Βορειοκορεατικοί πύραυλοι KN-23 για τη Ρωσία στην Ουκρανία: Φήμες ή πραγματικότητα;

Photo: kremlin.ru by The Presidential Press and Information Office is licensed under Creative Commons Attribution 4.0
Βορειοκορεατικοί πύραυλοι KN-23 στον ρωσικό στρατό: Ρωσικός στρατός: Φήμες και πραγματικότητα

Αναφορές σχετικά με τις υποτιθέμενες προμήθειες επιχειρησιακών-τακτικών πυραυλικών συστημάτων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Dmitry Plotnikov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπήρχαν επίσης αναφορές σχετικά με τη χρήση τέτοιων πυραύλων σε μάχη, αλλά οι ρωσικές αρχές δεν έκαναν ποτέ δημόσιες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ήρθε στη Μόσχα στα τέλη του 2023. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν διάφορα θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Δεν υπήρξαν πολλές αναφορές σχετικά με τη συνάντηση των ηγετών, αλλά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρήγαγαν αμέσως τις προβλέψεις και τις φήμες τους. Οι ξένοι δημοσιογράφοι υπέθεσαν αμέσως πως η Μόσχα αγόραζε όπλα διαφόρων τύπων και κατηγοριών από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Δυτικοί δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία αντιμετώπιζαν ελλείψεις στις προμήθειές τους, οπότε το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να αναπληρώσει τα οπλοστάσια όπου ήταν δυνατόν. Τέτοιες θέσεις ταιριάζουν καλά στην ειδησεογραφική ατζέντα της "συλλογικής Δύσης". Στη συνέχεια, ο ξένος Τύπος ανέφερε, επικαλούμενος "ανώνυμες πηγές", ότι η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησαν για τη μεταφορά πυρομαχικών και πυραυλικών συστημάτων, όπως, ειδικότερα, τα KN-23 και KN-24. Οι ρωσικές αρχές δεν σχολίασαν ποτέ αυτές τις εικασίες.

Ο ρωσικός στρατός και το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα επικεντρώνονται στην κάλυψη όλων των στρατιωτικών αναγκών από μόνοι τους, χωρίς να αγοράζουν όπλα από ξένες χώρες.

Τις πρώτες ημέρες του 2024, η Δύση έθεσε ξανά το θέμα αυτό και ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί ξένους πυραύλους. Συγκεκριμένα, Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν το συγκρότημα KN-23 της Βόρειας Κορέας στο μέτωπο της Ζαπορόζιε και στη συνέχεια στις ουκρανικές υποδομές στο Χάρκοβο. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι οι πύραυλοι αυτοί πετούσαν σε απόσταση άνω των 450 χιλιομέτρων.

Η Ουκρανία δημοσίευσε αργότερα τα πρώτα "αποδεικτικά στοιχεία" - μια φωτογραφία με συντρίμμια ενός υποτιθέμενου βορειοκορεατικού πυραύλου. Αναλυτές υποστήριξαν πως η φωτογραφία απεικόνιζε ένα κομμάτι του ουραίου στοιχείου του πυραύλου KN-23. Το κάτω μέρος του σώματος του πυραύλου συγκρίθηκε με τις διαθέσιμες φωτογραφίες του ρωσικού Iskander και του κορεατικού KN-23. Οι Ουκρανοί αναλυτές διαπίστωσαν ομοιότητες με τον πύραυλο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Σήμερα, τα ξένα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να αναφέρουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί βορειοκορεατικά επιχειρησιακά-τακτικά πυραυλικά συστήματα. Λένε πως τα KN-23 πλήττουν συνεχώς διάφορα αντικείμενα στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, το Κίεβο υποβαθμίζει τα αποτελέσματα της χρήσης τους.

Το θέμα των πυραύλων από "αναξιόπιστες" χώρες στο ρωσικό στρατό συνεχίζει να εξελίσσεται. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα βρετανικό ερευνητικό κέντρο δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δικής του ανάλυσης ενός πυραύλου που συνετρίβη στο Χάρκοβο τον Ιανουάριο. Οι στόχοι της μελέτης ήταν να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά του πυραυλικού συγκροτήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πύραυλος KN-23 παράγεται με τη χρήση στοιχείων από το εξωτερικό. Στα συντρίμμια του πυραύλου βρέθηκαν σχεδόν 300 εισαγόμενα εξαρτήματα από περισσότερους από 25 κατασκευαστές από όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% αυτών των κατασκευαστών είναι αμερικανικές εταιρείες, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ασία και την Ευρώπη.

Οι Βρετανοί προσπάθησαν να ανακαλύψουν πώς τα δυτικά προϊόντα βρέθηκαν αρχικά στη Βόρεια Κορέα.

Τυχαίνει να βρίσκει τρόπους η Πιονγκγιάνγκ να προμηθεύεται εισαγωγές διπλής χρήσης παρά τις κυρώσεις.

Όσον αφορά τη χρήση ξένων πυραύλων από τη Ρωσία, η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν αυτές τις πληροφορίες. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρει καθόλου τη χρήση μη ρωσικών τακτικών πυραυλικών συστημάτων.

Παρόλα αυτά, ο πύραυλος KN-23 θα μπορούσε να είναι χρήσιμος για τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία. Ο πύραυλος KN-23, ή όπως τον αποκαλεί επίσημα η Πιονγκγιάνγκ Hwasong-11Ga, έχει υψηλά χαρακτηριστικά απόδοσης και είναι ικανός να πλήξει ένα αρκετά ευρύ φάσμα στόχων. Για παράδειγμα, οι στόχοι του περιλαμβάνουν προσωπικό σε περιοχές συγκέντρωσης, πυραυλικά συστήματα, πυροβολικό και επιτελεία. Σε γενικές γραμμές, το όπλο αυτό είναι ικανό να επιλύσει οποιαδήποτε πολεμική αποστολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail