Πακιστάν: Νεαρός Χριστιανός καταδικάστηκε άδικα σε θάνατο

Photo by Αsif Ηassan/ΑFΡ via GΕΤΤΥ IΜΑGES
Ο Shahzad Masih, ένας Πακιστανός χριστιανός, ήταν 16 ετών και εργαζόταν σε νοσοκομείο ως θυρωρός το 2017, όταν οι μουσουλμάνοι τον κατηγόρησαν ψευδώς για βλασφημία. Έκτοτε, έχει περάσει περισσότερα από πέντε χρόνια στη φυλακή και έχει καταδικαστεί σε θάνατο με απαγχονισμό για δηλώσεις που δεν έκανε καν.

Uzay Bulut - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το 2017, οι αρχές συνέλαβαν τον Masih αφού ένας μουσουλμάνος συνάδελφός του και ένας άλλος άνδρας που συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατική ομάδα, Tehreek-e-Taliban Islami Pakistan (TTIP), τον κατηγόρησαν πως προσέβαλε τον προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ. Το 2022, ένα δικαστήριο καταδίκασε τον Masih σε θάνατο.

Σύμφωνα με τους νόμους περί βλασφημίας του Πακιστάν, όσοι θεωρείται ότι προσέβαλαν το Ισλάμ ή τον προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ μπορούν να καταδικαστούν σε θανατική ποινή.

Η μητέρα του Masih, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι δύο άνδρες τον κατηγόρησαν πως βλασφήμησε εναντίον του προφήτη του Ισλάμ Μοχάμεντ αφού τον πίεσαν ανεπιτυχώς να ασπαστεί το Ισλάμ. Μέρες αργότερα, προσπάθησαν να τον αναγκάσουν να ομολογήσει τη βλασφημία ενώ ηχογραφούσαν τη φωνή του -- μια απαίτηση που αρνήθηκε. Στη συνέχεια τον οδήγησαν με τη βία σε μεντρεσέ (ισλαμικό σχολείο), όπου η αστυνομία τον συνέλαβε.

Το Αμερικανικό Κέντρο για το Δίκαιο και τη Δικαιοσύνη (ACLJ) ανακοίνωσε ότι έχει κινητοποιήσει τη νομική του ομάδα επί τόπου για να εκπροσωπήσει τον Masih και να ασκήσει έφεση στην υπόθεσή του, δηλώνοντας:

"Πρέπει να ανατρέψουμε αυτήν την ποταπή δικαστική αδικία. Αυτή είναι η απόλυτη αποτρόπαια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα πάμε αυτή την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν"

Η μητέρα του Masih πρόσθεσε ότι οι αρχές της φυλακής της είπαν πως, καθώς όλοι οι άλλοι κρατούμενοι είναι μουσουλμάνοι, ο γιος της δεν θα ήταν ασφαλής όταν της μιλούσε παρουσία τους, οπότε τον επισκέπτεται σε ένα άδειο δωμάτιο.

«Τον συναντώ μόνο 20 λεπτά κάθε φορά... Ήταν μικρό παιδί όταν τον συνέλαβαν και είναι ακόμα πολύ μικρός. Είναι φυλακισμένος για τίποτα από την αρχή... Είναι σαν πουλί στο κλουβί και είναι σαν το δικό μου, είναι ο γιος μου που είναι κλεισμένος σε ένα κλουβί».

Ο CeCe Heil, Εκτελεστικός Ανώτερος Σύμβουλος στο ACLJ, δήλωσε σε εκδήλωση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ:

"[Ο Shahzad] είναι εντελώς αθώος. Δε διέπραξε βλασφημία. Έγινε στόχος του Ishtiak Jalali, μέλος της φανατικής ομάδας TTIP [Tehreek-e-Taliban Islami Pakistan]. Ωστόσο, η παιδική ηλικία του Shahzad έχει αφαιρεθεί από αυτόν: έχει ήταν στη φυλακή από τότε που ήταν μόλις 16 ετών. Αυτό που δεν ακούσατε από τους γονείς του είναι η πλήρης περιφρόνηση των γεγονότων, του νόμου ή της δικαιοσύνης που συνέβη στην αίθουσα του δικαστηρίου.

"Μόλις παραδόθηκε ο Shahzad στην αστυνομία, ξεκίνησαν την έρευνά τους. Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε στην έκθεσή του ότι ούτε αυτός ούτε ο αυτόπτης μάρτυρας βρήκαν καμία βλασφημία στη συνομιλία του Shahzad. Η έρευνά του διαπίστωσε επίσης πως ο Shahzad ήταν ανήλικος, αναλφάβητος και δεν έχει ξεκάθαρη γνώση οποιασδήποτε θρησκείας και μόνο επαναλάμβανε λέξεις υπό την καθοδήγηση του Ishtiak Jalali.

"Βάσει αυτής της έρευνας, η αστυνομία είπε κυριολεκτικά πως δεν ήταν ένοχος. Δεν είχε διαπράξει καμία βλασφημία. Κάποιος θα πίστευε ότι κανένας εισαγγελέας δεν θα συνέχιζε περαιτέρω αυτήν την υπόθεση και κανένας δικαστής δε θα διασκέδαζε προσπαθώντας το, αλλά δεν παίζουν έτσι οι ψευδείς κατηγορίες για βλασφημία. Επειδή ο Shahzad είναι χριστιανός, όχι μόνο ο εισαγγελέας ακολούθησε την υπόθεση, ο δικαστής εσφαλμένα δίκασε τον Shahzad ως ενήλικο, αγνοώντας εντελώς τα ευρήματα της αστυνομικής έρευνας και το πιστοποιητικό γέννησης του Shahzad που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση, το οποίο απαιτείται από το νόμο για να υπερισχύει.

"Και γιατί να το κάνει αυτό ένας δικαστής; Γιατί να γίνει αυτό; Επειδή ως ανήλικος, ο Σαχζάντ είχε δικαίωμα να αφεθεί αμέσως ελεύθερος με εγγύηση και ο δικαστής προφανώς δεν επρόκειτο να ακολουθήσει το νόμο και να απελευθερώσει τον Σαχζάντ. Ένα πολύ μεγαλύτερο σχέδιο φαινόταν να να είναι στη θέση του με τον όχλο να ελέγχει το αποτέλεσμα.

«Είναι γνωστό ότι στο Πακιστάν τα δικαστήρια συχνά καταδικάζουν όσους κατηγορούνται για βλασφημία, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις καταδίκες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φανατικοί μουσουλμάνοι γεμίζουν τις αίθουσες των δικαστηρίων για να εκφοβίσουν τους δικαστές.

"Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του Shahzad. Τα μέλη της TTIP [Tehreek-e-Taliban Islami Pakistan] παρευρέθηκαν τακτικά στις ακροάσεις και ο ηγέτης είχε το θράσος να δημοσιεύσει ένα βίντεο απειλώντας ότι εάν ο Shahzad δεν καταδικαζόταν, θα σκότωναν τον Shahzad. Και στις 22 Νοεμβρίου 2022 , πριν ο δικαστής ανακοινώσει την απόφαση πως ο Shahzad ήταν ένοχος και καταδικαστεί σε θάνατο με απαγχονισμό, οι ηγέτες της TTIP ήταν παρόντες στο δικαστήριο. Έκαναν μια φωτογράφιση και έφυγαν σαν να ήξεραν ήδη απόφαση του δικαστή.

"Επομένως, κανείς που ακούει τα γεγονότα αυτής της υπόθεσης δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι τηρήθηκε το κράτος δικαίου ή πως έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχουμε, φυσικά, ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης, αλλά μπορεί να χρειαστούν χρόνια πριν εκδικαστεί έφεση.

«Σίγουρα, το Πακιστάν δεν μπορεί να πιστεύει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του σε αυτόν τον οργανισμό και άλλες διεθνείς συμφωνίες αγνοώντας εντελώς όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα του Σαχζάντ αλλά και τα δικαιώματά του σύμφωνα με τους νόμους του ίδιου του Πακιστάν.

"Το Πακιστάν πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να διορθώσει αυτό το λάθος. Αυτό το αθώο, νεαρό, 16χρονο αγόρι, που είναι τώρα 22 ετών, έχει ήδη χάσει τα εφηβικά του χρόνια στη φυλακή. Δε θα έπρεπε να χάσει άλλη μια μέρα άδικα στη φυλακή ενώ τα δικαστήρια του αρνούνται τη δικαιοσύνη».

Σε γραπτή ερώτηση του 2023 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε:

"Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με τους νόμους περί βλασφημίας στο Πακιστάν σκιαγραφεί μια κουλτούρα παρενόχλησης, βίας και ακόμη και δολοφονίας που πηγάζει από τους αμφιλεγόμενους νόμους του Πακιστάν του 1986.

"Οι ψευδείς κατηγορίες περί βλασφημίας εμποδίζουν τους Χριστιανούς να μιλούν ελεύθερα ή να συμμετέχουν σε θρησκευτικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2023, ένας όχλος έκαψε 26 εκκλησίες στη Jaranwala του Πακιστάν, μετά από ισχυρισμούς βλασφημίας"

Εν τω μεταξύ, οι New York Times ανέφεραν ότι ένα νομοσχέδιο του 2023 που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο του Πακιστάν ενισχύει περαιτέρω τους αυστηρούς νόμους περί βλασφημίας του έθνους, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούνται για τον ξεκαθαρισμό προσωπικών λογαριασμών ή τη δίωξη των μειονοτήτων, προσθέτοντας:

«Όσοι καταδικάστηκαν για προσβολή των συζύγων, των συντρόφων ή των στενών συγγενών του Προφήτη Μωάμεθ θα αντιμετωπίσουν τώρα 10 χρόνια φυλάκιση, ποινή που μπορεί να παραταθεί ισόβια, μαζί με πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ρουπιών, περίπου 4.500 δολάρια. Επίσης, κατηγορούνται για βλασφημία, αδίκημα για το οποίο δεν είναι δυνατή η εγγύηση».

Αυτοί οι νόμοι μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν για να τιμωρηθεί οποιοσδήποτε καταδικαστεί για προσβολή ατόμων που συνδέονται με τον ιδρυτή του Ισλάμ, Μοχάμεντ.

Η φυλάκιση του Masih δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Οι Χριστιανοί στο Πακιστάν αντιμετωπίζουν αυξανόμενη βία, διακρίσεις, απαγωγές, αναγκαστικούς προσηλυτισμούς, καταναγκαστικούς γάμους και δολοφονίες. Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν κάνει τίποτα για να τους προστατεύσει.

Μια Πακιστανή χριστιανή μητέρα πέντε παιδιών, η Asia Bibi, για παράδειγμα, καταδικάστηκε για βλασφημία από πακιστανικό δικαστήριο και καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό το 2010. Αργότερα σώθηκε από την ποινή του θανάτου στο Πακιστάν χάρη στη διεθνή πίεση στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με την οργάνωση Open Doors, η δίωξη των χριστιανών στο Πακιστάν είναι «ακραία»:

"Οι χριστιανοί στο Πακιστάν θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε κάθε πτυχή της ζωής. Οι θέσεις εργασίας που θεωρούνται χαμηλές, βρώμικες και εξευτελιστικές επιφυλάσσονται για τους Χριστιανούς από τις αρχές... Δεν έχουν σωστή εκπροσώπηση στην πολιτική και παρόλο που δεν υπήρχαν μεγάλες επιθέσεις εναντίον εκκλησιών πέρυσι, υπάρχουν σχεδόν συνεχείς επιθέσεις κατά ατόμων. Πολλοί δεν αισθάνονται ασφαλείς να προσκυνούν ελεύθερα.

«Οι περίφημοι νόμοι του Πακιστάν για τη βλασφημία στοχεύουν θρησκευτικές μειονότητες (συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμανικών μειονοτήτων), αλλά επηρεάζουν ιδιαίτερα τη χριστιανική μειονότητα –περίπου το ένα τέταρτο όλων των κατηγοριών για βλασφημία στοχεύουν χριστιανούς, που αποτελούν μόνο το 1,8% του πληθυσμού. Ο αριθμός των περιπτώσεων βλασφημίας αυξάνεται όπως και ο αριθμός των χριστιανικών (και άλλων μειονοτικών θρησκειών) κοριτσιών που απήχθησαν, κακοποιήθηκαν και εξισλαμίστηκαν με τη βία.

"Εκτός από την κοινωνική εχθρότητα, οι Χριστιανοί βιώνουν επίσης απάθεια από τις αρχές που πρέπει να τους προστατεύουν. Η αστυνομία ενδιαφέρεται περισσότερο για τον κατευνασμό των τοπικών ισχυρών παρά για την εφαρμογή του νόμου και την προστασία των μειονοτήτων. Τα δικαστήρια έχουν ελαφρώς καλύτερο ιστορικό στη δίκαιη επιβολή του νόμου. Οι Χριστιανοί συχνά μαραζώνουν στη φυλακή για χρόνια πριν εκδοθεί η κρίση, και τότε είναι πολύ αργά για να επιφέρουμε αλλαγή.

"Η χριστιανική κοινότητα αισθάνεται ολοένα και περισσότερο παγιδευμένη μεταξύ των ισλαμικών εξτρεμιστικών ομάδων που δρουν στην περιοχή και μιας κυβέρνησης που κατευνάζει αυτές τις ομάδες. Νιώθουν ευάλωτοι χωρίς μια αξιόπιστη αρχή για την προστασία των δικαιωμάτων τους"

Παρά αυτές τις πρακτικές, το Πακιστάν υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αποδέκτες ξένης βοήθειας των ΗΠΑ. Από το 2001 μέχρι τη δεύτερη κυβέρνηση Ομπάμα, το Πακιστάν έλαβε δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ. Η βοήθεια είχε φαινομενικά ορισμένους στόχους, όπως η βοήθεια του Πακιστάν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ανάπτυξη μιας δημοκρατικής κυβέρνησης που θα δημιουργούσε ειρήνη στη χώρα και με τους γείτονές του. Ωστόσο, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια για αυτούς τους στόχους, κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί.

Όπως έγραψε ο Δρ S Akbar Zaidi του Carnegie Endowment for Peace το 2011:

"Δεδομένων των μεγάλων χρηματικών ποσών που έχουν επενδύσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη βοήθεια προς το Πακιστάν, η αξιολόγηση της επιτυχίας αυτών των κονδυλίων είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτό που γίνεται σχεδόν αμέσως σαφές είναι πως η αντιτρομοκρατική βοήθεια από το 2002 δεν έχει επιτύχει τους στόχους ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε του Πακιστάν. Στην πραγματικότητα, δεν είναι απολύτως σαφές ότι ο πακιστανικός στρατός συμμερίζεται τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών, παρόλο που λαμβάνει δισεκατομμύρια σε στρατιωτική βοήθεια.

"Υπήρξε ελάχιστη έως καθόλου εποπτεία του τρόπου με τον οποίο δαπανήθηκαν πραγματικά τα κεφάλαια, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι δυνητικά διαφορετικοί στόχοι των αμερικανικών και πακιστανικών στρατευμάτων. Ο πακιστανικός στρατός στην πραγματικότητα ξόδεψε μεγάλο μέρος των κεφαλαίων βοήθειας για την αγορά συμβατικού στρατιωτικού εξοπλισμού αντί για την καταπολέμηση τρομοκρατία ή προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Στα σχεδόν 13 χρόνια που έχουν περάσει από τη δημοσίευση της έκθεσης του Zaidi, η κατάσταση της ασφάλειας και το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πακιστάν δεν έχουν βελτιωθεί πολύ.

Το Σεπτέμβριο του 2023, ο βουλευτής των ΗΠΑ Andy Ogles πρότεινε μια τροποποίηση στη νομοθεσία για τις ετήσιες πιστώσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιδιώκοντας να απαγορεύσει τη βοήθεια των ΗΠΑ στο Πακιστάν, προκειμένου να αποθαρρύνει τη συνεχιζόμενη καταστολή της πολιτικής διαφωνίας. Συνολικά 298 βουλευτές καταψήφισαν την προτεινόμενη τροπολογία, ενώ 132 ψήφισαν υπέρ.

Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν παραμένει ένα σημαντικό παγκόσμιο κέντρο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας , μια χώρα όπου η βλασφημία -ακόμα κι αν κάποιος δεν τη διέπραξε- είναι έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο και όπου οι θρησκευτικές μειονότητες διώκονται σοβαρά.

Πρόσφατα, Αφγανοί πρόσφυγες που ζούσαν στο Πακιστάν -- οι οποίοι διέφυγαν για να ξεφύγουν από τη φρίκη του καθεστώτος των Ταλιμπάν στην εξουσία από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκατέλειψε το Αφγανιστάν -- απελάθηκαν από το Πακιστάν πίσω στο Αφγανιστάν.

Θα ήταν σκόπιμο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναστείλει κάθε βοήθεια προς το Πακιστάν έως ότου η κυβέρνησή της λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να απελευθερώσει τα πολλά θύματα των νόμων της για τη θανάσιμη βλασφημία. να πείσει το Πακιστάν να διακόψει εντελώς την επιβολή τους· να βελτιώσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και, το πιο σημαντικό, να σταματήσει να επιτρέπει την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Η Uzay Bulut, Τούρκος δημοσιογράφος, ερευνητής του Philos Project και Distinguished Senior Fellow στο Gatestone Institute.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail