Τι σηματοδοτεί η νέα φάση της στρατιωτικής επιχείρησης υπέρ της Γάζας στην Υεμένη;

Την Παρασκευή, ο ταξίαρχος Yahya Saree, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωσε την τέταρτη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της αραβικής χώρας κατά του ισραηλινού καθεστώτος.

Ivan Kesic - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό της Παλαιστίνης που αντιμετωπίζει τον ισραηλινό γενοκτονικό πόλεμο.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο στρατός της Υεμένης έχει πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων εναντίον στόχων στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και εναντίον πλοίων στις θαλάσσιες περιοχές της Υεμένης με ιδιοκτήτες που συνδέονται με το καθεστώς του Τελ Αβίβ ή που κατευθύνονται προς τα λιμάνια των κατεχομένων εδαφών.

Έχουν είτε καταρρίψει είτε εξαπολύσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά πλοίων που συνδέονται με το ισραηλινό καθεστώς, καθώς και κατά πλοίων που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες βαθιά συνένοχες στη γενοκτονία της Γάζας.

Η δήλωση του Σαρί, με την οποία ανακοινώθηκε "η έναρξη της τέταρτης φάσης της κλιμάκωσης", απηχούσε τα λόγια του Σαγίντ Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούτι, του ηγέτη του κινήματος αντίστασης Ansarullah της Υεμένης, που εκφώνησε σε ομιλία του μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση.

Ποιο είναι το πλαίσιο της δήλωσης;

Την Πέμπτη, ο αλ-Χούθι δήλωσε πως η Υεμένη ετοιμάζει νέο γύρο κλιμάκωσης εάν η ισραηλινή κατοχή συνεχίσει την επιθετική της δράση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη εισβολή στην πόλη Ράφα.

Η Ράφα είναι μια παλαιστινιακή πόλη στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, όπου σχεδόν πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,4 εκατομμυρίων έχει αναζητήσει καταφύγιο από τα ισραηλινά πλήγματα.

Το ισραηλινό καθεστώς σχεδιάζει τώρα μια πλήρη εισβολή στην πόλη, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική.

Ο Al-Houthi τόνισε ότι οι ναυτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης είναι "πολύπλοκες, σημαντικές και βασίζονται σε προηγμένες δυνατότητες", σημειώνοντας ότι οι οικονομικές απώλειες των Αμερικανών και των Βρετανών θα πολλαπλασιαστούν αφού βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα του Ινδικού Ωκεανού.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έχουν ήδη σοβαρά προβλήματα με την εναλλακτική θαλάσσια οδό γύρω από την Αφρική και ιδιαίτερα το ισραηλινό καθεστώς με το λιμάνι του Εϊλάτ (Umm al-Rashrash), όπου μόνο δύο πλοία έχουν αποπλεύσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο al-Houthi σημείωσε την απόσυρση τουλάχιστον δέκα αμερικανικών πολεμικών πλοίων και οκτώ ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα, αποδίδοντας το γεγονός αυτό στην αίσθηση της αποτυχίας να αποτρέψουν ή να περιορίσουν τις επιχειρήσεις του στρατού της Υεμένης κατά του γενοκτονικού πολέμου στη Γάζα, στον οποίο οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι είναι συνένοχοι.

Σε μια ξεχωριστή δήλωση νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούτι, μέλος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης, είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην "παίζει με τη φωτιά", λέγοντας πως η Υεμένη διαθέτει πολύ μεγαλύτερα στρατηγικά αποθέματα αποτρεπτικών όπλων από ό,τι θα μπορούσαν να φανταστούν, από άποψη ποσότητας, ποιότητας και ποικιλίας.

Τι υπονοεί η δήλωση αυτή;

Για την τέταρτη φάση των επιχειρήσεων αντιποίνων, ο Σαρί περιέγραψε τρία σημεία: στοχοποίηση των πλοίων που παραβιάζουν τους καθορισμένους όρους, άμεση εφαρμογή του σχεδίου δράσης και επιβολή κυρώσεων σε όλα τα πλοία που σχετίζονται με τον εφοδιασμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών λιμανιών, εάν το ισραηλινό καθεστώς εισβάλει στη Ράφα.

Στο πρώτο σημείο, τονίστηκε ότι όλα τα πλοία που παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Υεμένη και οι οποίες απαγορεύουν τη χρήση κατεχόμενων παλαιστινιακών λιμανιών στις ακτές της Μεσογείου θα στοχοποιηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή βρίσκεται εντός της εμβέλειας του στρατού της Υεμένης.

Η εφαρμογή αυτής της απόφασης σχετικά με την επέκταση των στρατιωτικών δράσεων έγινε αμέσως μετά την έκδοση της δήλωσης, όπως εξηγείται στην ίδια τη δήλωση.

Το τρίτο σημείο αναφερόταν στην πιθανή επέκταση της γενοκτονικής επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, στην περίπτωση της οποίας η Υεμένη θα επιβάλει ολοκληρωμένες κυρώσεις σε όλα τα πλοία και τις εταιρείες που σχετίζονται με τον εφοδιασμό και την είσοδο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια.

Αυτό ισχύει για όλα τα πλοία και τις εταιρείες, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τον προορισμό τους, τα οποία θα αποτελέσουν στόχο αντιποίνων για την Υεμένη στην επιχειρησιακή περιοχή.

Ο Saree σημείωσε επίσης πως ο στρατός της Υεμένης δε θα διστάσει να προετοιμαστεί για ευρύτερα και ισχυρότερα στάδια κλιμάκωσης μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης εκατομμυρίων ανθρώπων στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, όπου σχεδόν κάθε εβδομάδα οι Υεμενίτες βγαίνουν στους δρόμους για να καταδικάσουν τα γενοκτονικά εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα και να επαναλάβουν την υποστήριξή τους στις επιχειρήσεις αντιποίνων της χώρας τους κατά της σιωνιστικής οντότητας.

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;

Σύμφωνα με την τελευταία δήλωση του Saree και τις επακόλουθες δηλώσεις αξιωματούχων της Υεμένης, όπως ο Zeifollah Al-Shami, υπουργός πληροφοριών της κυβέρνησης της Υεμένης, ο στόχος είναι να πιεστεί το ισραηλινό καθεστώς να σταματήσει τη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα και να τερματίσει τον πόλεμο κατά της Γάζας το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη της Επιχείρησης Καταιγίδα Αλ-Άκσα (Al-Aqsa Flood) στις 7 Οκτωβρίου, έχουν διεξαχθεί συνολικά 156 επιχειρήσεις σε όλη τη θάλασσα και εναντίον στόχων του ισραηλινού καθεστώτος στη νότια κατεχόμενη Παλαιστίνη, σύμφωνα με το κίνημα αντίστασης Ansarullah της Υεμένης.
Οι επιχειρήσεις αυτές κατά των ναυτικών σκαφών διεξήχθησαν με 606 διαφορετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, και επιπλέον, 111 τέτοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν απευθείας κατά των κατεχομένων εδαφών.

Οι επιχειρήσεις της Υεμένης είχαν καταστροφικές συνέπειες για την ισραηλινή οικονομία, η οποία χάνει δισεκατομμύρια λόγω του ναυτικού αποκλεισμού, ιδίως στο λιμάνι του Εϊλάτ, όπου το διεθνές εμπόριο έχει αποδεκατιστεί.

Η Υεμένη έχει αποδειχθεί ικανή να πλήξει στόχους σε απόσταση άνω των 1.700 χιλιομέτρων και η τελευταία ανακοίνωση για επέκταση των επιχειρήσεων στη Μεσόγειο δεν είναι τεχνολογικά υπερβολικά απαιτητική, καθώς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ λιμάνια του Ασντόντ και της Χάιφα απέχουν μόλις 260 έως 360 χιλιόμετρα περισσότερο, αντίστοιχα.

Σε πρόσφατες στρατιωτικές παρελάσεις, οι δυνάμεις της Υεμένης έδειξαν ότι διαθέτουν οπλικά συστήματα με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών παραμονής Waeed-2 και του βαλλιστικού πυραύλου Tufan.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης δεν επικεντρώνεται μόνο στη Μεσόγειο με τη γεωγραφική έννοια, αλλά και σε όλα τα πλοία που χρησιμοποιούν ισραηλινά λιμάνια στη θάλασσα αυτή ή ανήκουν σε εταιρείες που βοηθούν το σιωνιστικό καθεστώς.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα πλοία που ήδη χρησιμοποιούν την εναλλακτική διαδρομή γύρω από την Αφρική, τα λιμάνια της Δυτικής και Νότιας Ασίας, πλέουν κατά μήκος της διαδρομής του Ινδικού Ωκεανού κοντά στην Υεμένη, όπου μπορούν επίσης να γίνουν στόχος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail