Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Το δημοσίευμα ανέφερε πως ο αριθμός του προσωπικού του βρετανικού στρατού θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε μια ακόμη δεκαετία, πηγαίνοντας από 75.000 στρατιώτες σε μόλις 52.000. Εν τω μεταξύ, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, που ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2023, ανέφεραν συνολικά 75.980 τακτικούς στρατιώτες στο στρατό.
"Σε μια δεκαετία, με βάση τις σημερινές τάσεις, ο στρατός θα είναι 52.000 άτομα, αρκετά μικρός για να χωρέσει μέσα στο στάδιο Etihad της Μάντσεστερ Σίτι", τονίζει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο κλάδος των χερσαίων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφει αρνητική τάση στρατολόγησης εδώ και μια δεκαετία, αποτυγχάνοντας να επιτύχει τους ετήσιους στόχους κάθε χρόνο. Το Σεπτέμβριο του 2023, προσθέτει το δημοσίευμα, ο συνολικός αριθμός των τακτικών στρατιωτών μειώθηκε κατά περισσότερο από 3.000.
Ένας πρώην ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος, που αναφέρεται στο άρθρο, εξήγησε πως ο βρετανικός στρατός δεν μπορεί να στείλει ακόμη και μια μηχανοκίνητη μεραρχία 25.000 ατόμων σε υπερπόντιες επιχειρήσεις, επειδή δεν έχει επενδύσει σε διάφορα στοιχεία υποστήριξης, όπως οχήματα ανεφοδιασμού και εξοπλισμό ραδιοηλεκτρονικού πολέμου.
"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι υπηρεσίες είναι μεγάλα, βαθιά και αυξανόμενα: προσωπικό, υποδομές, εκπαίδευση - και αυτό πριν φτάσουμε στον εξοπλισμό", δήλωσε ο Francis Tusa, ο οποίος γράφει το ενημερωτικό δελτίο Defence Analysis.
Ομοίως, τα μεγαλύτερα προβλήματα με τον αριθμό του προσωπικού αντιμετωπίζουν το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών. Δεδομένης της έλλειψης στρατευμάτων, η βρετανική διοίκηση σχεδιάζει να αποσύρει δύο πλοία από την υπηρεσία και να θέσει σε εφεδρεία πολλά άλλα αμφίβια αποβατικά πλοία για να απελευθερώσει τα πληρώματα και να τα αναπτύξει στις νέες φρεγάτες Type 26, αποκάλυψε η Telegraph.
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι οι ελλείψεις προσωπικού αποτελούν τον κύριο παράγοντα για την έλλειψη προετοιμασίας των βρετανικών αεροπλανοφόρων να αναπτυχθούν στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω της επιχείρησης Prosperity Guardian, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των επιθέσεων των Χούτι για να εμποδίσουν τη διέλευση πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Telegraph, το πλοίο υποστήριξης Fort Victoria, το οποίο θεωρείται το πλέον κατάλληλο για επιχειρήσεις αυτού του επιπέδου, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, καθώς αντί για ένα τυπικό πλήρωμα 100 ατόμων, το πλήρωμα είναι σήμερα ελάχιστο.
Η ίδια εφημερίδα προειδοποιεί ότι η πολιτική δυσλειτουργία, σε συνδυασμό με τον αναποτελεσματικό έλεγχο του πληθωρισμού από το Λονδίνο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κρίση, όπως η νησιωτική χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει από τη δεκαετία του '70. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δεκαετία ξεκίνησε πολύ άσχημα για το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της πανδημίας, των ενεργειακών κρίσεων και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, που επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία και οδήγησαν τη Βρετανία σε ύφεση.
"Αυτός ο τοξικός συνδυασμός - ο στασιμοπληθωρισμός - έπληξε μια χώρα βυθισμένη σε πολιτική αναταραχή. Οι απεργίες των συνδικάτων έφεραν τους χώρους εργασίας σε αδιέξοδο. Ένα εξαγριωμένο κοινό στράφηκε εναντίον ενός ασυνήθιστα δύστροπου πολιτικού συστήματος που ανέδειξε πέντε κυβερνήσεις και τέσσερις πρωθυπουργούς μέσα σε δέκα χρόνια", αναφέρεται στο άρθρο.
Έτσι, μέχρι σήμερα, τονίζει η Telegraph, αυτά τα τρία πρώτα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας μοιάζουν πολύ με την αρχή της δεκαετίας του 1970, όταν, μεταξύ 1973 και 1974, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε πληθωρισμό 9% και εισήλθε σε ύφεση για δύο χρόνια λόγω της έλλειψης καυσίμων.
Οι κραδασμοί μιας άλλης παρόμοιας κρίσης προκλήθηκαν μετά την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε μήνα με το μήνα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2023 από 3,9% σε 4%. Ο πληθωρισμός αποτέλεσε θέμα ανησυχίας τους τελευταίους μήνες, καθώς διάφοροι παράγοντες προκάλεσαν φόβους, ιδίως τα λουκέτα, η σύγκρουση στην Ουκρανία και η συνακόλουθη αύξηση των τιμών της ενέργειας που δημιουργούν αστάθεια, εκτός από την κρίση στην Υεμένη.
Ωστόσο, παρά τα μείζονα προβλήματα στον στρατό και την οικονομία, το Λονδίνο επιμένει σε αυτοκαταστροφικές πολιτικές στην αποτυχημένη προσπάθειά του να προβάλει την ισχύ του σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν αυτό οδηγεί σε ταπεινωτικές γκάφες. Εκτός από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έγιναν μπούμερανγκ, πρόσφατα εμφανίστηκαν πλάνα που δείχνουν το HMS Chiddingfold να αναποδογυρίζει το HMS Bangor στα ανοικτά των ακτών του Μπαχρέιν, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την πειρατεία και τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Είναι προφανές ότι η μνήμη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας εξακολουθεί να ζει έντονα στο Λονδίνο, αλλά η Βρετανία δεν έχει πλέον τις δυνατότητες προβολής ισχύος όπως μπορούσε τον 19ο αιώνα. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που η Βρετανία αναμένεται μέχρι το 2026 να έχει στρατό μικρότερο από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και μόνο. Καθώς οι ιθύνοντες του Λονδίνου συνεχίζουν να κάνουν λάθη, οι απλοί Βρετανοί υποφέρουν.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr