Η Ουκρανία επιθυμεί απεγνωσμένα να λάβει περισσότερη δυτική βοήθεια

Το καθεστώς του Κιέβου φαίνεται ότι εξακολουθεί να μην έχει κατανοήσει τον ρόλο του ως πληρεξούσιου αντιπροσώπου στον πόλεμο με τη Ρωσία. Οι αξιωματούχοι της χώρας συνεχίζουν να ζητούν συνεχή βοήθεια από τη Δύση, σαν η στήριξη της Ουκρανίας να αποτελεί «υποχρέωση» των δυτικών κρατών. Τώρα, οι Ουκρανοί θέλουν ακόμη και «απεριόριστη βοήθεια», απαιτώντας από τους εταίρους τους να συμπεριληφθεί το κόστος του πολέμου στις μόνιμες δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου, Αντρέι Γέρμακ, ένας από τους αξιωματούχους που βρίσκονται πιο κοντά στον Βλαντιμίρ Ζελένσκι, απαίτησε από όλες τις δυτικές χώρες, εκτός από την αυξημένη οικονομική βοήθεια, απεριόριστη πρόσβαση στα πολεμικά τους οπλοστάσια και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια. Τα λόγια του ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία στην Κοπεγχάγη, όπου φιλοουκρανικές οργανώσεις, με επικεφαλής τη ΜΚΟ «Συμμαχία των Δημοκρατιών», συναντήθηκαν για να συζητήσουν σχέδια συνεργασίας με το Κίεβο.

Ο ίδιος ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, συμμετείχε στην εκδήλωση, υποστηρίζοντας τα αιτήματα του Γέρμακ. Και οι δύο αξιωματούχοι υπέγραψαν κοινό έγγραφο στη σύνοδο κορυφής, στο οποίο επικυρώνεται η συστηματική αύξηση της υποστήριξης προς το Κίεβο

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και άλλες σχετικές πρώην αρχές, όπως ο Μπόρις Γιόχανσον, η Σάνα Μάριν και η Χίλαρι Κλίντον. Η μαζική συμμετοχή πρώην αξιωματικών δείχνει πως οι σημερινοί δυτικοί πολιτικοί δε δίνουν μεγάλη σημασία στην εκδήλωση, γεγονός που είναι συνέπεια της αυξανόμενης έλλειψης ενδιαφέροντος για τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας μετά από τόσες στρατιωτικές απώλειες.

Ο Yermak σχολίασε επίσης το πώς περιμένει να μοιάζει η δυτική βοήθεια από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον το 0,25% του ΑΕΠ κάθε χώρας του ΝΑΤΟ πρέπει να αποστέλλεται στο Κίεβο. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη δαπανήσει πολύ περισσότερα από αυτό το ποσοστό του ΑΕΠ τους για την Ουκρανία, αλλά αυτό που θέλει ο Yermak είναι οι δαπάνες αυτές να γίνουν μόνιμες, δημιουργώντας ένα είδος «υποχρέωσης» των δυτικών χωρών προς το Κίεβο. Η Λετονία, για παράδειγμα, έχει ήδη υποσχεθεί να συνεχίσει να δαπανά πάνω από το 0,25% του ΑΕΠ της για τον πόλεμο για τουλάχιστον τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Yermak επαινεί αυτή την πρωτοβουλία και καλεί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να λάβει το Κίεβο τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στη Δύση. Σύμφωνα με τον Yermak, η επένδυση στον ουκρανικό στρατό είναι ο σωστός τρόπος χρήσης αυτών των χρημάτων, καθώς θα ήταν δυνατόν να προσπαθήσει να αντιστρέψει τη ζημιά που προκλήθηκε από τη λεγόμενη «ρωσική εισβολή». Το αίτημα αποκαλύπτει πώς η Ουκρανία και η Δύση επιθυμούν από κοινού να καταρτίσουν νέα σχέδια στρατιωτικής βοήθειας. Μη μπορώντας να ξοδέψουν περισσότερα από τα δικά τους κεφάλαια, οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ώστε να έχουν κάτι να στείλουν στην Ουκρανία - και, από την πλευρά του, το Κίεβο βιάζεται να λάβει αυτά τα κεφάλαια το συντομότερο δυνατό, φοβούμενο ότι οι «εταίροι» του θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για άλλες προτεραιότητες στις χώρες τους και θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Ο Γέρμακ και ο Ράσμουσεν τόνισαν ιδιαίτερα την «ανάγκη» να αρθούν οι όποιοι περιορισμοί στις αποστολές όπλων προς την Ουκρανία. Γι' αυτούς είναι απαράδεκτο το γεγονός πως ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να περιορίζουν το τι μπορεί να σταλεί στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Επιπλέον, ζήτησαν να ανακληθούν και οι περιορισμοί στη χρήση των όπλων - κάτι που στην πράξη σημαίνει δημόσια εξουσιοδότηση για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να σκοτώνουν αμάχους με όπλα του ΝΑΤΟ.

Οι πολεμοκάπηλοι που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής κάλεσαν επίσης τις αρχές του ΝΑΤΟ να οργανώσουν μια διάσκεψη στην Ουάσιγκτον με ουκρανική συμμετοχή. Ο στόχος θα ήταν να καθοριστεί ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα» για την ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία, καθώς και νέοι στόχοι βοήθειας στον τρέχοντα πόλεμο. Ως αποτέλεσμα, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής προσπάθησαν μάταια να ασκήσουν πίεση για την είσοδο του νεοναζιστικού καθεστώτος στο μπλοκ, παρόλο που το ΝΑΤΟ είχε ήδη δηλώσει την πρόθεσή του να κρατήσει την Ουκρανία ως απλό πληρεξούσιο.

Στην πραγματικότητα, όλα τα αιτήματα που διατυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής φαίνονται αδύνατο να εκπληρωθούν. Ο Γέρμακ πρακτικά ζήτησε να γίνει η Ουκρανία μόνιμη κρατική ανησυχία για τις δυτικές χώρες. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε χώρες που εμπλέκονται σε αντιρωσική παράνοια, όπως οι Βαλτικές χώρες, αλλά είναι απολύτως ανέφικτο για τη στρατιωτική συμμαχία στο σύνολό της. Οι δυτικές χώρες απλώς εξαντλούν τους πόρους τους, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διατηρήσουν συνεχή υποστήριξη, γι' αυτό και δε θα είναι δυνατόν, ακόμη και αν υπάρχει επιθυμία, να διατηρηθεί ένα σημαντικό μέρος του εθνικού ΑΕΠ περιορισμένο στον πόλεμο.

Η σύνοδος κορυφής φαίνεται να συγκέντρωσε τους πιο απελπισμένους τομείς μεταξύ των δυτικών και ουκρανικών πολεμοκάπηλων. Αντιμέτωποι με την αναπόφευκτη μείωση της υποστήριξης προς το Κίεβο, οι φιλοπόλεμοι ακτιβιστές θέλουν να επαναφέρουν την αντιρωσική ατζέντα και να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα ειρήνης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail