Τι θα γινόταν αν οι ΗΠΑ δεν είχαν εγκαταλείψει τη Λευκορωσία;

US State Department - 02-01-2020
Η Ουάσινγκτον διέκοψε τις σχέσεις απόψυξης με το Μινσκ μετά τις εικονικές εκλογές του 2020. Αυτό που ακολούθησε ήταν, όπως λένε, ιστορία.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε με πορεία προς το Κίεβο. Η βόρεια ώθηση αυτής της ώθησης προήλθε από το έδαφος της Λευκορωσίας. Μέχρι σήμερα, η Λευκορωσία παραμένει κόμβος για τις ρωσικές επιθέσεις στο νότιο γείτονά της. Ανησυχητικό είναι ότι η χώρα φιλοξενεί πλέον ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα, μια κατάσταση αδιανόητη λίγα χρόνια νωρίτερα. Γιατί η Λευκορωσία, η οποία προηγουμένως κρατούσε αποστάσεις από τη ρωσική δύναμη, τα έβαλε με τη Μόσχα; Θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να είχαν αποτρέψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα;

Dylan Motin - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την ανεξαρτησία της, η Λευκορωσία είχε στενές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά πάντα έμενε μακριά από τη συντριπτική σκιά του Κρεμλίνου. Μετά τον Ρωσογεωργιανό πόλεμο του 2008, το Μινσκ αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, παρά την επιμονή της Ρωσίας. Μια διαφωνία σχετικά με τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων οδήγησε στον "Πόλεμο του Γάλακτος" το 2009. Οι σχέσεις έγιναν τόσο κακές που τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια πρόβαλαν εκπομπές που παρουσίαζαν τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ως απεχθή τύραννο, κάτι αδιανόητο σήμερα.

Πριν από το 2014, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είχαν λίγη συμπάθεια για την "τελευταία δικτατορία της Ευρώπης". Αλλά η προσάρτηση της Κριμαίας, ο πόλεμος στο Ντονμπάς και η ανάσταση της ρωσικής απειλής άλλαξαν την οπτική της Δύσης. Κάποιοι οραματίστηκαν την απομάκρυνση της Λευκορωσίας από την τροχιά της Ρωσίας και τη σύνδεσή της με την Ευρώπη αντ' αυτής. Οι δυτικές πρωτεύουσες ανέστειλαν την προώθηση της δημοκρατίας για χάρη του διαλόγου. Η Λευκορωσία, επίσης, αισθάνθηκε μια υπαρξιακή απειλή και επιδίωξε καλύτερες σχέσεις με τη Δύση. Έγινε προκλητική απέναντι στη Μόσχα και προσπάθησε να περιορίσει τη ρωσική επιρροή στον εθνικό στρατό.

Η Λευκορωσία απελευθέρωσε όλους τους πολιτικούς κρατουμένους της το 2015 για να ευχαριστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τη σειρά της, η Ουάσινγκτον έπαυσε ορισμένες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος. Ενώ οι Ρώσοι πίεζαν σκληρά για τη δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης, οι Λευκορώσοι αντιστάθηκαν. Απομακρύνθηκαν επίσης από τις πιο συγκρουσιακές πολιτικές της Ρωσίας. Για παράδειγμα, ο Λουκασένκο προσκάλεσε παρατηρητές του ΝΑΤΟ στις μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις Zapad του 2017 υπό ρωσική ηγεσία, φοβούμενος ότι οι ασκήσεις θα τρόμαζαν τους δυτικούς γείτονές του.

Οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Λευκορωσίας συνέχισαν να βελτιώνονται. Τον Οκτώβριο του 2018, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ ήταν ο πρώτος ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης που ταξίδεψε στη Λευκορωσία και συναντήθηκε με τον Λουκασένκο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Οι διπλωματικές επαφές εντατικοποιήθηκαν και οι δύο χώρες υπέγραψαν διμερή συμφωνία "Ανοικτού Ουρανού", ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης. Ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον επισκέφθηκε το Μινσκ τον Αύγουστο του 2019. Ο Λουκασένκο ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στα αμερικανικά ανοίγματα, ενθαρρύνοντάς τον να αντισταθεί στις ρωσικές πιέσεις για την επιτάχυνση της πολιτικής και οικονομικής ολοκλήρωσης στο υπερεθνικό "κράτος της Ένωσης".

Το 2020, η απόφαση του Λουκασένκο να θέσει υποψηφιότητα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές δυσαρέστησε έντονα τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση, καθώς οι εκλογές θα ήταν πιθανότατα στημένες υπέρ του. Πράγματι, κέρδισε τις εκλογές του Αυγούστου με συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό προκάλεσε ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος. Μετά την ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Λουκασένκο, επέβαλαν κυρώσεις στο καθεστώς του και τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Οι δεσμοί ΗΠΑ-Λευκορωσίας έγιναν ανύπαρκτοι.

Μετά την κατάρρευση των σχέσεων με τη Δύση, η Λευκορωσία έριξε την τύχη της στη Μόσχα. Αισθανόμενος την ευκαιρία, ο Πούτιν έσπευσε να συγχαρεί τον Λουκασένκο για τη νίκη του. Διαβεβαίωσε το Μινσκ πως θα αναπτύξει ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας αν το κίνημα διαμαρτυρίας ξεφύγει από τον έλεγχο. Τώρα στο χρέος του Κρεμλίνου, ο Λουκασένκο και ο Πούτιν είχαν έναν καταιγισμό συνομιλιών και συναντήσεων και ο Λουκασένκο επιτάχυνε τη διαδικασία ένταξης του κράτους της Ένωσης με αντάλλαγμα ρωσικά χρήματα. Σε αντίποινα για την εχθρότητα της Δύσης, το Μινσκ μεθόδευσε μια μεταναστευτική κρίση ωθώντας μεγάλο αριθμό προσφύγων προς τα πολωνικά σύνορα.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 και στις αρχές του 2022, η στρατιωτική συνεργασία έφτασε σε πρωτοφανές ύψος, το οποίο γνωρίζουμε εκ των υστέρων πως ήταν η προετοιμασία για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι μονάδες αεράμυνας των δύο χωρών άρχισαν να εκτελούν κοινά καθήκοντα μάχης και η Λευκορωσία συμφώνησε τελικά να φιλοξενήσει τη ρωσική πολεμική αεροπορία. Το Νοέμβριο του 2021, ο Λουκασένκο υποσχέθηκε να επέμβει σε ένα μελλοντικό πόλεμο στην Ουκρανία και αναγνώρισε τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία. Η Λευκορωσία αποφάσισε επίσης να τροποποιήσει το σύνταγμά της για να εισαγάγει τα ρωσικά πυρηνικά όπλα. Προηγουμένως, οι ρωσικές δυνάμεις μπορούσαν να εισέλθουν στη Λευκορωσία μόνο κατά τη διάρκεια προκαθορισμένων ασκήσεων. Αλλά με πρόσχημα στρατιωτικές ασκήσεις, τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν μαζικά. Τελικά, η Λευκορωσία δέχτηκε την αποδοκιμασία της Δύσης επειδή έδωσε το πράσινο φως να χρησιμοποιήσουν οι ρωσικές δυνάμεις το έδαφός της για να επιτεθούν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Αυτή η αλληλουχία δείχνει ότι η επιδέξια κρατική τέχνη μπορεί να επιτύχει πολλά με μικρό κόστος και πως η ιδεολογία μπορεί να δημιουργήσει εκτεταμένη, απρόβλεπτη ζημιά στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το Μινσκ αντιστάθηκε στην ευθυγράμμιση με τη Μόσχα μέχρι το 2020 παρά τις έντονες ρωσικές πιέσεις. Πράγματι, η πολιτική δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ευρώπης μετά την ουκρανική κρίση του 2014 προσέφερε στη Λευκορωσία μοχλό πίεσης έναντι του Κρεμλίνου. 

Ωστόσο, μετά τις εκλογές του 2020, η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε τη δέσμευση και επέλεξε την αλλαγή καθεστώτος. Χωρίς επιλογές, ο Λουκασένκο ζήτησε ρωσική βοήθεια. Αναγκασμένος πλέον να εκτελεί τις εντολές του Πούτιν, αποδέχθηκε τον ρωσικό στρατό στο έδαφός του, επέτρεψε την ώθηση προς το Κίεβο στις αρχές του 2022 και τώρα φιλοξενεί ακόμη και ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Η Ουάσινγκτον δεν είχε άμεσο συμφέρον να συνταχθεί ανοιχτά με την αντιπολίτευση κατά του Λουκασένκο. Αν οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει την εξουσία, θα μπορούσε να τους είχε υποστηρίξει. Αν ο Λουκασένκο είχε θριαμβεύσει, θα μπορούσε να διατηρήσει την πορεία ενίσχυσης της Λευκορωσίας έναντι της Ρωσίας. Αλλά η παρόρμηση της Αμερικής να υποστηρίξει την πλευρά που έχασε για ιδεολογικά κίνητρα βύθισε τις σχέσεις ΗΠΑ-Λευκορωσίας στον πάτο και κατέστησε αδύνατο για το Μινσκ να παίξει τη Δύση εναντίον της Ρωσίας. Ο Λουκασένκο αναγκάστηκε τότε να ακολουθήσει τις εντολές του Πούτιν, του τελευταίου υποστηρικτή του, οδηγώντας τελικά στη λευκορωσική υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τώρα υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο, ο αγώνας της ανεξάρτητης Λευκορωσίας διεξάγεται. Το σημερινό καθεστώς μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ως ρωσικός σατράπης. Αλλά το Κρεμλίνο θα καταλήξει πιθανότατα στο συμπέρασμα ότι η προσάρτηση της χώρας αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη κυριαρχία και να αυξήσει τη βάση ισχύος της Ρωσίας. Τα αντιπραγματικά γεγονότα είναι πάντα επικίνδυνα, αλλά η Μόσχα θα αγωνιζόταν να υποτάξει τον Λουκασένκο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν απορρίψει την εμπλοκή για αλλαγή καθεστώτος το 2020.

Παρόλο που η μοίρα της Λευκορωσίας έχει σφραγιστεί, η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να επαναλάβει το ίδιο λάθος αλλού. Πολλοί δυνητικοί εταίροι για την εξισορρόπηση της ρωσικής και κινεζικής ισχύος είναι αντιπαθητικά αυταρχικά κράτη. Κηρύττοντας τη μη διάδοση και τη φιλελευθεροποίηση, οι κληροδοτημένες νεοσυντηρητικές πολιτικές έσπρωξαν τη Βόρεια Κορέα προς το Πεκίνο, παρά το γεγονός ότι η Πιονγκγιάνγκ εξέφραζε φόβο για την άνοδο της Κίνας. Ενώ το Ιράν παραδοσιακά απέφευγε την ευθυγράμμιση των μεγάλων δυνάμεων, η αμερικανική αδιαλλαξία και η εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 από τον Τραμπ ενθάρρυναν την Τεχεράνη να αγκαλιάσει την Κίνα και τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ακόμη και την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν.

Η Ουάσινγκτον μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τις σφαίρες επιρροής του Πεκίνου και της Μόσχας αφήνοντας την ιδεολογία να καθοδηγεί την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Σε αυτή την περίπτωση, η Κίνα και η Ρωσία θα αποκτήσουν πρόσθετα μέσα για να απειλήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Διαφορετικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αποτελεσματική κρατική τέχνη, όπως η πολιτική της για τη Λευκορωσία πριν από το 2020, για να εξασφαλίσει νέους εταίρους και να περιορίσει τις ευκαιρίες των αντιπάλων της. Από τη σύνεση ή την ιδεολογία, τι θα επικρατήσει;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail