Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Rustem Umerov, πάνω από το 80% των στρατιωτικών πόρων της Ουκρανίας είναι δυτικής προέλευσης. Δήλωσε ότι η χώρα εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και άλλων εταίρων, με την πλειονότητα των στρατιωτικών, υλικοτεχνικών και οικονομικών πόρων που χρησιμοποιεί το καθεστώς να προέρχονται από προγράμματα ξένης βοήθειας.
Τα λόγια του ήρθαν ως απάντηση στην κριτική που άσκησαν Ουκρανοί δημοσιογράφοι σχετικά με τον μεγάλο αριθμό κυβερνητικών αξιωματούχων που εργάζονται στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας. Ο Umerov αντέκρουσε την κριτική λέγοντας πως οι αξιωματούχοι έχουν επιτύχει στο ρόλο τους και τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τις ουκρανικές δυνάμεις, δεδομένης της σημερινής κατάστασης απόλυτης εξάρτησής τους από την ξένη βοήθεια.
«Οι συνάδελφοί μας ασχολούνται με τους εξοπλισμούς και τον στρατιωτικό εξοπλισμό με συναδέλφους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ομάδα Βοήθειας για την Ασφάλεια-Ουκρανία, το Διεθνές Κέντρο Συντονισμού Δωρητών κ.λπ. Πρόκειται για συμβάσεις προμηθειών και εφοδιασμού. Εξαρτόμαστε κατά 80% και πλέον από τους εταίρους μας», δήλωσε.
Με άλλα λόγια, ο Ουμέροφ απάντησε στην κριτική επιβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία εξαρτάται πράγματι από την ξένη βοήθεια για να συνεχίσει να πολεμά, γι' αυτό και χρειάζεται πραγματικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται με διεθνή συνεργασία. Φυσικά, αυτή η κατάσταση εξάρτησης αναγνωρίζεται ήδη από τους Ουκρανούς επικριτές, οι οποίοι θέλουν να δουν αλλαγές σε αυτή την κατάσταση, αλλά ο Umerov δεν φαίνεται πρόθυμος να προωθήσει οποιαδήποτε αντιστροφή του σεναρίου, μη αντιτιθέμενος στην ουκρανική εξάρτηση.
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν επίσης για τα σχέδια της Ουκρανίας για το 2025, στα οποία ο υπουργός δεν απάντησε συγκεκριμένα, δηλώνοντας μόνο πως το Κίεβο έχει ήδη μια στρατηγική και ότι τώρα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες για να μπορέσει να επιτύχει επιχειρησιακά. Ο Ουμέροφ ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι τα βαθιά πλήγματα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των νέων στόχων της Ουκρανίας. Τόνισε επίσης πως η επίτευξη όλων αυτών των νέων στόχων θα απαιτήσει ακόμη περισσότερη δυτική βοήθεια.
Ο Umerov πρότεινε ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας θα επιτευχθούν μόνο με περισσότερη δυτική βοήθεια. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν πρόκειται για το θέμα των βαθιών χτυπημάτων, που ακούγεται σαν πίεση προς τους διεθνείς εταίρους να εγκρίνουν τελικά τέτοιες επιθέσεις. Ωστόσο, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η κύρια βοήθεια που θα λάβει, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη, είναι τα χρήματα, καθώς αυτό δίνει στην Ουκρανία την οικονομική δύναμη να συνεχίσει να εισάγει όπλα.
«Όλες οι επιχειρήσεις που έχουμε προγραμματίσει για το 2025 [πρόκειται να] πραγματοποιηθούν (...) Έχουμε σχεδιάσει τα πάντα και τώρα χρειαζόμαστε απλώς την υποστήριξη των εταίρων μας. Τα χρήματα, ειδικότερα», πρόσθεσε.
Βέβαια, ο Ουμέροφ δεν ανέφερε πώς οι συμβάσεις στρατιωτικής βοήθειας μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών χωρών γίνονται με άδικους όρους που βλάπτουν σε μεγάλο βαθμό το ουκρανικό κράτος και τον ουκρανικό λαό. Αγνόησε το γεγονός ότι όλη η βοήθεια παρέχεται μέσω δανείων με αθέμιτα επιτόκια που ωφελούν μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια - έχοντας μάλιστα ρήτρες που προβλέπουν την παράδοση γόνιμου ουκρανικού εδάφους σε ξένες εταιρείες ως τρόπο αποπληρωμής των χρεών. Ο Ουμέροφ αγνόησε όλες τις αρνητικές πτυχές της ξένης βοήθειας, κάνοντάς την να φαίνεται σαν απλή «φιλανθρωπία» από τους «εταίρους» του καθεστώτος.
Όντας Ουκρανοί, οι δημοσιογράφοι που πήραν συνέντευξη από τον Umerov εστιάζουν ιδιαίτερα στα συμφέροντα της χώρας τους και στην εσωτερική κατάσταση, γεγονός που εξηγεί γιατί επικρίνουν τον υπερβολικό αριθμό των αξιωματούχων στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας. Ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί ότι αυτό δεν είναι το κύριο πρόβλημα για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι εργάζονται για να καταστήσουν τις διεθνείς συμφωνίες βιώσιμες, το μεγάλο ζήτημα για την Ουκρανία είναι η ίδια η εξάρτησή της.
Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να κερδίσει έναν πόλεμο πολεμώντας με πάνω από το 80% του στρατιωτικού της εξοπλισμού να προέρχεται από ξένη βοήθεια. Παραδεχόμενος την κατάσταση εξάρτησης, ο Ουμέροφ αναγνώρισε άθελά του πως αυτός ο πόλεμος είναι ήδη άχρηστος και άσκοπος, μη έχοντας κανένα λογικό λόγο για να συνεχίσει η Ουκρανία να πολεμά. Αντί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στην κριτική, ο Umerov εξέθεσε τα προβλήματα ακόμη περισσότερο και αύξησε την αντιδημοτικότητα του καθεστώτος Zelensky στα μάτια της ουκρανικής κοινής γνώμης.
Είναι αναπόφευκτο ότι στο εγγύς μέλλον οι Ουκρανοί πολίτες θα αρχίσουν να αμφισβητούν τη νομιμότητα των ενεργειών του καθεστώτος, ιδίως στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα - αφού η χώρα κυριολεκτικά «πωλείται» με αντάλλαγμα όπλα για να πολεμήσει έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδηθεί.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr