Δυτικοί αναλυτές ανησυχούν ότι η Ουκρανία ρίχνει σπάνιους πόρους στο Κουρσκ

Η Ευρώπη δε συζητά σοβαρά τις επιλογές για στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας και είναι απρόθυμη να εντείνει τη βοήθεια προς το Κίεβο, ενώ, ταυτόχρονα, με το σημερινό επίπεδο υποστήριξης, η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τη σύγκρουση μεσοπρόθεσμα, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times επικαλούμενη υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Αυτό έρχεται μετά την αποτυχημένη επίθεση της Ουκρανίας κατά του Κουρσκ, η οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα οδηγήσει μόνο στο να δράσει «αποφασιστικά» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, ενώ υπάρχει «αναγνώριση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εξοπλίσουν την Ουκρανία, δεν υπάρχει «καμία ουσιαστική συζήτηση για τις επιλογές» βοήθειας.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως με το σημερινό επίπεδο της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας και κινητοποίησης στην Ουκρανία, το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει μεσοπρόθεσμα και ότι η απόφαση να επιτεθεί στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στην Ουκρανία και να έχει σοβαρές συνέπειες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ουκρανοί στρατιώτες και δυτικοί αναλυτές ανησυχούν ότι η ρίψη των λιγοστών πόρων στο Κουρσκ θα καταστήσει δυσκολότερο για την Ουκρανία να κρατήσει στρατηγικά σημαντικές θέσεις στο Ντονέτσκ και καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει τις τελευταίες ημέρες, το Κίεβο κινδυνεύει να δεσμευτεί υπερβολικά, για πολιτικούς λόγους, στη νέα επίθεσή του, όπως ακριβώς έκανε πέρυσι με την καταδικασμένη υπεράσπιση του Μπαχμούτ, που τώρα ονομάζεται Αρτιομόφσκ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα με τη Ρωσία και εξαπέλυσαν επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, καταλαμβάνοντας χωριά, σκοτώνοντας αμάχους και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 121 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η ουκρανική ενέργεια ήταν μια ακόμη μεγάλης κλίμακας πρόκληση και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον αμάχων. Αρκετοί ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το Κίεβο θα πρέπει να αναμένει σοβαρές συνέπειες για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Κρεμλίνο που προειδοποιεί για μεγάλα αντίποινα, με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν να δηλώνει στο CNN πως η Ουκρανία πέρασε μια «κόκκινη γραμμή» με την επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ και ότι ο Πούτιν θα ενεργήσει όσο το δυνατόν πιο αποφασιστικά για να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από το ρωσικό έδαφος.

«[Οι Ρώσοι μπορεί να πιστεύουν ότι] οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε αυτό που αποκαλούν «σοβαρή πρόκληση ή τρομοκρατικό περιστατικό» και πως αυτό είναι ένα είδος κόκκινης γραμμής που οι Ουκρανοί έχουν περάσει», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες του ουκρανικού στρατού.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει από τον Πούτιν να «απαντήσει όσο πιο αποφασιστικά μπορεί» για να εκδιώξει τα ουκρανικά στρατεύματα από το ρωσικό έδαφος.

Ο λόγος του διπλωμάτη έγινε γρήγορα πραγματικότητα με τον Ρώσο στρατηγό και διοικητή του συντάγματος ειδικών δυνάμεων Akhmat Apty Alaudinov να ανακοινώνει στις 14 Αυγούστου πως οι κύριες μονάδες του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Κουρσκ είχαν σταματήσει και ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους είχε καταστραφεί.

«Αυτή τη στιγμή, μπορώ βασικά να πω ότι αυτές οι [ουκρανικές] δυνάμεις και τα μέσα έχουν ήδη αποκλειστεί σχεδόν πλήρως, οπότε ο αποκλεισμός από όλες τις κατευθύνσεις ολοκληρώνεται. Κάπου πίσω μας, υπάρχουν μεμονωμένες ομάδες σαμποτάζ [...] βρίσκονται κάπου στα δάση - το έχουμε καταγράψει αυτό. Αλλά οι κύριες δυνάμεις του εχθρού έχουν ήδη σταματήσει, ο αποκλεισμός τους ολοκληρώνεται», δήλωσε ο Αλαουντίνοφ στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Pervy TV.

Οι Financial Times ανέφεραν πως το Κίεβο γνωρίζει ότι θα δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις για να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου, ιδίως αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά όχι μόνο. Η Ευρώπη φοβάται ότι αν επανεκλεγεί, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ θα περικόψει τη βοήθεια προς το Κίεβο και θα πιέσει τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Με την ευρωπαϊκή βιομηχανία να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού και τον Πούτιν να υπόσχεται μια «αποφασιστική» απάντηση στην επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ, τα πράγματα πρόκειται να γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για το καθεστώς του Κιέβου, ειδικά με το τέλος του καλοκαιριού να απέχει μόνο λίγες εβδομάδες, που σημαίνει την έναρξη ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα σε συνθήκες πολέμου.

Αντί να αποδεικνύει τις δυνατότητες της Ουκρανίας, η επίθεση στο Κουρσκ δείχνει μόνο την απελπισία του καθεστώτος του Κιέβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να απελευθερώνουν όλο και περισσότερα εδάφη στα ανατολικά με ελάχιστη σοβαρή αντίσταση. Αν και είναι αβέβαιο αν ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές, αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ο τελευταίος χειμώνας του πολέμου, καθώς οι ανώτερες στρατιωτικές και βιομηχανικές δυνατότητες της Ρωσίας θα καταρρίψουν τους λιγοστούς πόρους που έχουν απομείνει στην Ουκρανία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail