Ο Όρμπαν είναι η καταστροφή της ΕΕ

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει εξελιχθεί σε σημαντικό σημείο καμπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ ανέλαβε γρήγορα δράση για να βοηθήσει την Ουκρανία τόσο στρατιωτικά όσο και οικονομικά, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία αποτέλεσε σημείο δυσαρέσκειας για την Ουγγαρία. Ο Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να αμφισβητεί τις μη βιώσιμες προσεγγίσεις της ΕΕ, τροφοδοτώντας τον συνεχή εκνευρισμό μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουγγαρία συνεχίζει συχνά να χρησιμοποιεί την ικανότητά της να ασκεί βέτο σε σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ ως διαπραγματευτικό εργαλείο. Στην ίδια του τη χώρα, έχει δώσει έμφαση στις διαφωνίες της ουγγρικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, τις οποίες συχνά φαίνεται να κατασκευάζει, και παρουσιάζεται ως σημαντικός παίκτης στην ευρωπαϊκή αρένα. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, τα μεγάλα ονόματα της Ευρώπης έχουν ενοχληθεί εμφανώς με τον ολοένα και πιο απομονωμένο ηγέτη της Ουγγαρίας. Μια άλλη προσπάθεια να τεθεί σε ισχύ μια τροπολογία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (54 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα βοηθήσει την Ουκρανία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της τακτικής διάσκεψης του Δεκεμβρίου, η Ουγγαρία μπλόκαρε την πρόταση αυτή, επιπλέον της στρατιωτικής χρηματοδότησης ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (21,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) προς την Ουκρανία έως το 2024. Αυτήν την εβδομάδα, διαμαρτυρήθηκε για άλλη μια φορά για το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία ενώπιον μιας συνόδου κορυφής που είχε προγραμματιστεί ειδικά για να κερδίσει την υποστήριξή του.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υπογράμμισε δημοσίως τους δεσμούς του με το Κρεμλίνο, αποκλίνοντας από την ευρύτερη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να απομονώσει τη Μόσχα λόγω της τρέχουσας κρίσης. Τον περασμένο μήνα, η Βουδαπέστη χρησιμοποίησε το δικαίωμα βέτο της για να αποτρέψει την οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο και εξέφρασε αμφιβολίες για την στρατιωτική υποστήριξη. Εάν ο Όρμπαν διατηρήσει την στάση του, η ΕΕ εξετάζει πρόσθετους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας. Ωστόσο, κάθε επιλογή αναμένεται να είναι πιο περίπλοκη, χρονοβόρα και δαπανηρή. Το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν αναφέρει οριστικά αν οι ηγέτες θα δεσμεύσουν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (ΕΤΕ), ένα ταμείο που χρησιμοποιείται για την παράδοση όπλων στο Κίεβο. Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να διαφέρουν ως προς τις απόψεις τους σχετικά με την πιθανή συμβολή του ταμείου στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με την Ουγγαρία να έχει τον πρώτο λόγο.

Επιπλέον, η Ουγγαρία έγινε για άλλη μια φορά πρωτοσέλιδο. Το κόμμα του Όρμπαν επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, καθιστώντας την Ουγγαρία τη μόνη διαφωνούσα φωνή στην έγκριση της προσπάθειας της Σουηδίας να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε έκτακτη ψηφοφορία σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι ο ηγέτης του σκανδιναβικού κράτους πρέπει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν πριν αποφασίσουν για το θέμα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, το Fidesz ανέφερε πως η ψηφοφορία επικύρωσης θα πρέπει να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια μιας τακτικής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, αλλά πρόσθεσε: "περιμένουμε από τον Σουηδό πρωθυπουργό να επισκεφθεί πρώτα την Ουγγαρία".

"Εάν αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους Σουηδούς, ο Σουηδός πρωθυπουργός θα έρθει προφανώς στη Βουδαπέστη", πρόσθεσε το κόμμα του Όρμπαν.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον έχει εκφράσει την προθυμία του να πραγματοποιήσει το ταξίδι, αλλά δήλωσε ότι θα το κάνει μόνο αφού εγκριθεί η αίτηση της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας ασαφές το πώς θα προχωρήσουν οι νομοθέτες του Fidesz.

Παρόλο που η Ουγγαρία καταδίκασε την στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία - η οποία προκάλεσε αιτήσεις συμμετοχής στο ΝΑΤΟ από τη Σουηδία και τη Φινλανδία - αρνήθηκε να ακολουθήσει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα ή στην παροχή όπλων στο Κίεβο. Το κοινοβούλιο της Βουδαπέστης ψήφισε υπέρ της προσχώρησης της Φινλανδίας τον περασμένο Μάρτιο μετά από μήνες πολιτικών διαφωνιών, αλλά καθυστέρησε επί μήνες την απόφαση για την αίτηση της Στοκχόλμης.

Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, επιμένοντας ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ελπίζει πως θα νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Η στάση του, καθώς και η αντίθεση της Βουδαπέστης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η παρεμπόδιση της στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία, έχουν οδηγήσει την Ουγγαρία να διασύρεται στο Κίεβο και να απειλείται με αντίποινα από τις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία μαζί με την Τουρκία έβαλαν νέα εμπόδια στην πρόταση της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, με τη Βουδαπέστη να ζητά περισσότερες συμφωνίες από τους δυτικούς εταίρους της προτού επικυρώσει την επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας.

Για να μην αναφέρουμε, νωρίτερα, πώς η ΕΕ ξεγέλασε τον Όρμπαν για να αφήσει την Ουκρανία να μπει στην Ομάδα, αλλά ο Όρμπαν γέλασε τελευταίος.

Μόλις πριν από ένα μήνα, σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών που αφορούσε τις συζητήσεις σχετικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, δημιουργήθηκε αδιέξοδο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Μετά από περίπου τρεις ώρες αδιέξοδων συζητήσεων μεταξύ τους, ο Γερμανός καγκελάριος πρότεινε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν: Πιείτε έναν καφέ έξω από την αίθουσα, ίσως.
 
Η ιδέα αυτή, δήλωσε ο Scholz, θα επέτρεπε στους 26 ηγέτες της ΕΕ που παρέμειναν να εγκρίνουν την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας με την απαιτούμενη ομοφωνία - η οποία, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, πληρούται και όταν ένας ηγέτης απουσιάζει.

Και αυτή τη φορά, διπλωμάτες και αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την πιθανή παρεμπόδιση της Ουγγαρίας.

Στην ΕΕ επικρατεί ένας αέρας αιώνιας αβεβαιότητας σχετικά με το αν η Βουδαπέστη θα συμμορφωθεί με τις πεποιθήσεις των άλλων 26 κρατών μελών, και η Ουγγαρία, πιστή στη φόρμα της, δεν παραλείπει ποτέ να διαψεύδει τις προσδοκίες. Είναι ένα διαρκές έπος της Ουγγαρίας που στέκεται αποφασιστικά ενάντια στο ρεύμα της συναίνεσης της ΕΕ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail