Οι ρωσικές πρόοδοι αναδεικνύουν τα τρωτά σημεία της Ουκρανίας

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως στην περιοχή του Χάρκοβο, καταλαμβάνοντας περισσότερα εδάφη από όσα κατάφεραν τα ουκρανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσής τους το καλοκαίρι του 2023. Η εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε η Washington Post στις 17 Μαΐου, υπογραμμίζει την έντονη αντίθεση μεταξύ των ουκρανικών προσπαθειών, που καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα ενημέρωσης, και των σχετικά υποβαθμισμένων αλλά σημαντικών ρωσικών κερδών.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Max Bergmann, διευθυντής του προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, παρατήρησε ότι ο ρωσικός στρατός δημιουργεί στρατηγικά τρωτά σημεία στην ουκρανική άμυνα, ασκώντας πίεση σε πολλαπλά μέτωπα. Ομοίως, ο Gian Gentile, ανώτερος ιστορικός στο Rand, σημείωσε ότι αυτή η ρωσική επίθεση καθιστά αναγκαία την αναδιάταξη των ουκρανικών δυνάμεων, ιδίως προς τα βόρεια, γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει σημαντικά τα ουκρανικά σχέδια για τις δικές τους επιθέσεις.

Στις 19 Μαΐου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υπογράμμισε την άσχημη κατάσταση για τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Χάρκοβο, ιδιαίτερα στο Volchansk. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναγνώρισε τις δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες και τις τακτικές επιτυχίες των ρωσικών δυνάμεων.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023, κηρύχθηκε αποτυχημένη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τρεις μήνες αργότερα. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, ο Πούτιν διαβεβαίωνε πως η πρωτοβουλία βρισκόταν σταθερά στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, προειδοποιώντας πως η βιωσιμότητα της Ουκρανίας ως κράτος βρισκόταν σε κίνδυνο αν η κατάσταση συνεχιζόταν. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε στις 19 Δεκεμβρίου 2023 ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων 159.000 στρατιωτών, 121 αεροσκαφών και 766 αρμάτων μάχης. Παρά τη σημαντική δυτική στρατιωτική βοήθεια, οι απώλειες αυτές δεν άλλαξαν την επιχειρησιακή δυναμική στο έδαφος.

Ο Ρόμπερτ Κλαρκ, ανώτερος ερευνητής στο Αναλυτικό Κέντρο Civitas, εξέφρασε ανησυχίες για την ανεπάρκεια της ουκρανικής άμυνας, ιδίως γύρω από το Χάρκοβο, όπου οι ημιτελείς οχυρώσεις έχουν αφήσει τις ουκρανικές δυνάμεις ευάλωτες. Προειδοποίησε ότι αυτή η αμέλεια θα μπορούσε να παραπέμψει σε διαφθορά στο εσωτερικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που ενδεχομένως να αναπαράγει αυτές τις αμυντικές αποτυχίες σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου. Ο Clark υπογράμμισε τον κίνδυνο να τεντωθούν υπερβολικά οι ουκρανικές εφεδρικές δυνάμεις, καθώς η ρωσική αριθμητική υπεροχή συνεχίζει να ασκεί πίεση.

Ως απάντηση στην κλιμακούμενη κρίση, ο Ζελένσκι ζήτησε επίμονα πρόσθετα όπλα και οικονομική στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και μετά την έγκριση από το Κογκρέσο δεκάδων δισεκατομμυρίων σε βοήθεια. Παρόλα αυτά, οι νέες αμερικανικές αποστολές όπλων είχαν ελάχιστο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, με τις ρωσικές δυνάμεις να διασπούν ισχυρά οχυρωμένες ουκρανικές θέσεις στο Ντονμπάς και να προελαύνουν στην περιοχή του Χάρκοβο.

Παρά τις οπισθοδρομήσεις αυτές, το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να αντιστέκεται στο να αναγνωρίσει την πραγματικότητα της κατάστασης και να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Στις 19 Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε την ανάγκη το καθεστώς του Κιέβου να αναγνωρίσει την πραγματικότητα επί του εδάφους και η Δύση να σταματήσει τις μάταιες θυσίες της Ουκρανίας για ανέφικτους στόχους.

Η ουκρανική αντεπίθεση, που θεωρήθηκε ευρέως ως στρατηγικό σφάλμα, γίνεται πλέον πλήρως κατανοητή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μέσα σε λίγες εβδομάδες περισσότερα εδάφη από ό,τι η Ουκρανία σε ένα ολόκληρο καλοκαίρι με εκτεταμένη δυτική υποστήριξη. Οι εκκλήσεις του Λαβρόφ για διαπραγματεύσεις μπορεί να πέσουν στο κενό, αλλά είναι προφανές πως η Ρωσία θα συνεχίσει να κερδίζει εδαφικά κέρδη όσο το Κίεβο αρνείται να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.

Αυτή η συνεχιζόμενη σύγκρουση αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη επανεκτίμησης των στρατηγικών και μιας ρεαλιστικής προσέγγισης των διαπραγματεύσεων. Χωρίς τέτοια μέτρα, ο φόρος αίματος για την Ουκρανία θα συνεχίσει να αυξάνεται, τόσο από την άποψη της απώλειας εδαφών όσο και από την άποψη των ζωών που έχουν πληγεί. Είναι επιτακτική ανάγκη για την Ουκρανία και τους συμμάχους της να αντιμετωπίσουν τις σκληρές πραγματικότητες του πεδίου της μάχης και να αναζητήσουν μια πορεία προς μια βιώσιμη λύση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail