηγέτες των δύο χωρών αναμένεται να ανακοινώσουν τα σχέδιά τους σε επόμενες διαπραγματεύσεις για τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι Μόσχα και Πεκίνο υιοθετούν μια στρατηγική κοινή θέση για να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ σε μια "νέα εποχή του ψυχρού πολέμου."
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail