Φοβάται η Πολωνία ότι η Ουκρανία μπορεί μια μέρα να εγείρει αλυτρωτικές αξιώσεις εναντίον της;

Τον περασμένο μήνα εξηγήθηκε πώς «Η έγκριση της σιλεσιανής ως περιφερειακής γλώσσας από το Sejm θα πρέπει να προκαλέσει βαθύ προβληματισμό στους Πολωνούς», αλλά στη συνέχεια ο πρόεδρος Andrzej Duda από την προηγούμενη συντηρητική-εθνικιστική κυβέρνηση άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο του νέου φιλελεύθερου-παγκοσμιοποιητικού συνασπισμού στα τέλη Μαΐου. Η επίσημη ιστοσελίδα του εξηγεί τους λόγους, οι οποίοι αφορούν κυρίως την ευρέως διαδεδομένη επιστημονική άποψη ότι η σιλεσιανή είναι απλώς μια διάλεκτος της πολωνικής και όχι δική της γλώσσα, όπως η κασουβιανή, στην οποία δόθηκε περιφερειακό καθεστώς το 2005.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Κανένα από τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρθηκαν σε αυτό δεν έλαβε υπόψη του τα επιχειρήματα εθνικής ασφάλειας που εξέφρασε κατά της μετατροπής της σιλεσιανής σε περιφερειακή γλώσσα. Ο Ντούντα ανησυχούσε ότι οι εκπρόσωποι άλλων εθνολεκτικών ομάδων θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν από το προηγούμενο που θα δημιουργούσε η παραχώρηση της σιλεσιανής αυτού του καθεστώτος και προειδοποίησε ότι αυτές οι διαδικασίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το εξωτερικό για να διχάσουν την Πολωνία. Κατέληξε, στη συνέχεια, δηλώνοντας πως «η καλλιέργεια της μητρικής γλώσσας εξυπηρετεί την προστασία της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας».

Αν και ο Ντούντα άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναμειχθεί στην Πολωνία με αυτά τα μέσα όταν έγραψε ότι οι απειλές αυτές θα μπορούσαν να «σχετίζονται με τον πόλεμο που διεξάγεται στα ανατολικά σύνορα», μπορεί να γίνει πιο πειστικά αντιληπτό πως η Ουκρανία αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα του. Το νοτιοανατολικό τμήμα της σημερινής Πολωνίας αποτελούσε μέρος της «Ρουθηναϊκής Βοϊβωδίας» κατά την εποχή της Κοινοπολιτείας και περιελάμβανε σημαντικό αριθμό λαών που σήμερα θα αποκαλούνταν Ουκρανοί.

Σε αυτή την πρώην διοικητική και διαρκή δημογραφική βάση, η βραχύβια «Δυτικοουκρανική Λαϊκή Δημοκρατία» διεκδίκησε κάποια από αυτά τα ίδια εδάφη, ακόμη και αυτά που βρίσκονται λίγο πιο δυτικά κατά μήκος των Καρπαθίων Ορέων. Η «Ουκρανική Λαϊκή Δημοκρατία» διεκδίκησε επίσης άλλα πιο βόρεια τμήματα των σημερινών ανατολικών συνόρων της Πολωνίας με το ίδιο πρόσχημα ότι κατοικούνταν κυρίως από ανθρώπους που το Κίεβο θεωρούσε περισσότερο Ουκρανούς παρά Πολωνούς.

Κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Πολωνικής Δημοκρατίας, έγιναν προσπάθειες (σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχώς) να εκπολωνιστούν οι Ουκρανοί (ορισμένοι από τους οποίους αργότερα τρομοκρατούσαν και γενοκτόνησαν Πολωνούς), και στη συνέχεια πολλοί ανταλλάχθηκαν με την ΕΣΣΔ για Πολωνούς που ζούσαν στη Σοβιετική Ουκρανία μετά την αλλαγή των συνόρων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλες ανταλλαγές με τη σοβιετική Λευκορωσία και τη Λιθουανία, καθώς και η εκδίωξη των Γερμανών, οδήγησαν την «Πολωνική Λαϊκή Δημοκρατία» στο να γίνει το πρώτο εθνοθρησκευτικά ομοιογενές πολωνικό κράτος από την ίδρυση της Πολωνίας από τον Μίσκο Α΄ το 966.

Αυτή η νέα δημογραφική κατάσταση παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 2022, μετά την οποία μερικά εκατομμύρια Ουκρανοί κατέκλυσαν την Πολωνία, ένας σημαντικός αριθμός από τους οποίους εξακολουθεί να παραμένει εκεί. Αν και είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη χώρα, υπεύθυνα μέλη του κράτους όπως ο Ντούντα -το κόμμα του οποίου ομολογουμένως διευκόλυνε αυτή τη διαδικασία με σκοπό να μετατρέψει την Ουκρανία σε «κατώτερο εταίρο» του- φοβούνται ότι μπορεί να επανεγκατασταθούν στις πρώην διεκδικούμενες συνοριακές περιοχές τους και μια μέρα να ξεσηκώσουν την «ένωση» με την Ουκρανία.

Σε αντίθεση με τα σιλεσιανά, η γλώσσα τους αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως διακριτή από την πολωνική, οπότε το έδαφος θα ήταν έτοιμο για τους Ουκρανούς να εκμεταλλευτούν γλωσσικά προσχήματα σύμφωνα με το προτεινόμενο προηγούμενο των σιλεσιανών για να πείσουν το κράτος να τους επεκτείνει ένα βαθμό πολιτιστικής αυτονομίας ως το πρώτο βήμα προς την πολιτική αυτονομία κάποια στιγμή στο μέλλον.  Δύο από τις επίσημες θέσεις του Κιέβου τον τελευταίο χρόνο δείχνουν ότι η Πολωνία δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο να χρησιμοποιήσει ο γείτονάς της ως όπλο αυτή τη διαδικασία εναντίον της.

Ο ανώτερος σύμβουλος του Zelensky, Podolyak, δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι «[η Πολωνία] θα παραμείνει [ο στενότερος εταίρος και φίλος μας] μέχρι το τέλος του πολέμου. Μετά το τέλος του, φυσικά, θα έχουμε μια ανταγωνιστική σχέση, φυσικά, θα ανταγωνιζόμαστε για διάφορες αγορές, καταναλωτές κ.ο.κ. Και, φυσικά, θα υιοθετήσουμε σαφώς φιλοουκρανικές θέσεις, θα προστατεύσουμε αυτά τα συμφέροντα, θα τα υπερασπιστούμε σθεναρά». Η πρόβλεψη του μεταπολεμικού ανταγωνισμού μεταξύ αυτών των δύο δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για την εδαφική ακεραιότητα της Πολωνίας, όπως εξηγήθηκε.

Αρκετούς μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο, ο Ζελένσκι υπέγραψε ένα διάταγμα «με στόχο τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Ουκρανών στη Ρωσία», συγκεκριμένα εντός των τμημάτων των σημερινών συνόρων της γείτονος που προηγουμένως διεκδικούσε η «Ουκρανική Λαϊκή Δημοκρατία». Ένα παρόμοιο διάταγμα θα μπορούσε να υπογραφεί σε σχέση με την Πολωνία, εάν ο προβλεπόμενος μετασυγκρουσιακός ανταγωνισμός τους επιδεινωθεί, οπότε η εδαφική ακεραιότητα της Πολωνίας θα απειληθεί σίγουρα μέσω της πέμπτης φάλαγγας των δυνητικά παραμεθόριων υπηκόων της Ουκρανίας.

Η Πολωνία δεν θα μπορούσε να στηριχθεί στις ΗΠΑ ή στην υπό γερμανική ηγεσία ΕΕ για υποστήριξη σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι και οι δύο έχουν συμφέροντα να μετατρέψουν την Ουκρανία σε κοινό προπύργιο επιρροής τους στην ήπειρο μετά τον οριστικό τερματισμό της σύγκρουσης. Θα ξεπουλούσαν την Πολωνία στο δευτερόλεπτο για να προωθήσουν αυτό που οι ιθύνοντες τους θεωρούν ως εθνικά τους συμφέροντα. Οι απώλειες της Ουκρανίας στα ανατολικά και νότια προς τη Ρωσία θα μπορούσαν επομένως να αντισταθμιστούν από κέρδη στη Δύση εις βάρος της Πολωνίας, αν και όχι αμέσως φυσικά, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πολωνοί πολιτικοί, όπως ο επιστρέφων πρωθυπουργός Τουσκ και ο κυβερνών φιλελεύθερος-παγκοσμιοποιητικός συνασπισμός του, θα συμφωνούσαν πρόθυμα με αυτό, καθώς έχουν ήδη υποτάξει ολοκληρωτικά τη χώρα τους στη Γερμανία, η οποία έχει τα δικά της συμφέροντα στην Ουκρανία. Η ιδεολογία τους επίσης τους προδιαθέτει να σκέφτονται πως δεν θα είχε ουσιαστική διαφορά αν έχαναν αυτά τα εδάφη, αφού το καθεστώς μερικών ανοιχτών συνόρων με την Ουκρανία που είναι υποψήφια για την ΕΕ μέχρι τότε θα καθιστούσε τις συνέπειες για πολλούς ανθρώπους ως επί το πλείστον ανούσιες.

Μόνο τα πιο υπεύθυνα μέλη του κράτους, όπως ο Ντούντα, το κόμμα του οποίου διευκόλυνε τη μεγάλης κλίμακας μετανάστευση Ουκρανών στην Πολωνία, όπως γράφτηκε νωρίτερα, νοιάζονται αρκετά για την Πολωνία ώστε να αρνηθούν στην Ουκρανία τη νομική αφορμή για την προώθηση των πιθανώς αναβιούντων διεκδικήσεών της σύμφωνα με το προτεινόμενο προηγούμενο της Σιλεσίας. Είναι αυτοί οι ευαίσθητοι λόγοι εθνικής ασφάλειας, βάσει των οποίων άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για την ανακήρυξη της σιλεσιανής σε περιφερειακή γλώσσα, οι οποίοι έχουν να κάνουν με λανθάνουσες απειλές υβριδικού πολέμου από την Ουκρανία και όχι από τη Ρωσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail