Βαγδάτη: Βομβαρδίστε μας! Ουάσινγκτον: Όχι, ευχαριστούμε!

Του Στρατή Μαζίδη

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την Τετάρτη ότι η ιρακινή κυβέρνηση έχει ζητήσει ρητά από το Πεντάγωνο να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών της ISIL λαμβάνουν χώρα τους από τη θύελλα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρεται πως δεν είναι καλά προετοιμασμένες για να εξαπολύσουν αεροπορικές επιθέσεις.

Κενά στην πληροφόρηση των μυστικών υπηρεσιών έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα  στο Λευκό Οίκο σχετικά με το πότε ή πού να χτυπήσει τους μαχητές της ISIL σύμφωνα με το Associated Press  θέτοντας εν αμφιβόλω την όποια πιθανότητα εναέριας επίθεσης.

Ο Martin Dempsey ενημέρωσε τη Γερουσία σχετικά με το αίτημα της Βαγδάτης ώστε οι ΗΠΑ να συνδράμουν από αέρος, ωστόσο, προσέθεσε ότι τα αποτελέσματα μιας αεροπορικής επιδρομής θα ήταν αβέβαια όσο δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το Ιράκ μέσω των μυστικών υπηρεσιών.«Δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να φαίνεται μέσα από ένα βίντεο στο iPhone ενός κομβόι και πάμε και το χτυπάμε έτσι απλά" συμπλήρωσε.


Το αίτημα της Βαγδάτης ακολούθησε την ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι 275 στρατιώτες των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί σε πρεσβεία της Αμερικής εκεί για να προστατεύσουν τους διπλωμάτες στη μέση της κλιμάκωσης της βίας.

Στην τελευταία μέρα, μαχητές με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και η ομάδα Συρία συνδεδεμένες με την Αλ-Κάιντα έχουν κλιμακωθεί μια εκστρατεία ότι από μέσα της εβδομάδας οδήγησε στη σύλληψη των δύο μεγάλων πόλεων και να θέσει τη Βαγδάτη σε υψηλή επιφυλακή.


Μετά τη δεκαετή εμπλοκή των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο Ομπάμα δήλωσε ότι "δε θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να συρθούμε σε μια ίδια κατάσταση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται απλά να επέμβουν στρατιωτικά σε περίπτωση απουσίας ενός πολιτικού σχεδίου από τους Ιρακινούς που να μας δίνει κάποια διαβεβαίωση ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούμε».

Η άρνηση να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε στρατιωτικό πλήγμα σε βάρος της ISIL αναδεικνύει και τη διχογνωμία που επικρατεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ανάμεσα στα μέλη της Γερουσίας καθώς άλλοι υποστηρίζουν (πχ
Dianne Feinstein) πως πρέπει να ληφθεί δράση καθώς οι αντάρτες προελαύνουν προς τη Βαγδάτη και άλλοι όπως ο Harry Reid εκτιμούν ότι ήρθε η στιγμή οι ιρακινοί να επιλύσουν μόνοι τους τα θέματά τους. Αυτό που πρέπει να μας απαντήσει όμως ο κος Reid είναι το πως δημιουργήθηκαν αυτά τα προβλήματα.  

Συμπέρασμα; Άλλαξαν οι καιροί...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail