Εθνική ταπείνωση και οθωμανικός εξευτελισμός μέσα στο ίδιο μας το σπίτι

Του Στρατή Μαζίδη

«Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσέ το» συμβουλεύει μια λαϊκή ρήση. Όμως η εθνική ταπείνωση και ο εξευτελισμός μας ως έθνους μπορούσε να είχε αποτραπεί.

Ο αρχηγός του ελληνικού κράτος, ονόματι Κάρολος Παπούλιας, μολονότι στα πολιτικά και βιολογικά στερνά του, δεν άδραξε την ευκαιρία να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι θέτοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου προ των ευθυνών του αλλά χαριεντίστηκε με τα "περί καλής γειτονίας" και πως έχει να βρεθεί στη γείτονα 60 χρόνια.

Στα βήματά του και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που κι αυτός μάλλον διανύει το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Γενικόλογες αναφορές:

Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του έργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια. Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών. Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Για το Κυπριακό η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Κατανοούμε την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα για να επανεκκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα. Ας είναι σίγουρη η Τουρκία ότι με την ένταξη θα πετύχει τεράστια οφέλη.

 Με δυο λέξεις; Άρες μάρες!

Ούτε υπερπτήσεις, ούτε παραβιάσεις του ΕΕΧ και των χωρικών μας υδάτων, ούτε αποβάσεις λαθρομεταναστών, ούτε Μπαρμπαρός, ούτε Αττίλας, ούτε ΑΟΖ, ούτε Χάλκη, ούτε Ιμβρος, ούτε Τένεδος...

Ει μη μόνο όνειδος.

Όταν δεν τολμάς να αρθρώσεις λέξη μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, τότε δεν πρέπει να έχεις πολλές προσδοκίες ούτε να θεωρείς ότι οι τρίτοι παρατηρητές μορφώνουν θετική άποψη για σένα.

Ας το σκεφτούμε λίγο.

Ο καθένας μας θα έβαζε ποτέ στο σπίτι του κάποιον που πχ παρκάρει συνέχεια μπροστά στο γκαράζ του, καταπατά όποτε θέλει τον κήπο του, τον απειλεί κ.ο.κ.; Μάλλον όχι.

Δεν ήταν υποχρεωτικό ο Κάρολος Παπούλιας και ο Αντώνης Σαμαράς να διαθέτουν το πολιτικό ανάστημα να μιλήσουν ως Ελληνες πρόεδρος και πρωθυπουργός.

Ήταν όμως απαραίτητο να αποφύγουν τον εξευτελισμό το δικό τους και ιδίως το δικό μας από τη στιγμή που όλα τα παραπάνω τα καταπίνουν αμάσητα και χαριεντίζονται με τον Νταβούτογλου.

Αντί να ματαιωθεί λοιπόν η επίσκεψη, ακυρώθηκε ένα βήμα παραπέρα η όποια εθνική μας αξιοπρέπεια και εμβέλειά της στη διεθνή κοινή γνώμη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail