Μια τυχαία παράταση ωραρίου για τον ΕΝΦΙΑ

SON OFEON

Διαβάσαμε ότι η Εθνική Τράπεζα παρέτεινε έκτακτα  το ωράριο 70 καταστημάτων της στις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 18.00 για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και την καταβολή συντάξεων.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθυστερημένα να βοηθήσει την συγκυβέρνηση, αλλά δημιουργεί εύλογες απορίες.

Οι συντάξεις άρχισαν να πληρώνονται από το απόγευμα της 28ης Σεπτεμβρίου μέσω των ΑΤΜ και από τα ταμεία των τραπεζών στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στις 29 Σεπτεμβρίου δεν πάρθηκε κάποιο ιδιαίτερο μέτρο παράτασης ωραρίου και οι ουρές γιγάντωσαν.
Κάθε συνταξιούχος του ΙΚΑ ή του Δημοσίου έκανε τουλάχιστον 5 διαφορετικές συναλλαγές.

Εισέπραττε την σύνταξη του, πλήρωνε τον δικό του ΕΝΦΙΑ, πλήρωνε τον ΕΝΦΙΑ της γυναίκας του, πλήρωνε την δόση του φόρου εισοδήματος και κάποιο άλλο λογαριασμό δανείου, ενοικίου ή δημόσιας ωφέλειας.

Είναι απόλυτα φυσικό ότι όταν χρειάζεται για την πληρωμή κάποιου φόρου η πληκτρολόγηση 27 αριθμητικών ψηφίων (ταυτότητα οφειλής), 9 αριθμητικών ψηφίων (ΑΦΜ), του ονοματεπωνύμου του φορολογουμένου, του ποσού της δόσης, της ταυτότητας και οποιασδήποτε άλλης σαχλαμάρας, που απαιτεί το σύστημα είσπραξης οφειλών μέσω ΔΙΑΣ, η συναλλαγή θα είναι χρονοβόρα.

Επιπλέον όλες οι οφειλές δεν είχαν στρογγυλοποιηθεί και απαιτούσαν ρέστα.

Το αλαλούμ αυτό θα έχει συνέχεια και τους επόμενους 6 μήνες, καθώς δεν υπήρχε έκπτωση εφάπαξ καταβολής και έτσι σχεδόν όλοι επέλεξαν τις 6 δόσεις.

Ξαφνικά στις 30 Σεπτεμβρίου τα Ελληνικά ταχυδρομεία ανακοίνωσαν ότι θα εξυπηρετούσαν την καταβολή του ΕΝΦΙΑ με διευρυμένο απογευματινό ωράριο.

Η προσφορά ανακοινώθηκε πανηγυρικά το πρωί από τα ΜΜΕ και ακολούθησε στη συνέχεια η Εθνική Τράπεζα.

Γιατί όμως συνέβη κάτι τέτοιο?

H συγκυβέρνηση ανάμενε με αγωνία τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ της 29 Σεπτεμβρίου για να υπολογίσει στο περίπου πόσα θα εισπράξει.

Λογικά καθώς ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται σε 6 δόσεις ανάμενε να εισπράξει τον πρώτο μήνα το πολύ το 16,66% του φόρου (=100/6).

Προφανώς το απότέλεσμα της πρώτης ημέρας δεν την ικανοποίησε ιδιαίτερα και ίσως να την ανησύχησε κιόλας.

Οι συνταξιούχοι, κατά πάσα πιθανότητα φοβούμενοι για την ακίνητη περιουσία τους, ίσως να πλήρωσαν, αλλά όχι όμως τόσο όσο περίμενε η συγκυβέρνηση.

'Εχοντας την δυνατότητα επιλογής του φόρου που θα πλήρωναν, ίσως προτίμησαν να μην πληρώσουν την δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά κάποιο ΕΝΦΙΑ.

Καθώς ο φόρος εισοδήματος ρυθμίζεται σε λιγότερες δόσεις και σαν ποσό είναι μεγαλύτερος από τον ΕΝΦΙΑ, μία παρόμοια χαοτική επιλογή επηρέασε απρόβλεπτα τα ποσοστά  εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος.

Αυτό πανικόβαλλε το οικονομικό επιτελείο, καθώς η τρόικα είναι σίγουρο ότι θα ζητήσει αυτά τα ποσοστά για να αξιολογήσει την εισπραξιμότητα των βεβαιωμένων φόρων και να κάνει τους δικούς της υπολογισμούς.

Η τρόικα βρίσκεται ήδη εδώ και τα ποσοστά δεν μπορούν να μαγειρευθούν.

Το πιό πιθανό αποτέλεσμα, αν τα ποσοστά κριθούν μικρά, είναι να ζητηθεί η εισαγωγή πρόσθετων ισοδύναμων οικονομικών φορολογικών μέτρων.

Η συγκυβέρνηση όμως μέσω των παπαγάλων της στα ΜΜΕ διαφημίζει τον τελευταίο καιρό φοροελαφρύνσεις και δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς.

Η απειλή των πρόωρων εκλογών κρέμεται πάνω από το κεφάλι της και οι 180 βουλευτές της παρούσας βουλής, που θα ψηφίσουν για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρεθούν τελικά.

Σε κάθε περίπτωση πρόωρων εκλογών απαιτείται ένα δημοσιονομικό χρηματοδοτικό μαξιλάρι για τον κρατικό μηχανισμό.

Στο τέλος του έτους οι απρόοπτες υπερβάσεις των δαπανών του προυπολογισμού είναι συχνό φαινόμενο.
Πώς θα καλυφθούν, καθώς το πρόγραμμα της τρόικας λήγει στο τέλος του έτους?

H προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό από τις αγορές σήμερα δεν είναι εύκολο και φθηνό εγχείρημα , καθώς το επιτόκιο για τα Ελληνικά δεκαετή ομόλογα τσίμπησε ήδη στο 6,57%.

To ΔΝΤ για να καταβάλει τις υπόλοιπες δόσεις του προγράμματος απαιτεί την άμεση υλοποίηση συμφωνημένων  μεταρρυθμίσεων, που δύσκολα σήμερα θα περάσουν από την Ελληνική Βουλή χωρίς τεράστιο πολιτικό κόστος.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με σταυροδοσία και οι "πρόθυμοι" βουλευτές γνωρίζουν ότι αν συνεχίσουν να στηρίζουν την συγκυβέρνηση απλά δεν θα εκλεγούν.

Αν το σημερινό πολιτικό σύστημα είχε ένστικτο αυτοσυντήρησης θα έπρεπε να ξεκινήσει  από σήμερα την διαδικασία επιλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αν δεν το κατάφερνε η παρούσα Βουλή, θα προέκυπταν σύντομα πρόωρες εκλογές και το πολιτικό τοπίο θα ξεκαθάριζε με εκλογή νέας κυβέρνησης και νέου Προέδρου από την νέα Βουλή.

Αντίθετα, αν επιλεγεί να ξεκινήσει η διαδικασία μετά τον Φεβρουάριο του 2015, το σίγουρο αποτέλεσμα θα είναι μία καταστροφική για την χώρα προεκλογική περίοδος διάρκειας 6 μηνών.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου ο ΕΝΦΙΑ θα έχει εισπραχθεί σε κάποιο μέρος του, αλλά το αντίστοιχο ποσό θα λείψει σαν ρευστότητα από την οικονομία και η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Σ' ένα παρόμοιο οικονομικό περιβάλλον η πανωλεθρία της συγκυβέρνησης είναι απόλυτα σίγουρη.
Η παράταση του ωραρίου για τον ΕΝΦΙΑ αποκαλύπτει την απελπισία του οικονομικού επιτελείου, που παρασύρθηκε στην ανάλυση της κατάστασης από τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια.

Οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των φορολογικών οφειλών, που τους έχουν επιβληθεί.

Η μη πληρωμή είναι απότέλεσμα συνειδητής επιλογής για οικονομική επιβίωση και όχι γιατί αντιμετώπισαν τεράστιες ουρές και ταλαιπωρία.

Η πλειοψηφία των συνταξιούχων ήδη παίρνει την σύνταξή της από τα ΑΤΜ των τραπεζών.
Αυτό γίνεται μόνο,γιατί από τα ΑΤΜ παίρνεις τα λεφτά σου το απόγευμα , μισή ημέρα νωρίτερα από τους άλλους.

Αυτοί που περίμεναν στις ουρές των τραπεζών και ταλαιπωρήθηκαν δεν πλήρωναν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά αποφάσιζαν με χαοτικό τρόπο τον τρόπο πτώσης της κυβέρνησης.
Επέλεγαν τι θα πληρώσουν και με πόσα λεφτά θα βγάλουν τον μήνα.
Αν έκαναν λάθος υπολογισμούς θα πεινάσουν αυτοί και τα παιδιά τους αυτό το μήνα, αλλά τον επόμενο θα  αντιμετωπίσουν την συγκυβέρνηση  με τις μαγκούρες έξω από την Βουλή.
Κανένας δεν μπορεί να αντέξει συνεχή πείνα και κρύο για 6 μήνες.

'Η θα πεθάνει ή θα σε φάει ζωντανό...
Αλήθεια, οι φωστήρες της συγκυβέρνησης σκέφτηκαν ότι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕE (πρώην ΤΕΒΕ), που πληρώνονται αύριο , δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τον ΕΝΦΙΑ?

Θα δώσουν παράταση για μία ακόμη ημέρα στην προθεσμία, συμβουλευόμενοι τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που μυξοκλαίουν στις οθόνες της τηλεόρασης?

Aν δεν την δώσουν τελικά, ας μην παραξενευθούν για τις σημερινές και αυριανές μικρές εισπράξεις φόρων.

Στην παράταση δεν μπαίνει πάντα το γκόλ, που δίνει την νίκη?
To πέναλτυ του ΕΝΦΙΑ δεν το βαράνε αυτοί στην παράταση.
Σύντομα θα πέσουν και μάλιστα με πάταγο.
θυμάται κανείς σήμερα τον Γιώργο Παπανδρέου?
Αυτός ήταν ο πρώτος διδάξας στα αυτογκόλ.
Ο Αντωνάκης θα είναι μάλλον αντάξιος (συμ) μαθητής του.
Αλλά μαζί του θα κλάψει προσεχώς και όλη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΛΕΓΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ  ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ...Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΛΕΓΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail