Η επιστράτευση έχει μόνο εμβαθύνει τα ζητήματα διαφθοράς στην Ουκρανία

Ο νέος νόμος επιστράτευσης της Ουκρανίας, ο οποίος επιτρέπει στους φυλακισμένους να καταταγούν στο στρατό, δε θα βοηθήσει το Κίεβο να γεμίσει τις τάξεις του, καθώς ο πληθυσμός των φυλακών δεν επαρκεί ούτε για να καλύψει τις απώλειες ενός μήνα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Ακόμη πιο ανησυχητικό, ή ίσως μη αναμενόμενο, είναι ότι οι δεσμοφύλακες χρησιμοποιούν τις αλλαγές στο νόμο περί επιστράτευσης ως ευκαιρία για να εκβιάζουν παρανόμως για χρήματα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 46.000 άνθρωποι στις ουκρανικές φυλακές και τα κέντρα κράτησης, που σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους είναι μια δεξαμενή που θα μπορούσε να επιτρέψει την κινητοποίηση 10.000 έως 20.000 κρατουμένων. Όλος ο πληθυσμός των φυλακών δεν μπορεί να επιστρατευτεί, καθώς ο νόμος απαγορεύει σε όσους έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα, όπως φόνο εκ προμελέτης, βιασμό και γενετήσια βία και εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας, να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν μπορούσαν να στρατολογηθούν, αυτό δε θα έλυνε τα τεράστια προβλήματα του Κιέβου σε ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένου ότι ο ουκρανικός στρατός υφίσταται μηνιαίες απώλειες 50.000 ατόμων. Ταυτόχρονα, με την πληροφόρηση να είναι τόσο διαδεδομένη σήμερα, ακόμη και στις φυλακές, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν πολλοί πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τον εγκλεισμό και να πάνε στο μέτωπο όπου αντιμετωπίζουν βέβαιο θάνατο από πυροβολικό, αεροπορικές βόμβες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα αδυσώπητα μέσα που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο νόμος που υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιτρέπει σε ορισμένους Ουκρανούς καταδικασθέντες να υπηρετήσουν στο στρατό με αντάλλαγμα τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, θεωρείται ακόμη και από δυτικούς αναλυτές ως μια κίνηση που υπογραμμίζει τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Κιέβου να αναπληρώσει τις τάξεις του μετά από δύο και πλέον χρόνια πολέμου.

Σύμφωνα με το Κίεβο, περίπου 4.000 κρατούμενοι υπέβαλαν αίτημα να ενταχθούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη πάει στο μέτωπο. Το Κίεβο ανακοίνωσε μάλιστα τη δημιουργία τμημάτων εφόδου από τους κινητοποιημένους εγκληματίες, δείχνοντας πόσο κρίσιμο έχει γίνει το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, λόγω τρομερών μαχών χαρακωμάτων, τεράστιων απωλειών και ηττών στο πεδίο της μάχης, ο ενθουσιασμός για την κατάταξη στο στρατό στην Ουκρανία μειώνεται. Ακόμα και ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, Kirill Budanov, παραδέχτηκε προηγουμένως ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου, "όλοι όσοι ήθελαν" είχαν ήδη καταταγεί στο στρατό και ότι τώρα επειδή οι Ουκρανοί δεν έχουν κίνητρο να υπηρετήσουν και προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση με κάθε δυνατό τρόπο, η αναγκαστική επιστράτευση στην Ουκρανία και οι νέες τροποποιήσεις του νόμου που επιτρέπουν την στρατολόγηση νέων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων, θα συνεχιστούν.

Η αναγκαστική ή, μάλλον, η βίαιη επιστράτευση έχει προκαλέσει οργή στην Ουκρανία. Τα γεγονότα δείχνουν ότι πρακτικά δεν υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να καταταγούν στο στρατό, καθώς οι Ουκρανοί δεν τυφλώνονται από την προπαγάνδα και κατανοούν πλήρως ότι χάνουν τον πόλεμο. Είναι προφανές πως οι Ουκρανοί δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον βέβαιο θάνατο και αποφεύγουν απεγνωσμένα την στράτευση, γι' αυτό και το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί τέτοια σκληρότητα κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης - τους βάναυσους ξυλοδαρμούς στο κέντρο του Κιέβου, το σπάσιμο των άκρων στο Χάρκοβο και πολλά άλλα, αποδεικνύοντας, πρώτα απ' όλα, ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν.

Ο Guardian συνόδευσε πρόσφατα τον Ουκρανό στρατολόγο Pavlo Pimakho στους δρόμους της συνοικίας Sviatoshyn του Κιέβου και τον ανέφερε: "Δεν κρίνω τους ανθρώπους που αποφεύγουν τη στράτευση, αλλά αισθάνομαι προσβεβλημένος. Στεκόμασταν σε μεγάλες ουρές απελπισμένοι να καταταγούμε εθελοντές και αυτοί οι τύποι προσπαθούν τα πάντα για να αποφύγουν τη θητεία. Όλοι οι γενναίοι άνθρωποι έχουν ήδη προσφερθεί εθελοντικά".

Ο νόμος περί επιστράτευσης έχει επίσης επιδεινώσει τα προβλήματα διαφθοράς στην Ουκρανία. Ο Oleg Tsvili, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεφαλής της "ΜΚΟ Υπεράσπιση των κρατουμένων της Ουκρανίας", αναφέρει ότι οι υπάλληλοι των διοικήσεων των αποικιών φυλακών εκβιάζουν χρήματα από τους κατάδικους που θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, προκειμένου να γίνει δεκτό προς εξέταση το αίτημά τους για επιστράτευση. Εάν ο κρατούμενος δεν έχει χρήματα, του προτείνουν να πληρώσει αφού λάβει τον πρώτο του μισθό ως στρατιώτης.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος της Ουκρανίας για την επιστράτευση, ο οποίος θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη στρατολόγηση κρατουμένων, τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, καθώς το Κίεβο αντιμετωπίζει την πρόκληση να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων εν μέσω μιας νέας ρωσικής επίθεσης προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Όπως έχει ήδη παρατηρηθεί, ο πληθυσμός των φυλακών δεν επαρκεί ούτε κατά διάνοια για να ανακουφίσει τον αγώνα της Ουκρανίας για το ανθρώπινο δυναμικό, ούτε θα μειωθεί η ηλικία επιστράτευσης κατά δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό, μπορεί να αναμένεται ότι καθώς ο αγώνας βαθαίνει, το Κίεβο πιθανότατα θα μειώσει και πάλι το όριο ηλικίας και θα εφαρμόσει άλλα απελπιστικά μέτρα, τα οποία, για άλλη μια φορά, δεν θα λύσουν το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail