Η πυρηνική στροφή του Μακρόν

Η Γαλλία και η Σουηδία επιβεβαίωσαν πρόσφατα τη δέσμευσή τους σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, δίνοντας έμφαση στην στήριξη της Ουκρανίας, την ενεργειακή μετάβαση και την ανταγωνιστικότητα. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Σουηδία τον Ιανουάριο, ο Μακρόν ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση αυτής της εταιρικής σχέσης, με βασική εστίαση στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. Η συμφωνία αυτή, η οποία συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες, ακολουθεί την απόφαση που ελήφθη πριν από ένα χρόνο για την έναρξη διμερούς συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συνεργασία αποσκοπεί στην κατασκευή πολλαπλών πυρηνικών αντιδραστήρων στη σουηδική επικράτεια, με τα δύο έθνη να επιβεβαιώνουν το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια το Δεκέμβριο. Οι ευρύτεροι στόχοι αυτής της ανανεωμένης διμερούς εταιρικής σχέσης υπογραμμίζουν την κοινή δέσμευση για την αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η στήριξη της Ουκρανίας, η προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η επικείμενη πυρηνική συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Σουηδίας τοποθετείται ως σημαντική πτυχή των κοινών τους προσπαθειών για την προώθηση των στρατηγικών στόχων σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Σουηδίας είναι αξιοσημείωτη, καθώς συμπίπτει με την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της Γαλλίας υπό τη δεύτερη θητεία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Απομακρυνόμενη από την αντιπυρηνική στάση της πρώτης θητείας του, η Γαλλία πρόκειται τώρα να επενδύσει στον ενεργειακό τομέα, σχεδιάζοντας την κατασκευή έξι νέων αντιδραστήρων έως το 2035.

Ο πυρηνικός τομέας της Γαλλίας, που κάποτε αποτελούσε μια εμβληματική βιομηχανία, είχε αντιμετωπίσει παραμέληση λόγω οικολογικών ανησυχιών. Ωστόσο, η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την πυρηνική ενέργεια προκλήθηκε από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Η σύγκρουση υπογράμμισε την ανάγκη για διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας πέρα από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τονίζοντας την στρατηγική σημασία της ενίσχυσης της αυτονομίας στον ενεργειακό τομέα. Η συμφωνία με τη Σουηδία ευθυγραμμίζεται με την ανανεωμένη δέσμευση της Γαλλίας στην πυρηνική ενέργεια.

Η απόφαση της Σουηδίας να αγκαλιάσει την πυρηνική ενέργεια ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη νίκη των Σουηδών Δημοκρατών, η οποία οδηγεί σε μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση πλειοψηφίας που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022. Η κυβέρνηση, που προέκυψε από αυτή την πολιτική στροφή, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων έως το 2035 και επιπλέον 10 έως το 2045.

Η ανάπτυξη της υποδομής πυρηνικής ενέργειας της Σουηδίας θα διευκολυνθεί μέσω μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ της γαλλικής κρατικής εταιρείας EDF (Electricité de France) και της σουηδικής εταιρείας Vattenfall, η οποία θα βασίζεται σε ανταλλαγές τεχνολογίας "για τη συμμετοχή στην υποστήριξη της συντήρησης των αντιδραστήρων, της παράτασης της ζωής και της αναβάθμισης της ισχύος των αντιδραστήρων", όπως αναφέρεται σε μια επιστολή προθέσεων που υπέγραψαν η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Agnès Pannier-Runacher και η Σουηδή ομόλογός της Ebba Busch.

Πέρα από την εγκατάσταση των αντιδραστήρων, η συμφωνία συνεργασίας επεκτείνεται και στην έρευνα, με σημαντική έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη, ιδίως στην επεξεργασία των ραδιενεργών αποβλήτων.

Η πυρηνική συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Σουηδίας αποτελεί κομβικό στοιχείο της ευρύτερης ανανέωσης της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης τους, η οποία επικεντρώνεται σε τρεις κοινούς στόχους: "στήριξη της Ουκρανίας, ενεργειακή μετάβαση και ανταγωνιστικότητα". Ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf, εκπροσωπούμενος από τον πρωθυπουργό Ulf Kristersson, και ο πρόεδρος Macron εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν την "καινοτομία σε βιώσιμες, ψηφιακές και ανθεκτικές κοινωνίες".

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Pannier-Runacher, η γαλλο-σουηδική συμφωνία σηματοδοτεί την "επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας" σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Pannier-Runacher υποστηρίζει ότι αυτή η επανάκαμψη είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και της ενεργειακής ασφάλειας. Τόσο η Γαλλία όσο και η Σουηδία φιλοδοξούν να αναλάβουν εξέχοντα ρόλο στην πυρηνική συμμαχία, η οποία εγκαινιάστηκε στη Στοκχόλμη τον Φεβρουάριο του 2023. Η συμμαχία αυτή περιλαμβάνει επί του παρόντος 11 ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια ως την κυριότερη εναλλακτική λύση χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Απομακρυνόμενος από την αντιπυρηνική του στάση κατά την πρώτη του θητεία, η πρόσφατη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Σουηδία σηματοδοτεί μια ανανεωμένη δέσμευση στην πυρηνική ενέργεια. Ως εκ τούτου, η πυρηνική στροφή του Μακρόν χαρακτηρίζει εύστοχα τη σημαντική αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική της Γαλλίας κατά τη δεύτερη θητεία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail