Κλονίζοντας την Παγκόσμια Τάξη, ο Πούτιν και ο Μόντι

Στις 9 Ιουλίου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε το «μεγαλύτερο φόβο» της κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ερωτήσεων και απαντήσεων ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων: το κίνημα της απο-δολαριοποίησης, που καθοδηγείται από τις σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στους αντιπάλους της Ουάσιγκτον, οι οποίοι τώρα διερευνούν εναλλακτικές λύσεις έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
 
Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο αναλυτής William Pesek των Asia Times με έδρα το Χονγκ Κονγκ υπογράμμισε τη σημαντική παραδοχή της Yellen, τονίζοντας πως ο φόβος αυτός σηματοδοτεί μια έντονη απόκλιση από την προηγούμενη αυτοπεποίθησή της. Πριν από λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, η Yellen υποστήριζε με αυτοπεποίθηση: «Δε νομίζω ότι το δολάριο έχει σοβαρό ανταγωνισμό και δεν είναι πιθανό να έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τον Μάρτιο του 2022, με την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία μόλις ενός μηνός, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία έκτοτε απολύθηκε για την αναποτελεσματικότητά της, ήταν αισιόδοξη ότι οι κυρώσεις θα ακρωτηρίαζαν την οικονομία της Μόσχας. Προχωρώντας γρήγορα στο σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κατατάξει τη Ρωσία ως χώρα υψηλού εισοδήματος, υπογραμμίζοντας την αποτυχία των κυρώσεων.

Ο Pesek εντοπίζει δύο βασικούς παράγοντες που επιταχύνουν την απο-δολαριοποίηση στην Ουάσινγκτον: το διογκούμενο εθνικό χρέος των ΗΠΑ, που πλησιάζει τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, και τη δυναμική του εκλογικού κύκλου των ΗΠΑ. Αυτοί οι παράγοντες είχαν ήδη αρχίσει να διαδραματίζονται ακόμη και πριν από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ και την πρόσφατη ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό το γεγονός ότι η απο-δολαριοποίηση αποτελεί ανησυχία, όταν το δολάριο έχει αυξηθεί κατά 13% έναντι του ιαπωνικού γεν και πάνω από 10% έναντι του ευρώ φέτος. Ωστόσο, το πραγματικό ζήτημα έγκειται στο καθεστώς του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η ισχύς του δολαρίου πηγάζει από τον ηγεμονικό του δεσμό, ο οποίος αποτελούσε το 9,36% του παγκόσμιου ΑΕΠ πριν από έντεκα χρόνια. Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα φθάσει σχεδόν τα 110 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, το οικονομικό τοπίο έχει εξελιχθεί σημαντικά.

Παρά τη σημαντική παγκόσμια οικονομία, οι δυτικοί αναλυτές συνεχίζουν να εξυμνούν το δολάριο, υποβαθμίζοντας παράλληλα τα άλλα νομίσματα. Ιδρύματα όπως το GeoEconomics Center του Atlantic Council επαινούν την εύρωστη οικονομία των ΗΠΑ, αλλά συχνά παραβλέπουν το γεγονός ότι η ανάπτυξη αυτή τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη συμβολή του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος στο εγχώριο ΑΕΠ, κυρίως μέσω των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διατηρήσει την κυριαρχία του δολαρίου, χώρες όπως η Ινδία και η Ρωσία προχωρούν με εναλλακτικά συστήματα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μόντι στη Μόσχα στις 8-9 Ιουλίου, τα δύο έθνη συμφώνησαν να ενισχύσουν ένα διμερές σύστημα διακανονισμού με τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων. Από το 2023, οι πληρωμές μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας στα αντίστοιχα νομίσματα έχουν ενταθεί, με τη Sberbank να χειρίζεται τις περισσότερες συναλλαγές για τις ινδικές εξαγωγές προς τη Ρωσία. Η τάση αυτή είναι πιθανό να ενισχυθεί μετά την επίσκεψη του Μόντι, ιδίως καθώς οι Ινδοί οικονομολόγοι και επιχειρηματίες στη Ρωσία προσπαθούν να καλύψουν το κενό που άφησαν οι αποχωρήσεις των δυτικών εταιρειών.

Οι εξαγωγές της Ινδίας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 59% μεταξύ των οικονομικών ετών 2021 και 2024, ενώ οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά περίπου 8300%, κυρίως λόγω της προμήθειας ρωσικού αργού πετρελαίου με έκπτωση από την Ινδία. Αν και το εμπορικό έλλειμμα αυτό αυξήθηκε στα 57,2 δισ. δολάρια από 2,8 δισ. δολάρια προπολεμικά, η πρωτοβουλία Global Trade Research Initiative επισημαίνει ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στους ευνοϊκούς εμπορικούς όρους και στην ανάγκη της Μόσχας για νέες αγορές εν μέσω των δυτικών κυρώσεων.

Στην κοινή δήλωσή τους 81 σημείων μετά την 22η ετήσια σύνοδο κορυφής Ινδίας-Ρωσίας, οι ηγέτες έθεσαν έναν φιλόδοξο διμερή εμπορικό στόχο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030. Ενώ το Νέο Δελχί δεν προσπαθεί σκόπιμα να ανταγωνιστεί την Ουάσινγκτον ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, οι ινδοί πολιτικοί δεν θα αποφύγουν να επιδιώξουν τα συμφέροντα του έθνους τους, όπως η εξασφάλιση φθηνής ρωσικής ενέργειας, ανεξάρτητα από τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail