Γιατί η Ουγγαρία απέσυρε το βέτο της για την παροχή 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία;

Η Ουγγαρία μπορεί να έχει τους επικριτές της για την άρση του βέτο κατά της χρηματοδότησης της Ουκρανίας, αλλά έχει επίσης καθήκον να επιδιώκει τα εθνικά της συμφέροντα

Ορισμένοι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών, υποστηρίζουν ότι η Ουγγαρία έκλεισε τα μάτια μπροστά στην πίεση της ΕΕ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να αποσύρει το βέτο της κατά της βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη. Για παράδειγμα, η δημοφιλής ευρωβουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Κριστίν Άντερσον, η οποία έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βάση τις δυναμικές ομιλίες της στην αγγλική γλώσσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει ότι η Ουγγαρία "ενέδωσε" στις πιέσεις της ΕΕ.

JOHN CODY - rmx.news / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουγγαρία δήλωσε αρχικά πως μπλοκάρει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για λόγους αρχής και ότι δε συνδέεται με τα παγωμένα δισεκατομμύρια της ΕΕ που παρακρατούνται από την Ουγγαρία. Ωστόσο, τα κεφάλαια αυτά έπαιξαν αναμφίβολα κάποιο ρόλο στο ζήτημα, καθώς η Ουγγαρία έχει σαφές εθνικό συμφέρον να αποκτήσει αυτά τα χρήματα για τους πολίτες της. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Όρμπαν θα ήταν παράλειψη να μην συνδέσει τα ζητήματα μεταξύ τους, καθώς η Ουκρανία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ και, ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ήταν γνωστή για την ανεξέλεγκτη διαφθορά. Τώρα, δισεκατομμύρια από τα χρήματα των δυτικών φορολογουμένων παραμένουν ανεξέλεγκτα.

Η Ουγγαρία, ως μία από τις μοναχικές φωνές που υποστηρίζουν μια εναλλακτική φιλο-ειρηνική στάση στο θέμα της Ουκρανίας, συχνά προβάλλεται από τους συντηρητικούς και επικρίνεται έντονα αν δεν ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που της αποδίδονται. Ωστόσο, ο Όρμπαν έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η Ουγγαρία είναι μια μικρή, περίκλειστη χώρα, η οποία λειτουργεί εν μέσω μεγαλύτερων δυνάμεων. Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει μπροστά στη συντριπτική αντίθεση των υπόλοιπων 26 χωρών της ΕΕ, ιδίως με τις μεγάλες δυνάμεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας να έχουν ευθυγραμμιστεί εναντίον του στο θέμα της Ουκρανίας.

Θα λάβει η Ουγγαρία τα χρήματα της ΕΕ;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία δημόσια ανακοίνωση πως η Ουγγαρία θα λάβει χρήματα της ΕΕ σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο της. Το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, μόλις δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ανακοινώθηκε ότι η Ουγγαρία είχε πρόσβαση σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που της οφείλονταν σε δεσμευμένα κονδύλια της ΕΕ. Στη σύνοδο κορυφής, η Ουγγαρία επέτρεψε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Αυτή τη φορά, το ζήτημα των υπόλοιπων δεσμευμένων κονδυλίων της ΕΕ είναι πολύ πιο σκοτεινό.

Τόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orbán όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó έχουν αφήσει να εννοηθεί πως τα χρήματα της ΕΕ της Ουγγαρίας δε θα σταλούν στην Ουκρανία, γεγονός που εγείρει τουλάχιστον την πιθανότητα οι ηγέτες της ΕΕ και η ουγγρική κυβέρνηση να έχουν κάποιες σιωπηλές εγγυήσεις στο παρασκήνιο.

Οι Ούγγροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι έλαβαν αυτό που ήθελαν από τις διαπραγματεύσεις, αλλά δήλωσαν επίσης ευθέως πως υπήρξε υψηλός βαθμός εκβιαστικής τακτικής σε βάρος της χώρας.

"Και είναι γεγονός ότι, όπως σε όλες αυτές τις συζητήσεις, υπήρχαν και υπάρχουν εργαλεία στα χέρια των Βρυξελλών. Και είναι και στα δικά μας χέρια, βεβαίως. Είναι αλήθεια πως είναι 26 και η έκταση των εργαλείων τους ποικίλλει, αλλά είναι σαφές πως αν δεν υπάρξει συμφωνία, μπορούν φυσικά να μας κάνουν ζημιά, αλλά και η ζημιά που θα τους κάνουμε δεν θα είναι ευχάριστη", δήλωσε ο Όρμπαν σε ραδιοφωνική συνέντευξη μετά τη σύνοδο κορυφής.

Στην πραγματικότητα, δεν επρόκειτο για απλή παράνοια εκ μέρους του Όρμπαν. Η εκρηκτική διαρροή στους Financial Times σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ να "σαμποτάρει" την οικονομία της Ουγγαρίας εάν αυτή συνέχιζε τη στάση βέτο κατά της βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης του χρέους της Ουγγαρίας, του νομίσματός της και ζωτικών τομέων της οικονομίας της, ήταν μια απίστευτη απειλή που διατυπώθηκε σε ένα άλλο κράτος μέλος. Αν υπήρχε ένας δίκαιος χώρος ανταγωνισμού στα μέσα ενημέρωσης, η ιστορία θα είχε αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη απήχηση από ό,τι είχε, αλλά η κατάσταση είναι αυτή που είναι.

Ο Όρμπαν αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι η απειλή για την Ουγγαρία ήταν τεράστια, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απώλειας της εξουσίας βέτο, αλλά αφήνει επίσης να εννοηθεί πως ούτε τα χρήματα της Ουγγαρίας από την ΕΕ θα πηγαίνουν τώρα στην Ουκρανία.

Έτσι, είναι προτιμότερο να συμφωνήσουμε παρά να πολεμήσουμε. Και γι' αυτό αναζητούμε εκείνα τα σημεία στα οποία όλοι μπορούν να συμφωνήσουν. Βρέθηκα με την πλάτη στον τοίχο. Έτσι, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αν δεν είχε επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και η Ουγγαρία συνέχιζε να χρησιμοποιεί το βέτο της, τότε θα είχαμε μια κατάσταση όπου θα είχαν καταλήξει σε συμφωνία με μόλις 26 χώρες και θα είχαν στείλει τα χρήματα στην Ουκρανία. Δεν μπορώ να το αποτρέψω αυτό, και θα έπαιρναν ακόμη και τα χρήματα που οφείλονται στους Ούγγρους και θα τα έστελναν και αυτά. Γιατί αυτό θα ήταν καλό;

Σε εμφάνισή του στον βελγικό σταθμό VRT TV, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó δήλωσε ότι η Ουγγαρία πέτυχε και τους δύο κρίσιμους στόχους της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των "εγγυήσεων" ότι η Ουγγαρία θα λάβει χρήματα.

"Για εμάς, δύο πράγματα ήταν πολύ σημαντικά: πρώτον, να διασφαλίσουμε πως τα χρήματά μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα σταλούν στην Ουκρανία [...] Δεύτερον, ότι κάθε χρόνο υπάρχει ένα είδος μηχανισμού αναθεώρησης για να δούμε πώς ξοδεύονται τα χρήματα από την ουκρανική πλευρά, οπότε τώρα η επιτροπή θα συντάσσει έκθεση κάθε χρόνο και με βάση την έκθεση το Συμβούλιο θα δίνει κατευθυντήριες γραμμές", δήλωσε ο Szijjártó.

Ο υπουργός είπε τότε ευθέως ότι υπήρχε δικαιολογημένος φόβος μήπως τα χρήματα που οφείλονται δεόντως στην Ουγγαρία σταλούν στο εξωτερικό, αλλά επιτεύχθηκε συμφωνία.

"Εάν εσύ ως κράτος μέλος δε λαμβάνεις τα χρήματα που σου οφείλονται, τότε έχεις την υποψία ότι εάν ένας εξωτερικός εταίρος υποτίθεται πως υποστηρίζεται οικονομικά, τα χρήματα που θα έπρεπε να λάβεις αλλά δεν τα λαμβάνεις ίσως πάνε στον τρίτο εταίρο. Αλλά έχουμε λάβει εγγυήσεις ότι αυτό δε θα συμβεί", δήλωσε ο υπουργός.

Ο χρόνος θα δείξει μόνο αν τα χρήματα αυτά θα αρχίσουν πράγματι να ρέουν προς την Ουγγαρία. Πάντως, αν έστω και ένα μέρος των 20 δισ. ευρώ που οφείλονται στην Ουγγαρία πρόκειται να δοθεί στη χώρα, θα υπάρξει μάχη στις Βρυξέλλες, καθώς η αριστερά, ιδίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ήδη ξεσπάσει σε οργή όταν ξεπάγωσαν τα 10 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν επίσης ξεκάθαρη ότι τα υπόλοιπα 20 δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα εισρεύσουν στην Ουγγαρία μέχρι η κυβέρνηση Όρμπαν να εγκαταλείψει τη θέση της για το μεταναστευτικό και τα δικαιώματα των ΛOAΤ.

Αν η Ουγγαρία κατάφερνε να εξασφαλίσει έστω και μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ, εγκαταλείποντας το βέτο της, θα ήταν μια νίκη, και οι συντηρητικοί συνάδελφοι στην Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους παραμένουν ακόμη μακριά από τους διαδρόμους της εξουσίας στη χώρα τους, μπορούν να επικρίνουν όσο θέλουν την στάση της Ουγγαρίας, αλλά η κυβέρνηση Όρμπαν έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα να επιδιώξει.

Η Ουγγαρία έχει αναμφισβήτητα κάνει ό,τι μπορεί για να επιδιώξει μια ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία και διακινδυνεύει συνεχώς για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τελικά, αν άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιθυμούν την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα πρέπει να συνεχίσουν να κερδίζουν εκλογές και να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ουγγαρίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο από θέση ισχύος.Η Ουγγαρία δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail