Ο Μακρόν λαμβάνει έναν έλεγχο της πραγματικότητας

Σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Αναγέννησης (RE) της Γαλλίας υπολείπεται σημαντικά του δεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN). Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι η ευθύνη για την κακή δημοσκοπική εικόνα του RE βαρύνει τον πρόεδρο Emmanuel Macron. Τα δύο κόμματα ήταν ισόπαλα στις τελευταίες ευρωεκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από πέντε χρόνια.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου. Αυτές οι εκλογές θα δώσουν μια σαφή ένδειξη για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, που έχουν οριστεί για το 2027.

Το άρθρο υποδηλώνει ότι ο 46χρονος Μακρόν «φταίει ο ίδιος για την πολιτική του δυσπραγία». Παρά το γεγονός πως βρίσκεται μόλις δύο χρόνια στη δεύτερη θητεία του, ο Μακρόν δε διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση υπό τη διαρκή απειλή πρότασης δυσπιστίας. Το άρθρο υπογραμμίζει επίσης πώς ο Μακρόν έχει εξατομικεύσει το στυλ διακυβέρνησής του, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να τον κατηγορούν για διάφορα ζητήματα, όπως το κόστος ζωής, την αύξηση της βίας των νέων και τον κίνδυνο τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.

Επικεφαλής του RN είναι ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο οποίος έγινε πρόεδρος του κόμματος το 2022. Ο 28χρονος Bardella δεν φέρει την ίδια κληρονομιά με την πρώην πρόεδρο του κόμματός του, Marine Le Pen. Ωστόσο, φέρεται να εντάχθηκε στο κόμμα λόγω της επιρροής της Λε Πεν. Ενώ η επιρροή της Λε Πεν στο RN παραμένει ισχυρή, οι νεότεροι ψηφοφόροι τείνουν περισσότερο προς τον Μπαρντέλα.

Ο Μακρόν εξελέγη το 2017 και έγινε ο νεότερος αρχηγός κράτους της Γαλλίας, εκτός από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ωστόσο, τώρα, ο Μακρόν φαίνεται να δυσκολεύεται να ευθυγραμμιστεί με τις επιθυμίες του γαλλικού κοινού.

«Νομίζω ότι σε αυτές τις εκλογές δεν έχει να κάνει τόσο με τη “γαλλικότητα” όσο με την απεικόνιση ανθρώπων που αισθάνονται πως δεν ανήκουν, που αισθάνονται ταπεινωμένοι, είτε οικονομικά -δεν τα βγάζουν πέρα, δεν αναγνωρίζονται, είτε δεν βλέπουν να εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο ή στην πολιτική», δήλωσε η Σεσίλ Αλντούι, καθηγήτρια Γαλλικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, σε συνέντευξή της σε γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Μια ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο δείχνει ότι το κόμμα του Μακρόν έχει χάσει την εύνοια των νέων Γάλλων ψηφοφόρων. Μόλις το 4% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών εξέφρασε την πρόθεσή του να ψηφίσει το κόμμα του Μακρόν τον επόμενο μήνα, σε σύγκριση με το 29% των ατόμων άνω των 70 ετών.

Ο Alduy εξηγεί ότι ο λόγος για αυτό είναι ότι οι νεότεροι ψηφοφόροι έχουν ελάχιστη έως καθόλου ιστορική μνήμη του ναζισμού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα θέμα για το οποίο το RN έχει δεχτεί επικρίσεις πως δεν έχει αποβάλει πλήρως την αντισημιτική του κληρονομιά.

Ένα άλλο άρθρο των Financial Times αποδίδει την πτώση της δημοτικότητας του Μακρόν στο κόστος ζωής. Μια δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου έδειξε ότι το θέμα αυτό αποτελούσε την κύρια ανησυχία των Γάλλων ψηφοφόρων. Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μεταξύ των Γάλλων υποδηλώνει απαισιοδοξία για το μέλλον τους.

Ένα άλλο ζήτημα που επηρεάζει την οικονομία της Γαλλίας είναι το υψηλό δημοσιονομικό της έλλειμμα, το οποίο πέρυσι ανήλθε στο 5,5% του ΑΕΠ. «Η κυβέρνηση Μακρόν έχει ήδη αναγκαστεί να ανακοινώσει έκτακτες περικοπές δαπανών και ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλες σε τομείς όπως οι κοινωνικές παροχές και οι προϋπολογισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης», υποστηρίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2027.

Ωστόσο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο προσθέτει ότι ενώ πολλοί Γάλλοι χρησιμοποιούν τις ευρωεκλογές για να δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας κατά των προέδρων και των κυβερνήσεών τους, μπορεί να ψηφίσουν διαφορετικά σε εθνικές εκλογές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail