Η ουσία των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ελβετία εξαρτάται από το αν η Ρωσία θα επιτύχει μια σημαντική πρόοδο

Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με την πρόταση της Ελβετίας να φιλοξενήσει ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες, αφού η Βέρνη ανακοίνωσε την πρόθεσή της στα τέλη του περασμένου μήνα να το πράξει κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η χώρα της δε θα συμμετάσχει αν η συνάντηση έχει ως μόνο στόχο την προώθηση του τελεσίγραφου των 10 σημείων του Ζελένσκι, παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν πως η Κίνα θέλει να συμμετάσχει. Το Politico υποστήριξε στη συνέχεια ότι η Κίνα μπορεί να μποϊκοτάρει τις συνομιλίες αν η Ρωσία δεν εμφανιστεί.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις αρχές του μήνα είχε εκτιμηθεί ότι "η διπλωματία της Κίνας με τις ακάτους θα προωθήσει το ειρηνευτικό της σχέδιο, αλλά είναι απίθανο να τερματίσει τον πόλεμο μεσολάβησης", καθώς το Πεκίνο δεν έχει την απαιτούμενη επιρροή. Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία αν η Κίνα συμμετέχει στις μη προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ελβετία, αν αυτές επικεντρώνονται μόνο στην προώθηση της ατζέντας της Ουκρανίας, αφού ήδη συμμετείχε σε παρόμοιες συνομιλίες στην Τζέντα πέρυσι.

Αυτός ο σκοπός όμως δεν είναι πλέον σχετικός αφού δεν είχε αντίκτυπο στην αναδιαμόρφωση των αντιλήψεων των δυτικών φορέων χάραξης πολιτικής για τη σύγκρουση και το πιθανό τελικό της παιχνίδι, οπότε η επένδυση περισσότερου χρόνου και προσπάθειας στην προώθηση των ίδιων πραγματιστικών προτάσεων που δεν εισακούστηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων συναντήσεων δε θα κάνει τη διαφορά. Επομένως, είναι αδιάφορο αν η Κίνα συμμετέχει ή όχι στις επερχόμενες συνομιλίες του καλοκαιριού, αν πρόκειται απλώς να είναι μια επανάληψη των περσινών.

Το περιεχόμενό τους θα μπορούσε να αλλάξει απότομα αν η Ρωσία πετύχει διάσπαση της Γραμμής Επαφής, ωστόσο, όπως ακριβώς προειδοποίησε η Επιτροπή Πληροφοριών της Ουκρανίας πως θα μπορούσε να συμβεί στα τέλη του περασμένου μήνα. Σε αυτή την περίπτωση, και ιδίως αν αυτό ωθήσει έναν "συνασπισμό των προθύμων" (που πιθανόν να αποτελείται από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και ενδεχομένως τη Γερμανία) να επέμβει συμβατικά, τότε οι συνομιλίες αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν στις πιο σημαντικές από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ασύμμετρη διχοτόμηση της Ουκρανίας και η προτεινόμενη από τον πρόεδρο Πούτιν "υγειονομική ζώνη/ζώνη ασφαλείας" στην εν λόγω πρώην Σοβιετική Δημοκρατία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν εξέχουσα θέση στις συζητήσεις τους με στόχο τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας, αλλά μόνο αν όλα δεν ξεφύγουν από τον έλεγχο πριν από τη διεξαγωγή αυτών των συνομιλιών. Εξάλλου, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δε θα πυροδοτηθεί από λάθος υπολογισμό, ιδίως αν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας συγκρουστούν στο εσωτερικό της Ουκρανίας ή αν η μία πλευρά βομβαρδίσει τα ένστολα στρατεύματα της άλλης εκεί.

Εάν το σενάριο της συμβατικής επέμβασης εκτυλιχθεί πριν από τις συνομιλίες του καλοκαιριού και δεν ακολουθήσει πυρηνική αποκάλυψη, τότε η ουσία θα μετατοπιστεί σίγουρα από την ψυχαγωγία των παραληρηματικών απαιτήσεων του Ζελένσκι στην επένδυση του χρόνου για να συζητηθεί σοβαρά μια βιώσιμη ειρήνη μέσω μιας σειράς αμοιβαίων συμβιβασμών. Δεδομένου ότι αυτή η αλληλουχία γεγονότων δεν μπορεί να αποκλειστεί, τότε είναι καλύτερο για όλους να προετοιμαστούν αναλόγως για παν ενδεχόμενο, κάτι που ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κίνας πιθανότατα κάνει παρασκηνιακά κατά τη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail