Η 15χρονη Yana διηγείται: Δεν είχα ξαναδεί ανθρώπους να πεθαίνουν δίπλα μου. Έχασα πολλούς φίλους μου

Του Στρατή Μαζίδη

Τα παιδιά με τη χαρακτηριστική απλότητά τους μπορούν και περιγράφουν πολλές φορές καλύτερα την πραγματικότητα.

Τη μαρτυρία της 15χρονης Yana Fenenko από το Donetsk καταγράφει το RT. Η άτυχη Yana είναι ένα από τα πολλά θύματα αυτής της τρομερής αιματοχυσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νοσοκομείο με ένα θρυμματισμένο βραχίονα και πληγές από θραύσματα. Η Yana είδε πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, να χάνουν τη ζωή τους από βομβαρδισμό στις όχθες του ποταμού.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν για πρώτη φορά το χωριό του Zugres στην περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας στις 14 Αυγούστου. Ωστόσο πολλά βλήματα χτύπησαν μια παραλία γεμάτη από ανθρώπους δίπλα στο ποτάμι. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 12 νεκροί και αρκετοί τραυματίες όπως μεταδίδει το Rossiya 24.

Η Yana Fenenko ήταν μία από τους τυχερούς που επέζησαν από εκείνη την ημέρα.

Η ίδια διηγείται:

"Ήμασταν για κολύμπι στο ποτάμι, όταν πολλές βόμβες άρχισαν να πέφτουν όλες μαζί. Αφήσαμε το νερό και εγώ έπεσα στο έδαφος. Ήμουν ξαπλωμένη μπρούμυτα, αλλά τραυματίστηκα από μια βόμβα".

«Δεν είχα δει ποτέ πριν πώς πεθαίνουν οι άνθρωποι. Η παραλία ήταν γεμάτη με παιδιά ... Ένας άντρας πήρε το κομμένο χέρι του από μία από τις βόμβες. Το είδα, γιατί ήταν δίπλα μου. Επίσης, ένα από τα κεφάλια των παιδιών ανατινάχθηκε ...Ήταν πολύ τρομακτικό."

Η μικρή Yana βρίσκεται ήδη μια εβδομάδα στο νοσοκομείο αλλά ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς και θα παραμείνει τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη. Οι γιατροί λένε πως η ανάκαμψη της θα είναι πολύ μακρά και επίπονη, διότι όλα τα θραύσματα και οι πληγές είναι στο δεξί της χέρι και στη δεξιά πλευρά του σώματός της.


"Η ζωή μου άλλαξε σίγουρα προς το χειρότερο. Πολλοί από τους φίλους και τους γνωστούς μου έχουν πεθάνει».

Η Yana σχεδίαζε να σπουδάσει δασκάλα. Είχε υποβάλει όλα τα έγγραφα σε ένα τοπικό κολέγιο και απλά περίμενε για τις εξετάσεις. Όμως ο πόλεμος αναβάλλει τα σχέδιά της.

Από τόν αρχικό βομβαρδισμό της Zugres, οι γονείς του κοριτσιού έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε ένα πυρηνικό καταφύγιο. "Βρίσκονται ήδη δύο ή τρεις νύχτες εκεί" αναφέρει η Yana.

Η Yana έχει μαζί της στο νοσοκομείο τη γιαγιά της που δηλώνει συντετριμμένη από το ότι έχει συμβεί στην οικογένεια και την πατρίδα της.

"Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την κυβέρνηση, ή τον ίδιο τον κύριο Poroshenko. Γιατί θα πρέπει τα παιδιά μας, οι μητέρες μας, ή οι γιαγιάδες να υποφέρουν; Υπάρχει τόσος πολύς πόνος μέσα μου, δεν μπορώ να τον εκφράσω ακόμα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail