Ένας μαύρος κύκνος προσγειώνεται στη νότια Αυστρία. Οι παράπλευρες επιδράσεις μιας μίνι Ελλάδας που σκάει στο μέσο της Ευρώπης


του SON OFEON

Μέχρι στιγμής η πιο αξιοσημείωτη είδηση της περασμένης εβδομάδας, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, της οποίας η προσοχή εστιάζεται στο αν οι αλγόριθμοι θα ανεβάσουν  το δείκτη Nasdaq στο 5000 και στο αν θα διατηρήσουν το δείκτη S & P πάνω από το 2100, ακόμη και πριν ο Mario Draghi ξεκινήσει τελικά την αγορά ομολόγων, που κανείς δεν θέλει να πουλήσει, ήταν η "θεαματική εξέλιξη" στην Αυστρία, σύμφωνα με την οποία η «κακή τράπεζα», που προέκυψε από την χρεοκοπημένη Hypo Alpe Adria - η HETA Asset Resolution AG - η ίδια κατέληξε να γίνει bad bank, με τους πιστωτές της να αναγκάζονται σε ακούσιο bail-in, μετά την "ανακάλυψη" μίας κεφαλαιακής τρύπας ύψους 8,5 δισ δολαρίων στον ισολογισμό της, που κατά κύριο λόγο σχετίζονται με την συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη κεντρική και ανατολική Ευρώπη.


Αυτή η συγκλονιστική ανακοίνωση προκάλεσε αμέσως την συντριβή της τιμής των ομολόγων της HETA, καθώς οι πιστωτές, που πλέον δεν απολαμβάνουν τη ρητή εγγύηση του κράτους, έσπευσαν να αποφύγουν την στιγμή της πρώτης Lehman της "βόρειας Ευρώπης".


Αλλά καθώς ο οξύς πόνος ήρθε και έφυγε για τους ομολογιούχους της HETA, που είδαν μια απώλεια σχεδόν 50% μέσα σε μόλις λίγους μήνες, ο μεγαλύτερος και πολύ πιο διάχυτος πόνος μόλις τώρα αρχίζει, καθώς όπως το Bloomberg το έθεσε, "η απόφαση της Αυστρίας να εκκαθαρίσει την HETA Asset Resolution AG προκάλεσε κυματισμούς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκαλώντας υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας στην Αυστρία και ζημιές τραπεζών στη Γερμανία."

Το πρώτο θύμα: Η  πανέμορφη γραφική νότια επαρχία της Αυστρίας Καρινθία.
Γιατί και πώς μια από τις 9 επαρχίες της Αυστρίας μόλις θυσιάστηκε?

H Telegraph εξηγεί:


Τα ομόλογα (της HETA) είναι θεωρητικά εγγυημένα από την Αυστριακή επαρχία της Καρινθία, η οποία τώρα γίνεται θεωρητικά υπεύθυνη για το bail-in. Είναι μια επανάληψη του χάους στο οποίο μπήκε μόνη της η Ιρλανδία μέσα στην ένταση της τραπεζικής κρίσης, όταν ανόητα προσπάθησε να ανακόψει τον πανικό με την αναδοχή όλων των υποχρεώσεων του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα.

Αυτή είναι η κίνηση, που σχεδόν κατάληξε σε χρεοκοπία του συνόλου της χώρας.

Η Hypo θα χρεοκοπήσει  την Καρινθία. 

Ουσιαστικά, αυτό που η Αυστριακή Κυβέρνηση κάνει, είναι να εγκαταλείψει στη τύχη της μια ολόκληρη περιοχή, με τον τρόπο που οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ επέτρεψαν να χρεοκοπήσει το Ντιτρόιτ αρκετά χρόνια πριν.

Είναι σαν μια μικρή -Ελλάδα, που σκάει στην ενδοχώρα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, για να προσδιορίσουμε ποσοτικά την έκθεση της Καρινθία σε σχέση με την  εγγύηση της, η οποία θα πρέπει τώρα να υλοποιηθεί:

Η Καρινθία παρείχε εγγύηση για ενδεχόμενη  ανεπάρκεια  του ομολογιακού δανείου της  HETA: Το σύνολο της  είναι ισοδύναμο με  10,2 δισ ευρώ ή σχεδόν πέντε φορές τα λειτουργικά κρατικά έσοδα  του 2014.

Τα προϋπολογισθέντα έσοδα της Καρινθία  το 2015 είναι μόλις 2,36 δισ ευρώ και ως εκ τούτου η νότια επαρχία με τους 556.000 κατοίκους δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις εγγυήσεις, εάν αυτό προκύψει τώρα ή σε ένα χρόνο, είπε ο Κυβερνήτης της Peter Kaiser στο αυστριακό ραδιόφωνο ORF την Τρίτη.

Με άλλα λόγια, έχουμε τώρα ένα καταρράκτη με τη μορφή αλυσίδας διάσωσης, όπου  το κράτος εγγυάται το χρέος της υπό πτώχευση εταιρείας, που εγγυάται μια ακόμη αφερέγγυα  νομική οντότητα, η οποία θα πρέπει η ίδια να διασωθεί από κράτος της  Αυστρίας!

'Ισως και  όχι: Ο υπουργός Οικονομικών Hans Joerg Schelling έχει πει κατ' επανάληψη ότι η Αυστριακή κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη  να καλύψει τις εγγυήσεις της Καρίνθια.

Αυτός είναι και ο λόγος ,που αργά την Παρασκευή, η  Moody  υποβάθμισε την πιστωτική αξιολόγηση της Καρίνθια  σε Baa3 από Α2 (Από σταθερό outlook σε αρνητικό ).
Ο οργανισμός αξιολόγησης το δικαιολόγησε ως εξής:

Η μεταβολή της αξιολόγησης ακολουθεί την απόφαση της Αυστριακής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Αγορών (FMA) την 1η Μαρτίου 2015  να λάβει μέτρα για την εκκαθάριση της HETA Asset Resolution AG (οντότητα που προέκυψε από την εκκαθάριση της πρώην Hypo Alpe-Adria-), σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή πράξη  τραπεζικής  αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης  (BaSAG).

Η BaSAG είναι ο εθνικός εφαρμοστικός νόμος  της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής οδηγίας για την  εξυγίανση  και ανάκαμψη  (BRRD), που ισχύει  από την 1η Ιανουαρίου 2015.  Η FMA επέβαλε επίσης προσωρινή αναστολή  πληρωμών για τις υποχρεώσεις της HETA  μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

Αυτή ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της πρόσφατης αναθεώρησης του ενεργητικού της HETA από εξωτερικούς ελεγκτές, η οποία έδειξε ένα επιπλέον έλλειμμα περιουσιακών στοιχείων μέχρι τα 7,6 δισ ευρώ, σε σύγκριση με το 4 δις ευρώ , που αναμένονταν πριν. 

Η Καρίνθια  παρέχει εγγύηση εκ του νόμου σε περίπτωση  ανεπάρκειας σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό του ομολογιακού δανείου της HETA.
Το σύνολο των εγγυήσεων είναι ισοδύναμο με περίπου 10,2 δις ευρώ ή σχεδόν πέντε φορές τα λειτουργικά έσοδα της επαρχίας για  το 2014.

Επιπλέον,η Καρίνθια παρέχει εγγύηση εκ του νόμου για ανεπάρκεια στην Pfandbriefbank (Oesterreich) AG (Α2, RUR), εκ της οποίας περίπου ποσό

1,2 δισ ευρώ σχετίζεται με την HETA ως το τέλος του έτους 2014. 

Η υποβάθμιση αντανακλά μια αυξημένη ευαισθησία σε πιστωτικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της εκδίκασης από ομολογιούχους της  HETA και περαιτέρω ενέργειες από την FMA και εξαιτίαςτης μεγαλύτερης από την αναμενόμενη υστέρηση των περιουσιακών στοιχείων της HETA .

Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αποκρυστάλλωση ενός σημαντικού τμήματος του εγγυημένου χρέους της Καρίνθια.

Το ποσό αυτό θα μπορούσε να υπερβεί τους πόρους  ρευστότητας της Καρίνθια, πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένη χρηματοοικονομική μόχλευση και μπορεί να απαιτεί  κάποια μορφή έκτακτης στήριξης  από την κεντρική κυβέρνηση.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια πιθανότητα, η εγγύηση ανεπάρκειας να μην μπορέσει να εκτελεστεί πάνω  στο πλήρες  ή μερικά  ακυρωμένο χρέος λόγω της διάσωσης σύμφωνα με τον BaSAG, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της φύσης της εγγύησης.

Ωστόσο, βλέπουμε μια αυξημένη αβεβαιότητα, όσον αφορά τις περαιτέρω ενέργειες εκκαθάρισης .
Επιπλέον, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να προκύψει από το νομικό κίνδυνο, που συνδέεται με διάφορες συμβατικές διατάξεις των ομολόγων της HETA.

Το αν έχει  ή όχι  δίκιο η Telegraph  μένει να  το δούμε.

Το ίδιο απόμενει να δούμε, αν η κατά τα άλλα όμορφη επαρχία της Καρίνθια είναι πλέον αφερέγγυη.
Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι επιπτώσεις της κατάστασης της HETA δεν σταματούν εκεί.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, "ανάμεσα στα στοιχεία του παθητικού της HETA που επηρεάζεται  από την αναστολή πληρωμών και από ένα μελλοντικό bail-in είναι και 1,24 δισ ευρώ, που η HETA οφείλει να πληρώσει στην τράπεζα Pfandbriefbank Oesterreich AG, η οποία εκδίδει ομόλογα για λογαριασμό των αυστριακών επαρχιακών τραπεζών."

Η Moody είπε ότι μπορεί να μειώσει την πιστοληπτική αξιολόγηση Α2 της Pfandbriefbank, καθώς και τις αξιολογήσεις των δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες μέλη της, της Hypo Tirol Bank AG και της Vorarlberger Landes- und Hypothekenbank AG, οι οποίες ανήκούν στις δυτικές επαρχίες του Τιρόλου της Αυστρίας και του Vorarlberg  αντίστοιχα.

Η πιστοληπτική διαβάθμιση Α2 είναι η έκτη χαμηλότερη επενδυτική  ποιότητα της Moody.

Παρακάτω βρίσκονται όλα τα μέλη της Pfandbriefbank, τα οποία θα επηρεασθούν αρνητικά τώρα και θα  απαιτήσουν  περαιτέρω εισφορές κεφαλαίου σε κάποιο βαθμό:


Κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες  από την Barclays:

Ο κύριος σκοπός του αποκλεισμού των εξασφαλισμένων υποχρεώσεων από την εφαρμογή του εργαλείου bail-in είναι η πρόληψη της μετάδοσης. Πράγματι, υπάρχει ένας αριθμός καναλιών μετάδοσης, όταν αντιμετωπίζονται κάποιες εγγυημένες υποχρεώσεις  του HetAr σαν να μην ήταν  ασφαλισμένες υποχρεώσεις.

Πρώτον, οι τίτλοι που επωφελούνται από την εγγύηση για ανεπάρκεια της Καρίνθια επίσης θεωρούνται ως αποδεκτές εξασφαλίσεις για ένα ευρύ φάσμα καλυμμένων ομολογιών του δημόσιου τομέα  σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Γαλλίας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2014  οι Αυστριακές τράπεζες είχαν συνολικά  2,7 δισ ευρώ  έκθεση στην Καρίνθια, η οποία αποτελούνταν εν μέρει από την έκθεση στην HetAr.

Επιπλέον ,η  Pfandbriefbank (Österreich) AG (PFBKOS), η καθολική διάδοχος της Pfandbriefstelle der österreichischen Landes-Hypothekenbanken, έχει 1 ,2 δισ ευρώ  εγγυημένες  απαιτήσεις από την Καρίνθια έναντι της  HetAr.
Αυτές οι απαιτήσεις  αναφέρθηκαν ρητά στην αναστολή πληρωμών .

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του  Αυστριακού νόμου οι τράπεζες Pfandbriefstelle,δηλαδή  οι τράπεζες-μέλη της PFBKOS είναι από κοινού και εις ολόκληρον υπεύθυνες  για την οφειλή του PFBKOS.

Έτσι, ανεξάρτητα από το μέλλον της PFBKOS, υπάρχει ένα κίνητρο για τις τράπεζες μέλη να παρέμβουν από κοινού για τις πληρωμές  που δεν θα γίνουν από την HetAr, γιατίι διαφορετικά οι κάτοχοι των χρεωστικών ομολόγων της  PFBKOS θα μπορούσαν  να απαιτήσουν  την πληρωμή από οποιαδήποτε από τις τράπεζες-μέλη ξεχωριστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η FMA αποφάσισε να αποκλείσει τα ομόλογα   Pfandbriefe που ανήκουν στο δημόσιο τομέα και εκδόθηκαν από την  HetAr από την αναστολή πληρωμών, καταδεικνύοντας σ' ένα βαθμό την ανησυχία της  για τον κίνδυνο μετάδοσης.

Πιστεύουμε ότι η συμπερίληψη των εγγυημένων τίτλων της ΗetAr στην εφαρμογή των μέτρων διάσωσης ενισχύει την μετάδοση του κινδύνου, όπως αποδεικνύεται από το παράδειγμα  της PFBKOS.
Δεύτερον, ένας αριθμός από Αυστριακές τράπεζες , συμπεριλαμβανομένης της HYPO ΝΟΕ Gruppe Bank AG και Vorarlberger Landes- und Hypothekenbank AG ανέφεραν  στους ετήσιους λογαριασμούς τους για το 2013 ότι  είχαν άμεση έκθεση σε ΗΑΑ.

Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν έγιναν διαγραφές, καθώς  έγινε αναφορά στην "αξία της εγγύησης που χορηγείται από το κράτος της Καρίνθια" , καθώς και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει  " εκ του νόμου διαδικασία που να επιτρέπει σε μία εδαφική αρχή  να κηρύξει πτώχευση ".

Κατά την ανακοίνωση της αναστολής πληρωμών ,η FMA εξέφρασε ρητώς αμφιβολίες σχετικά με την αξία των αντίστοιχων εγγυήσεων.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα ο  Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Σίλινγκ, σε συνέντευξή του στο αυστριακό κρατικό ραδιόφωνο, ORF  αναφέρθηκε σχετικά λέγοντας ότι " πολλοί έχουν πει ότι θα έπρεπε  να γνωρίζει κανείς  ότι μια επαρχία όπως Καρίνθια δεν μπορεί να εγγυηθεί για  χρέη αυτού του μεγέθους".

Έτσι, είναι πολύ πιθανό ότι οι Αυστριακές τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν  πρόβλεψη για απαιτήσεις που κατέχουν έναντι της  HetAr και οι οποίες τώρα υπόκεινται σε αναστολή πληρωμών.
Τρίτον, σύμφωνα με το άρθρο 115 (2) του κανονισμού περί κεφαλαιακών απαιτήσεων της ΕΕ (CRR), οι  απαιτήσεις που επωφελούνται από την εγγύηση για ανεπάρκεια από  Αυστριακό ημικρατικό φορέα  μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ανοίγματα έναντι της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο αντίστοιχος κατάλογος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών περιέχει όλες τις εννέα Αυστριακές περιφερειακές κυβερνήσεις, καθώς και περισσότερες από 2.300 τοπικές αρχές.
Με βάση τον κανόνα αυτό, οι τράπεζες της ΕΕ επιτρέπεται να εφαρμόζουν στάθμιση κινδύνου 0% για τα ανοίγματα αυτά.

Σε συνδυασμό με το άρθρο 10 της  κατ 'εξουσιοδότηση πράξης της ΕΕ σχετικά με την αναλογία κάλυψης ρευστότητας, έχουν επίσης τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ως "εξαιρετικά υψηλής ποιότητας ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού" κάτω από το επίπεδο 1 του καλαθιού των χαρτοφυλακίων ρυθμιστικής ρευστότητας τους.

Τέλος, οι κανόνες του solvency 2  προβλέπουν ότι το χρέος που εκδίδεται από τις περιοχές της Αυστρίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ  και τα συνταξιοδοτικά ταμεία παρόμοια με χρεωστικούς τίτλους ,που εκδίδονται από την Αυστριακή κεντρική κυβέρνηση με μηδενική στάθμιση του κεφαλαίου.

Ειρωνεία Νο  1: Τα ίδια ομόλογα που πρόκειται να οδηγήσουν  σε καταρράκτη ζημιών  είναι αυτά .που  σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ,ήταν "χωρίς κίνδυνο".

Κάποιος μπορεί μόνο να φανταστεί  πόσοι  κρυμμένοι κίνδυνοι για  τις τράπεζες  της Ευρώπης προκύπτουν ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά ηλίθιας απόφασης να κρατήσουν  ένα μεγάλο υποσύνολο  του Ευρωπαϊκού χρέους με μηδενικό συντελεστή στάθμισης κινδύνου (RWA). Αυτό μπορεί να λειτουργεί όσο η ΕΚΤ υποστηρίζει τα πάντα, αλλά ένα  δευτερόλεπτο μετά την λήξη του QE από τον  Mario Draghi , μήπως όλα θα καταρρεύσουν  κάτω από το βάρος του?

Και έπειτα υπάρχει το ερώτημα, πόσο περισσότερος μέγιστος πόνος θα μπορούσε να προκύψει στην Αυστρία.

Η Barclays απαντάει  και πάλι:

"Ως το τέλος του έτους 2013, υπήρχαν περίπου  60 δισ ευρώ  από απαιτήσεις εγγυημένες από τις περιοχές της Αυστρίας.

Εκτιμούμε περίπου  50 έως 55 δισ ευρώ απ' αυτές τις απαιτήσεις βρίσκονταν  ακόμη σε ισχύ ως το τέλος του έτους 2014.

Συγκεκριμένα, σημειώνουμε ότι ως το τέλος του έτους 2012, οι δεσμεύσεις για εγγυήσεις σε  έξι από τις εννέα περιφέρειες της Αυστρίας υπερέβαινε το συνολικό ετήσιο εισόδημα τους
.Η πλήρης ανάλυση του ποιος εγγυάται τι στην Αυστρία:


Και στη συνέχεια, όταν  τελειώσει με την Αυστρία ,το  κύμα από ζημιές της τελευταίας σοκαριστικής  ευρωπαϊκής αφερεγγυότητας - ένα κύμα που κανείς δεν περίμενε καθόλου και ως εκ τούτου ένα χαρακτηριστικό γεγονός τύπου Black Swan - το κύμα θα περάσει στη Γερμανία.

Από το  Bloomberg:

Οι γερμανικές τράπεζες χθες εμφανίστηκαν  επίσης ως ανασφάλιστοι ομολογιούχοι της HETA.
Η Dexia Dexia Kommunalbank Deutschland AG δήλωσε ότι κατέχει ομόλογα  της HETA αξίας 395 εκατ ευρώ  και θα ζημιωθεί κατά ένα απροσδιόριστο ποσό στο  τέλος του πρώτου τριμήνου.
Η Deutsche Pfandbriefbank AG έχει επίσης 395 εκατ ευρώ ομόλογα της HETA και είπε ότι θα τα διαγράψει  κατά 120 εκατ ευρώ, μειώνοντας το αναμενόμενο κέρδος της  προ φόρων  κατά τα δύο τρίτα. 
Η τράπεζα NRW  επιβεβαίωσε ότι  της ανήκουν  ομόλογα  της HETA, αρνούμενη να καθορίσει το μέγεθος της έκθεσής της .

Ο τηλεοπτικός σταθμός  WDR  ανέφερε ότι  η τράπεζα κατέχει  276 εκατ ευρώ ομολόγων.

Ειρωνεία Νο 2  και η μεγαλύτερη  από όλες : Ενώ οι γερμανικές τράπεζες είχαν περάσει τα τελευταία 3 χρόνια προετοιμαζόμενες  για το αναπόφευκτο Grexit και απελευθερώθηκαν από την  έκθεσή τους στο αφερέγγυο πλέον Ελληνικό  κράτος, προέκυψε ένας καταρράκτης αλυσιδωτών γεγονότων ,που ξεκίνησαν στη Γερμανία, στη  δική τους  " πίσω αυλή ", εξαιτίας της ευγενικής προσφοράς των ελεγκτών, που αποφάσισαν ότι ήταν περιττό να μετρήσουν τις  απώλειες στην αγορά έως ότου ήταν πολύ αργά.

Και το  άμεσο  αποτέλεσμα αυτής της  διαδικασίας είναι ότι ένα ένατο της μέχρι πρόσφατα αξιολογούμενης με Aaa / AAA- Αυστρίας είναι πλέον αφερέγγυο.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Κάποιος μπορεί να φανταστεί πόσα τέτοια άλλα "σταθμισμένα για κίνδυνο  με 0%" κουτιά της Πανδώρας βρίσκονται σε αναμονή σε αυτές τις κατά τα άλλα θεωρούμενες  πιο ασφαλείς τράπεζες, επαρχίες και στα έθνη της Ευρώπης.
ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Η έννοια του Μαύρου Κύκνου ταυτίζεται με ένα εξαιρετικά σπάνιο και θεωρητικό ενδεχόμενο, που εντυπωσιάζει όταν συμβεί και  που εξηγείται εκ των υστέρων λογικά, αλλά με λάθος μεθοδολογία.
Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει στην Αυστρία δεν είναι Μαύρος Κύκνος, γιατί έχει ξανασυμβεί στην ίδια χώρα το 1931 με την περίπτωση της τράπεζας Creditanstalt, από την οποία ξεκίνησε η τραπεζική κρίση και οι τραπεζικές χρεοκοπίες της Μεγάλης Ύφεσης.


Το άρθρο είναι καλογραμμένο και πολύ αναλυτικό, αλλά το μεγάλο μυστικό κρύβεται στον παρακάτω πίνακα .


Αναφέρονται σ΄αυτόν 9 Αυστριακές τράπεζες με συνολική αξία ενεργητικού 62,97 δισ ευρώ και συνολικά κεφάλαια 3,38 δισ ευρώ.
Μία απ' αυτές τις τράπεζες είναι η Ηeta Asset Resolution AG , για την οποία δεν αναφέρεται στον πίνακα αξία ενεργητικού και κεφαλαίων.

Η τράπεζα αυτή δημιούργησε το πρόβλημα του άρθρου.
Η τράπεζα Pfandbriefbank (Österreich) AG (PFBKOS) έχει έκθεση στην Ηeta Asset Resolution AG , σύμφωνα με το άρθρο, ίση με 1,2 δισ ευρώ.
Το 1,2 δισ ευρώ είναι το 35,5% του συνολικού κεφαλαίου της  Pfandbriefbank (Österreich) AG (PFBKOS)  ( !)

Στο άρθρο μαθαίνουμε ότι η Deutsche Pfandbriefbank AG έχει 395 εκατ έκθεση σε ομόλογα της Ηeta Asset Resolution AG και σκοπεύει να διαγράψει τα 120 εκατ ευρώ προσεχώς.
Συμπέρασμα: Η  Deutsche Pfandbriefbank AG θεωρεί ως εύλογη ζημιά και σκοπεύει να  διαγράψει το 30,37% της αξίας των ομολόγων της προβληματικής τράπεζας  ιδιοκτησίας της (=120/395).
Αυτό σημαίνει ότι το 10,78% των συνολικών κεφαλαίων της  Pfandbriefbank (Österreich) AG (PFBKOS) θα πρέπει να θεωρούνται ως πιθανή ζημιά από το bail-in. (10,78%=35,5%*30,37%).
Η εκκαθάριση της Ηeta Asset Resolution AG θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Αυστρίας.

To 30,37% των 1,2 δισ ευρώ είναι 364 εκατ ευρώ.
Οι  3 Γερμανικές τράπεζες που αναφέρονται στο άρθρο έχουν συνολικά έκθεση σε ομόλογα 1,07 δισ ευρώ.
Το 30,37% των 1,07 δισ είναι 325 εκατ ευρώ.
Η Καρίνθια έχει έκθεση σε εγγυήσεις 10,2 δισ ευρώ. Το 30,37% των 10,2 δισ ευρώ δίνει μία πιθανή ζημιά 3,1 δισ ευρώ
Αν αφαιρέσουμε από την κεφαλαιακή τρύπα των 7,6 δισ ευρώ τα παραπάνω ποσά,  απομένει μία ζημιά της τάξεως των 3,81 δισ ευρώ.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι ποιός θα επωμισθεί αυτή την τόσο μεγάλη ζημιά.
Ποιοί είναι οι μυστηριώδεις κάτοχοι, που τους αναλογεί ζημιά 3,81 δισ ευρώ και δεν έχουν φανερωθεί ως τώρα?
Ποιοί κατέχουν ομόλογα αξίας 12,54 δισ ευρώ και πού εδρεύουν ?
Στη Γερμανία , στο  Λουξεμβούργο ή στη  Γαλλία?
Αναφέρω στις υποψήφιες χώρες και τη Γερμανία ,γιατί μία από τις κατονομαζόμενες στο άρθρο γερμανικές τράπεζες δεν αποκάλυψε η ίδια την έκθεση της.
Στις διάφανες Ευρωπαικές αγορές της Γερμανίας φαίνεται ότι είναι "προαιρετική" η αποκάλυψη πιθανών ζημιών και συμμετοχών σε άλλες τράπεζες, οπότε δεν αποκλείεται εκ προοιμίου να υπάρχουν και άλλες Γερμανικές τράπεζες "θύματα"...

Με δεδομένες τις αποκαλύψεις που έγιναν στη περίπτωση της Πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo, η πιθανότητα κατοχής ομολόγων της  Ηeta Asset Resolution AG από εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Το άρθρο συμπεράινει ότι το ένα ένατο της Αυστρίας είναι πλέον αφερέγγυο.
'Οταν όμως 6 στις 9 εδαφικές περιφέρειες έχουν εγγυηθεί για ποσά που υπερβαίνουν τα ετήσια έσοδα τους και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δηλώνει στα σοβαρά ότι το Αυστριακό κράτος δεν είναι υπεύθυνο για την κάλυψη των ζημιών από την Ηeta Asset Resolution AG, δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε για πόσο καιρό θα υπάρχει ακόμα το ανεξάρτητο κράτος της Αυστρίας.
Μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος ,όταν η κεντρική του κυβέρνηση αρνείται να καλύψει τις υποχρεώσεις του 66,6% των εδαφικών περιφερειών του?
Ποιός είναι ο ρόλος τότε της κεντρικής κυβέρνησης?
Για ποιό λόγο εισπράττονται φόροι?

Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που προσάρτησε η ναζιστική Γερμανία στις 13 Μαρτίου του 1938...
Λέτε η ιστορία να μας ετοιμάζει  και πάλι κάποια φάρσα με τη βοήθεια των Γερμανικών τραπεζών?

Πάντως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διάλυση της Αυστρίας είναι κάτι που ανέφερε σε κάποια προφητεία του και ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Και το ανέφερε μάλιστα σαν σημάδι ότι μετά θα ακολουθήσει και η διάλυση της Τουρκίας...
Μπορείτε αν θέλετε να μην το πιστεύετε.
Αλλά οι Μαύροι Κύκνοι τελικά υπάρχουν...
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.