Παιχνίδια πίσω από τις πλάτες πολλών στη Γάζα. Ίσως ακόμη και του Ισραήλ

Του Στρατή Μαζίδη

Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί πολλά ερωτηματικά και θα πρέπει να τον εξετάσουμε ψυχρά, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, σε συνάρτηση με όσα γίνονται τόσο στην εγγύς (Συρία, Ιράκ) όσο και ευρύτερη (Ουκρανία, Λιβύη, Αίγυπτος) περιοχή.


Ψυχρά και πέρα από το τρομακτικό φωτογραφικό υλικό.

Ο πόλεμος που ξέσπασε στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτεινά σημεία.

Όταν μια εξτρεμιστική οργάνωση όπως η Χαμάς, αγωνίζεται ενάντια στον κατακτητή, ενώ επιθυμεί να δημιουργήσει ισλαμικό κράτος, τότε που βρίσκονται όλοι αυτοί οι τζιχαντιστές του "χαλιφάτου" (ISIL) και του "εμιράτου" (Αλ Νούσρα) την ώρα που οι αδερφοί τους κινδυνεύουν με αφανισμό;

Όσον αφορά το ποιος έχει δίκιο. Αυτό εξαρτάται από το ποια πλευρά στέκεσαι. Οι μεν Φιλισταίοι ζούσαν εκεί από αιώνες, οι δε Ισραηλίτες οδηγήθηκαν εκεί πάλι πριν από αιώνες, στη Γη της Επαγγελίας, τη "γη ρέουσα μέλι και γάλα" και επασυνάχθηκαν εκεί μετά το Β' ΠΠ και περίπου 2.000 χρόνια μετά το διωγμό τους από τους Ρωμαίους.

Από κει και πέρα, οι Ισραηλίτες πάνω σε αυτή τη διεκδίκηση κατάφεραν από το Β' ΠΠ και μετά, να εξαφανίσουν πρακτικά την Παλαιστίνη.

Σε αυτό σήμερα, έχει και τη μεγάλη βοήθεια της Χαμάς η οποία εκτοξεύει διαρκώς ρουκέτες. Ποιο οργανωμένο κράτος δε θα αντιδρούσε;

Απλά η Χαμάς χρησιμοποιεί πανέξυπνα τους άμαχους. Το δε Ισραήλ εκτελεί ψυχρά τις αποστολές και φυσικά περιήλθε σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στην παγκόσμια κοινή γνώμη καθώς πολεμά φαντάσματα και σκοτώνει τελικά απλούς ανθρώπους.

Ο αποκλεισμός της περιοχής είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα καθώς δημιουργεί πλήθος ελλείψεων. ΄Ομως οι επιθέσεις αυτοκτονίας ή η στόχευση αντιδραστήρων δεν αποτελούν λύση. Η λύση θα ήταν η ανάδειξη και η επιμονή σε αυτό, των προβλημάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Εν τω μεταξύ ας μην πλανάται κανείς με τα περί εκεχειρίας. Κι αν επέλθει, θα είναι στα χαρτιά. Υπάρχει περίπτωση πχ η Χαμάς να μην ασχοληθεί πάλι με την επέκταση των τούνελς; Η περιοχή εκεί πάντα εμπόλεμη ήταν. Είχα βρεθεί στην περιοχή τόσο το 1990 όσο και το 1993. Παντού στρατός, αυστηρότατοι έλεγχοι, άπειρες κι απίθανες ερωτήσεις (μέχρι και ποιον χαιρέτισες) και επιχειρήσεις του στρατού σχεδόν δίπλα μας.

Το Ισραήλ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να αχρηστεύσει όσο πιο πολύ μπορεί το οπλοστάσιο και τις σήραγγες της Χαμάς, η οποία έχει τρωθεί από λίγο έως ελάχιστα σε σχέση με τη διάρκεια αλλά και τις απώλειες των επιχειρήσεων.

Θεωρώ ότι οι ισραηλινοί δεν είναι ηλίθιοι ώστε να δίνουν σκοπίμως παγκόσμια την εικόνα δολοφόνων παιδιών που δυστυχώς παντού και πάντα πέθαιναν με φρικτούς τρόπους όπου γινόταν πόλεμος απλά η τεχνολογία δεν παρείχε τις σημερινές δυνατότητες.

Κάτι μεγαλύτερο, κάτι βαθύτερο και κάτι επικινδυνότερο (φοβάμαι) ότι επιχειρείται στη Μέση Ανατολήη οποία από καταβολής κόσμου υπήρξε το θέατρο του ενδιαφέροντος και η χώρα μας θα πρέπει να αποκτήσει (όνειρο καλοκαιρινής νύχτας) ικανούς ηγέτες που θα πολιτευθούν με σύνεση και ψυχραιμία. Οι παγίδες και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Άραγε θα δούμε μια ακόμη σταυροφορία στην περιοχή μετά αρκετές εκατοντάδες χρόνια με τα γνωστά ηθικά προσχήματα μπροστά;

Οι απορίες μας θα λυθούν σύντομα από τα ίδια τα γεγονότα...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail