Νέα ιστορική κατρακύλα για την τουρκική λίρα έναντι του ευρώ

Του Στρατή Μαζίδη

Νέα ιστορική βουτιά για την τουρκική λίρα ύστερα από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να ελέγξει την άνοδο των επιτοκίων.


Η λίρα έχει απωλέσει πάνω από το 10% της αξίας της έναντι του ευρώ από τις 22 Ιανουαρίου εξαιτίας και της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη γειτονική χώρα.
Σήμερα διαπραγματευόταν στα 3,0652 με το ευρώ από 3,0583 στο κλείσιμο της Τρίτης και στο 2,2602 έναντι του δολαρίου από 2,2575 , αλλά πάνω από τα χαμηλά του 2,2659 .
Η χρηματιστηριακή αγορά παρουσίασε βελτίωση με τον κύριο δείκτη του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης να ανεβαίνει έως 1,02 τοις εκατό για να κλείσει στις 66,992.81 μονάδες.
Οι αναλυτές λένε ότι περαιτέρω υποτιμήσεις του νομίσματος θα οφείλονται εκτός από την πολιτική κρίση και στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την Finansbank ως αεορολογίες που προκάλεσαν σύγχυση στις αγορές .
Παρά το γεγονός ότι διατήρησε το σύνολο των βασικών επιτοκίων της σταθερά, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου μίας ημέρας στο 7,75%, πρότεινε να υπάρξει κάποια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε ορισμένες ημέρες, όταν το ποσοστό θα μπορούσε να ανέλθει στο 9%..
Επιπλέον η κυβέρνηση αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης και να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.


* με πληροφορίες από τη hurriyet
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail