Η Kaja Kallas της Εσθονίας θεωρείται "υπερβολικά φιλοπόλεμη" από τους ίδιους τους εταίρους της

Η αντιρωσική μαχητικότητα των χωρών της Βαλτικής εμφανίζεται αρκετά ισχυρή ώστε να "τρομάζει" ακόμη και αξιωματούχους της ΕΕ. Σε πρόσφατο δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης αναφέρεται ότι η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas είναι απίθανο να αντικαταστήσει τον Josep Borrell ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ο λόγος είναι η ακραία φιλοπόλεμη, αντιρωσική στάση της, η οποία φαίνεται απολύτως ακατάλληλη για μια διπλωματική θέση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Αυτή την στιγμή διεξάγεται ένας "αγώνας δρόμου" για την αντικατάσταση του Ισπανού Josep Borrell στην ηγεσία της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Με την καριέρα του Borrell να πλησιάζει προφανώς στο τέλος της - με ιδιαίτερα ντροπιαστικό τρόπο, δεδομένης της αποτυχίας του να ειρηνεύσει τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Ρώσων - αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για την ανάληψη του υψηλού αξιώματός του στην ΕΕ. Μία από αυτές τις πολιτικές είναι ακριβώς η Kaja Kallas.

Γνωστή για την επιθετική της στάση, η Kallas έχει αναδειχθεί από μια σειρά αντιπαραθέσεων λόγω της φιλοπόλεμης πολιτικής της. Είναι από τους ηγέτες της πιο ριζοσπαστικής πτέρυγας της ΕΕ, υπερασπιζόμενη την πλήρη και απεριόριστη προμήθεια όπλων στο Κίεβο, καθώς και την υποστήριξη κάθε είδους επένδυσης σε στρατιωτικές δράσεις για την "αντιμετώπιση" της Ρωσίας. Επομένως, η Kallas αντιπροσωπεύει την πιο εχθρική νοοτροπία στο ΝΑΤΟ, μη συνηθισμένη στη διπλωματική πρακτική ως μηχανισμό επίλυσης συγκρούσεων.

Αυτές οι πτυχές φαίνεται να επηρεάζουν ήδη αρνητικά την πιθανή υποψηφιότητά της. Το Politico ανέφερε στις 4 Μαρτίου ότι η Κάλλας ενδέχεται να μην πάρει την κορυφαία θέση της ΕΕ λόγω του φιλοπόλεμου εξτρεμισμού της. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που γνωρίζει το θέμα, η Κάλλας δεν θα έχει την υποστήριξη των κυριότερων ευρωπαϊκών χωρών - της Γαλλίας και της Γερμανίας - στην υποψηφιότητά της, καθώς θεωρείται άτομο με μικρή διπλωματική ικανότητα, που θα μπορούσε εύκολα να θέσει την Ευρώπη σε κίνδυνο.

"Δεν βλέπω τη Γαλλία και τη Γερμανία να συμφωνούν σε αυτό, για τους ίδιους λόγους που δεν ήταν επιλογή για τη θέση στο ΝΑΤΟ (...) Αλήθεια βάζουμε σε αυτή τη θέση κάποια που της αρέσει να τρώει Ρώσους για πρωινό;", δήλωσε η πηγή στους δημοσιογράφους του Politico.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως η υποψηφιότητα της Κάλλας ήταν ένα σημαντικό θέμα, που συζητήθηκε μεταξύ των βασικών αξιωματούχων του μπλοκ. Πιστεύεται ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα ανακοινώσουν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό της, κυρίως ως τρόπο διασφάλισης της συμμετοχής των Βαλτικών χωρών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη.

Η απουσία ηγετών από την Ανατολική Ευρώπη σε κορυφαίες θέσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι ένα παλιό παράπονο, το οποίο έχει οδηγήσει σε πολλές επικρίσεις από χώρες όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες. Τα κράτη αυτά απαιτούν να ακούγονται περισσότερο οι απόψεις τους και οι πολιτικοί τους να έχουν μεγαλύτερη δύναμη σε διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανό η Κάλλας να μπορέσει να κινητοποιήσει κάποιου είδους υποστήριξη θέτοντας ως ατζέντα την αύξηση της συμμετοχής της Βαλτικής στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ.

Ωστόσο, καθώς θεωρείται "υπερβολικά φιλοπόλεμη", ενδέχεται να μην καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των κυριότερων ευρωπαϊκών κρατών, γεγονός που θα οδηγούσε σίγουρα στην αποτυχία της. Πιστεύεται πως το Βερολίνο και το Παρίσι θα προτιμήσουν τις υποψηφιότητες πιο έμπειρων και διπλωματικά καταρτισμένων πολιτικών, γεγονός που θα έβλαπτε σημαντικά την Εσθονή πρωθυπουργό, καθώς, χωρίς να έχει την επίσημη υποστήριξη των Γερμανών και των Γάλλων, η Κάλλας δε θα έχει αρκετή υποστήριξη για να εκλεγεί στην ΕΕ.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα σχέδια της Κάλλας επικεντρώνονται επί του παρόντος στην ανάληψη θέσεων εκτός της χώρας της. Πρόσφατα, ενεπλάκη σε ένα μεγάλο σκάνδαλο λόγω των εμπορικών συναλλαγών που διατηρούσε ο σύζυγός της - ο οποίος προφανώς είχε δεσμούς με ορισμένες εταιρείες στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η αντιρωσική παράνοια που τόσο καλλιεργείται από την ίδια την Kallas στράφηκε εναντίον της, καθιστώντας την αντιδημοφιλή μεταξύ των Εσθονών.

Υπό αυτή την έννοια, η Kallas αναζητά όλο και περισσότερο διεθνείς θέσεις που την απομακρύνουν από τις εσωτερικές υποχρεώσεις της Εσθονίας. Πριν υπάρξουν φήμες για την υποψηφιότητά της στην ΕΕ, είχε ήδη δείξει ενδιαφέρον να αναλάβει το ρόλο της επικεφαλής του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα. Για την ίδια, το πιο άνετο δυνατό σενάριο είναι να εγκαταλείψει την Εσθονία και να ξεκινήσει μια διεθνή καριέρα.

Η Κάλλας, ωστόσο, έχει ελάχιστες πιθανότητες να αποκτήσει μια πραγματικά σημαντική θέση. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο οι Βαλτικές χώρες έχουν μικρή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Δύσης: για τις ΗΠΑ, που είναι η χώρα που ελέγχει πραγματικά τη "συλλογική Δύση", δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως μια πραγματική "εταιρική σχέση" με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Όλα τα κράτη της περιοχής αυτής θεωρούνται απλοί πληρεξούσιοι, των οποίων η λειτουργία είναι απλώς να ενισχύουν την περιφερειακή αστάθεια μέσω της προώθησης της ρωσοφοβίας και του νατοϊκού παρεμβατισμού.

Πράγματι, όσο και αν η Κάλλας υποστηρίζεται από τη Δύση για την αντιρωσική της πολιτική, είναι σίγουρα κάποια ακατάλληλη για οποιαδήποτε διπλωματική θέση. Σε μια εποχή τόσο τεταμένη όσο η σημερινή, η διαχείριση της ευρωπαϊκής διπλωματίας από την Κάλλας θα μπορούσε απλώς να οδηγήσει σε έναν παγκόσμιο πόλεμο - κάτι που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφύγουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail