Ένα βήμα μπρος για τους κούρδους στο Κομπάνι που ανατρέπουν και το νόμο των πιθανοτήτων. «Είμαστε αποφασισμένοι»

Στρατής Μαζίδης

Οι κούρδοι όχι μόνο καταφέρνουν να αντιστέκονται αλλά «κουτσοί, στραβοί, ανάπηροι, μικροί, μεγάλοι, πληγωμένοι» με καλάσνικοφ πιο μεγάλα κι από τους ίδιους γράφουν λαμπρές σελίδες ιστορίας.

Οι μαχητές της YPG υποστηριζόμενοι κι από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ επιδόθηκαν σε άγριες οδομαχίες μέσα στην πόλη κι ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να το βάλουν στα πόδια.

Τα πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ εξαπέλυσαν 39 επιθέσεις μέσα σε 48 ώρες σκοτώνοντας αρκετές εκατοντάδων τζιχαντιστών, εξοπλισμό αλλά και γραμμές τροφοδοσίας.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται σύμφωνα με ξένα ρεπορτάζ και στις πληροφορίες που δόθηκαν με ακρίβεια στίγματος από την πλευρά των αμυνομένων ως προς τις θέσεις της ISIL.

Ενδεικτικό της καλής συνεργασίας και του πατατράκ των ισλαμιστών το γεγονός ότι η YPG επανέκτησε τον έλεγχο σε αρκετές γειτονιές ώστε η ISIL πλέον κατέχει το 30% από το μέχρι πρότινος 50% της πόλης ενώ μόλις χθες απώλεσε και τον έλεγχο στρατηγική σημασίας λόφου στα 7 χλμ ανατολικά της Κομπάνι.


Οι κούρδοι έχουν πλέον ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και το νόμο των πιθανοτήτων.

"Οι άνθρωποι υποτιμούν τη δύναμη της αποφασιστικότητας», δήλωσε ο Farhad Shami, κούρδος ακτιβιστής στην Kobani. "Οι Κούρδοι έχουν ένα λόγο και είναι έτοιμοι να πεθάνουν πολεμώντας για αυτόν"

Ο Shami επισημαίνει πως μπορεί οι τζιχαντιστές να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι, αλλά οι κούρδοι γνωρίζουν την πόλη απέξω και ανακατωτά. Επιπλέον αρκετοί από αυτούς είχαν την εμπειρία του πολέμου από τις μάχες του ΡΚΚ τις προηγούμενες δεκαετίες στην Τουρκία.

Ωστόσο ο Idriss Nassan, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Κομπάνι μολονότι υπογραμμίζει τη σημασία των αεροπορικών επιθέσεων, επισημαίνει τη δυσκολία της κατάστασης. O Nissan ζήτησε επίσης σήμερα την άσκηση πίεσης στην Αγκυρα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να περάσουν εθελοντές στην πόλη αλλά και πυρομαχικά.

* με πληροφορίες από liveleak, presstv, βαλκανικό περισκόπιο
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail