"Είχαμε μια καλή ζωή στη Συρία"

Του Στρατή Μαζίδη*

Δεδομένου ότι ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε το 2011, πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας καταφύγιο στο Λίβανο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Τουρκία. Ο Kevin Sullivan ανταποκριτής της Washington Post προσπάθησε να δώσει ένα ανθρώπινο πρόσωπο σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

Τον Οκτώβριο ταξίδεψε σε όλη τη Μέση Ανατολή με τη Linda Davidson, φωτογράφο για το The Washington Post. Όι δύο συνεργάτες ναφέρθηκαν στις προσωπικές ιστορίες 18 πρόσφυγες από τη Συρία δημοσιεύοντας τις ιστορίες τους συλλογικά σε μια σειρά πολυμέσων με τίτλο "Πρόσφυγες: 18 ιστορίες από τη συριακή Εξοδο".Ο Sullivan διηγήθηκε είπε την ιστορία της Dania, ενός 7χρονου κοριτσιού του οποίου το σπίτι έξω από το Χαλέπι εξερράγη σε ένα αεροπορικό βομβαρδισμό. Μετά την ανεύρεση της στα χαλάσματα, οι γονείς της την έφεραν στην Τουρκία για θεραπεία."Το σώμα της παραμορφώθηκε. Το καημένο το παιδί. Το σωματάκι της καταστράφηκε" λέει ο Sullivan. "Και οι γονείς τηςκοιμούνται στην καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι του νοσοκομείου πέντε μήνες τώρα" Του είπαν: "Εμείς είχαμε μια καλή ζωή στη Συρία... Αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι θα είμαστε εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε πρόσφυγες πια."Αυτή η ιστορία, μεταξύ άλλων, λέει ο Sullivan, συμπυκνώνει την έννοια της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία : "Τρομερά πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους και ξαφνικά βρίσκονται σε μια κατάσταση που ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα είναι μέσα"Καθώς η κρίση συνεχίζεται, ο Sullivan πιστεύει ότι η έλλειψη οικονομικών πόρων θα συνεχίσει να δημιουργεί κύματα προσφύγων."Η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» προσπαθεί να αυξήσει τα χρήματα που συγκεντρώνονται για αυτούς τους ανθρώπους για σχεδόν τρία χρόνια και έχει καταφέρει να τα ανεβάσει στα $ 1,5εκ. Ωστόσο στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά από το μεγάλο τυφώνα στις Φιλιππίνες συγκεντρώθηκαν $ 96 εκ, άρα ναι, πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει λίγο τη Συρία." συμπληρώνει ο Sullivan.

* Απόδοση για τη freepen.gr από τη huffington post
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail