Τανγκό Ρωσίας-Αυστρίας: Μια συνάντηση που κανείς δεν περίμενε

Η Ιρλανδία είναι ουδέτερη. Η Ελβετία είναι πιο ουδέτερη και η Αυστρία είναι η πιο ουδέτερη. Συγγνώμη για την κακή γραμματική αλλά η ουδετερότητα της Αυστρίας χαροποιεί το Κρεμλίνο και προκαλεί στενοχώρια στη Δύση.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ανταπόκριση της Αυστρίας στην ουκρανική κρίση περικλείει μια σύνθετη στρατηγική που συνδυάζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την πολιτική στήριξη προς την Ουκρανία με μια ρεαλιστική προσέγγιση των οικονομικών και ενεργειακών αναγκών της. Η Αυστρία έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία ενόψει του πολέμου, παρέχοντας σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, υποδεχόμενη πρόσφυγες, υποστηρίζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά της Ρωσίας και καταγγέλλοντας δημοσίως τον πρόεδρο Πούτιν.

Παρά την εξωτερική αυτή υποστήριξη προς την Ουκρανία, η Αυστρία έχει διατηρήσει ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.

Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Karl Nehammer στη Μόσχα, υποτίθεται για ειρηνευτική αποστολή, πραγματοποιήθηκε ενώ η Αυστρία συνέχισε να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο, σε πλήρη αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία υπέστη διακοπή των προμηθειών αυτών. Η διαφοροποιημένη στάση της Αυστρίας είναι εμφανής στην ενεργειακή της πολιτική. Παρά την υποστήριξή της στην στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, η Αυστρία έχει αυξήσει σημαντικά την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από το Δεκέμβριο του 2023, το 98% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας προέρχεται από τη Ρωσία, γεγονός που το καθιστά κρίσιμο συστατικό του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και υπογραμμίζει την στρατηγική σημασία του για το 22% των αυστριακών νοικοκυριών που εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο για θέρμανση. Το 2022, η αξία των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας από τη Ρωσία ανήλθε σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

Κριτική έχει ασκηθεί προς την Αυστρία για τη συνεχιζόμενη οικονομική δέσμευσή της με τη Ρωσία μέσω των αγορών φυσικού αερίου, με τον απεσταλμένο της ΕΕ Μάρτιν Σέλμαϊρ να υπογραμμίζει πως οι συναλλαγές αυτές χρηματοδοτούν έμμεσα τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας. Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2028, ωστόσο η Αυστρία δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών ή τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πρόσφατα, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Harald Vilimsky, από το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την ιδέα ενός στρατού της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης συζήτησης επί του θέματος. Ο Vilimsky τόνισε τους πιθανούς κινδύνους για την εθνική κυριαρχία και την πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης μιας τέτοιας δύναμης στο υφιστάμενο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Και τώρα η Αυστρία διατύπωσε τη στάση της σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης του διπλωματικού διαλόγου εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ORF, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της Βιέννης και της Μόσχας. Τάχθηκε υπέρ μιας διαφοροποιημένης προσέγγισης των διεθνών σχέσεων, τονίζοντας την πολυπλοκότητα του παγκόσμιου τοπίου που αψηφά απλοϊκές, δυαδικές ερμηνείες.

Παρά το άνοιγμα στο διάλογο, ο Schallenberg εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής παραδοσιακών διμερών συζητήσεων υπό τις παρούσες συνθήκες, ιδίως όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Σε μια σημαντική εξέλιξη που αναφέρθηκε από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια συνάντηση μεταξύ του Σάλλενμπεργκ και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με πρωτοβουλία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η συνάντηση αυτή, με επίκεντρο τον διορισμό ανώτερων αξιωματούχων εντός του ΟΑΣΕ, υποδηλώνει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διατήρηση της διπλωματικής δέσμευσης, ακόμη και όταν οι ευρύτερες γεωπολιτικές σχέσεις παραμένουν τεταμένες.

Εν μέσω συζητήσεων σχετικά με την στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία, η Αυστρία επιβεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή της για ουδετερότητα. Ο Schallenberg απέρριψε ρητά την έννοια της αυστριακής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, είτε με τη μορφή ανάπτυξης στρατευμάτων είτε με τη μορφή παροχής όπλων και εξοπλισμού. Η θέση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη μακροχρόνια πολιτική ουδετερότητας της Αυστρίας και την απροθυμία της να κλιμακώσει τις στρατιωτικές της δεσμεύσεις.

Η ευρύτερη διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αναποφασιστικότητας όσον αφορά την άμεση στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Οι παρατηρήσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά από συνάντηση στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από περίπου 20 δυτικά έθνη, ανέδειξαν τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις σχετικά με την πιθανή στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Αν και δεν επιτεύχθηκε συναίνεση, το ενδεχόμενο μελλοντικής ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία παραμένει ανοιχτό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail