Οι εκκλήσεις των ευρωπαϊκών κρατών για αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία αποκτούν γρήγορα δυναμική: Η Ρωσία προειδοποιεί

Οι πολιτικοί ηγέτες των δυτικών χωρών από τα μέσα Φεβρουαρίου έθεσαν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο μιας ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο μέσω της αποστολής χερσαίων δυνάμεων, προκαλώντας ανησυχίες τόσο στη Ρωσία όσο και στη Δύση σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης σε μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και του Δυτικού Μπλοκ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στις 26 Φεβρουαρίου πως η κυβέρνησή του "θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εμποδίσει τη Ρωσία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο" και πως δεν αποκλείεται η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Τόνισε τότε ότι όπως άλλα ευρωπαϊκά κράτη είχαν αποκλείσει την παροχή μέσων όπως πυραύλους κρουζ και μαχητικά αεροπλάνα στην Ουκρανία, για να αλλάξουν αργότερα τις θέσεις τους, έτσι και ο ίδιος πίστευε ότι ήταν πολύ πιθανό να έρθουν να επανεξετάσουν την ανοιχτή ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στη χώρα. Η δήλωση αυτή ακολούθησε σοβαρές ουκρανικές οπισθοδρομήσεις και συνεχείς απώλειες εδαφών, καθώς οι πολεμικές δυνατότητες της χώρας μειώνονται ραγδαία.

militarywatchmagazine.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κορυφαία γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε στη συνέχεια πως οι αποστολές χερσαίων δυνάμεων που εξετάζονται θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την υποστήριξη των ουκρανικών δικτύων αεράμυνας, αν και ο σημαντικότερος ρόλος τους θα ήταν να θέσουν "στρατηγικά διλήμματα" στη Μόσχα. Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τόσο "συμβατικές μονάδες" όσο και ειδικές δυνάμεις, λειτουργώντας ως αποτελεσματικές "πολιτικές ασπίδες" για ουκρανικούς στόχους. Υπογράμμισε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την προστασία ευαίσθητων στόχων που σχετίζονται με την επικείμενη παράδοση μαχητικών F-16 στη χώρα. Ένα ξεχωριστό δημοσίευμα της Le Monde τόνισε στη συνέχεια πως η γαλλική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει επιλογές για ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία από τον Ιούνιο του 2023. Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια τέτοια επέμβαση τέθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στο Μέγαρο Ελιζέ εκείνο το μήνα, που συνέπεσε στενά με την έναρξη μαζικών ουκρανικών επιθέσεων εναντίον ρωσικών θέσεων. 

Μετά τις αναφορές για πιθανές γαλλικές αναπτύξεις, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas τόνισε στις 29 Φεβρουαρίου πως "θα πρέπει να έχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε πραγματικά την Ουκρανία να κερδίσει;" Στη συνέχεια, στις 14 Μαρτίου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί στο κοινοβούλιο πως δεν θα αναπτυχθούν αγήματα χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι "οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν".  

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski δήλωσε ομοίως πως η ανάπτυξη χερσαίων τμημάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία "δεν είναι αδιανόητη", με τον Λιθουανό υπουργό Εξωτερικών Gabrielius Landsbergis να εκφράζει παρόμοια υποστήριξη.

Το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ομοίως τη γαλλική θέση, με την υπουργό Εξωτερικών Elina Valtonen να δηλώνει: "είναι σημαντικό να μην αποκλείουμε τα πάντα μακροπρόθεσμα, διότι ποτέ δεν ξέρουμε πόσο σοβαρή γίνεται η κατάσταση". Η ίδια υποστήριξε ότι οι χορηγοί της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας "θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα" όσον αφορά τον εξοπλισμό των δυνάμεών της, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν παρέχουν επαρκή νέα βοήθεια. Η ετήσια βοήθεια της Φινλανδίας προς την Ουκρανία ανερχόταν σε περισσότερο από το 0,6% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. 

Όσον αφορά την ανάπτυξη δυτικού προσωπικού στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στις 11 Μαρτίου ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία στρατιωτικού προσωπικού του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. "Το παρακολουθούμε αυτό από πολύ κοντά, ξέρετε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες μας έχουν εδώ και καιρό πληροφορίες ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται σύμβουλοι και που έχουν άμεση σχέση με το ΝΑΤΟ βρίσκονται στην πραγματικότητα στο έδαφος της Ουκρανίας", δήλωσε. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα δήλωση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι προσωπικό του ΝΑΤΟ επιχειρεί ήδη στην Ουκρανία, αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια κράτη έστειλαν τις δυνάμεις τους.

Τέτοιες αποκαλύψεις έδωσε, ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι βρετανικό προσωπικό βρισκόταν επί τόπου στη χώρα βοηθώντας τις ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύουν πλήγματα με πυραύλους κρουζ εναντίον ρωσικών στόχων - ένα από τα πολλαπλά πιο σύνθετα στρατιωτικά μέσα που η Ουκρανία θεωρήθηκε ανίκανη να απορροφήσει χωρίς την παρουσία ξένου προσωπικού. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε τη δήλωση του Πολωνού υπουργού σχετικά με το προσωπικό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία πως τα δυτικά κράτη: "δεν μπορούσαν να το κρύψουν άλλο".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εισόδου δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε στις 13 Μαρτίου τις προθέσεις της πολωνικής κυβέρνησης συγκεκριμένα: "Εάν τα πολωνικά στρατεύματα εισέλθουν στο έδαφος της Ουκρανίας προκειμένου, όπως λένε, να διασφαλίσουν τα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, για παράδειγμα, ή σε κάποια άλλα μέρη για να απελευθερώσουν ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες οπισθοφυλακής για να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες στην πρώτη γραμμή, τότε νομίζω ότι τα πολωνικά στρατεύματα δε θα φύγουν ποτέ". Ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε ότι οι Πολωνοί αξιωματούχοι "ονειρεύονται να τους επιστραφούν "αυτά τα εδάφη που θεωρούν ιστορικά δικά τους... Σίγουρα τα θέλουν πίσω. Έτσι, εάν εισέλθουν εκεί επίσημες πολωνικές μονάδες, είναι απίθανο να φύγουν".

Παρά το γεγονός πως η Ουάσινγκτον ακολουθεί πολύ πιο ήπια γραμμή στη σύγκρουση από ό,τι πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ο Πούτιν σχολίασε την πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα. Ξέρουμε τι είναι τα αμερικανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος - είναι παρεμβατικά. Θα τα αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν εμφανιστούν στο έδαφος της Ουκρανίας. Το καταλαβαίνουν... Τώρα είναι παρόντες τόσο άμεσα όσο και με τη μορφή συμβούλων, είναι παρόντες με τη μορφή ξένων μισθοφόρων και υφίστανται απώλειες. Αλλά αν μιλάμε για επίσημες στρατιωτικές αποστολές ξένων κρατών, τότε είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης", παρατήρησε. Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τα όποια αμερικανικά στρατεύματα σταλούν στην Ουκρανία ως εισβολείς, με την Ουάσινγκτον να το γνωρίζει καλά αυτό, υποστήριξε ο Ρώσος ηγέτης.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail