pixabay / lessplay1525 |
Εδώ και χρόνια, οι ΗΠΑ πιέζουν τις Κάτω Χώρες να αποδεχθούν τεχνολογικούς περιορισμούς στις εξαγωγές προηγμένων λιθογραφικών μηχανημάτων στην Κίνα. Τα μηχανήματα αυτά, που παράγονται από την ολλανδική εταιρεία ASML, χρησιμοποιούν λέιζερ για να βοηθήσουν στη δημιουργία κυκλωμάτων για μικροτσίπ.
Του Τιμούρ Φομένκο, πολιτικού αναλυτή - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
Αν και η ASML είναι μια παγκοσμίως κορυφαία εξειδικευμένη εταιρεία, οι θεμελιώδεις πατέντες της προέρχονται από τις ΗΠΑ, γεγονός που επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να την εξαναγκάζει να ακολουθεί μονομερείς ελέγχους εξαγωγών, όταν οι Αμερικανοί το κρίνουν σκόπιμο.
Οι αμερικανικοί περιορισμοί έχουν έρθει σε διάφορα κύματα, βασιζόμενοι στους σαρωτικούς εξαγωγικούς ελέγχους που εισήχθησαν το 2022. Μια τέτοια επικαιροποίηση που αφορά ένα συγκεκριμένο είδος λιθογραφικής μηχανής τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, 1η Ιανουαρίου 2024. Η ASML προσπάθησε να προωθήσει εσπευσμένα την πώληση αρκετών τέτοιων μηχανημάτων στην Κίνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, αλλά την ακύρωσε την τελευταία στιγμή - σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της πίεσης των ΗΠΑ.
Η είδηση προκάλεσε πτώση των αμερικανικών μετοχών της ASML. Ο θεμελιώδης στόχος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ εδώ είναι να προσπαθήσει να συντρίψει τη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας και να παρακωλύσει τις φιλοδοξίες της στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, η οποία έχει γίνει μια από τις κρίσιμες στρατηγικές για να προσπαθήσει να ανακόψει τη στρατιωτική και οικονομική άνοδο της Κίνας στο σύνολό της.
Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν βάλει σε μαύρη λίστα κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και προσπαθούν όλο και περισσότερο να αποτρέψουν τις εξαγωγές εξοπλισμού ημιαγωγών στην Κίνα, περιγράφοντάς την ως προσέγγιση "μικρή αυλή, ψηλός φράχτης". Παρά ταύτα, υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία σε αυτό το στάδιο ότι οι κυρώσεις αυτές δεν αποδίδουν, και όχι μόνο επειδή η Κίνα επιδιώκει μια συντονισμένη κρατική και βιομηχανική προσπάθεια να προωθηθεί με τη βία στην τεχνολογία ημιαγωγών, η οποία είδε τη Huawei, τον αρχικό στόχο των κυρώσεων των ΗΠΑ, να συνθέτει ουσιαστικά τη δική της αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών.
Ενώ το έκανε αυτό, η Κίνα βρήκε επίσης όλο και πιο δημιουργικούς τρόπους για να παρακάμψει τους περιορισμούς, εξασφάλισε παραθυράκια για τον αμερικανικό εξοπλισμό και συνέχισε να σημειώνει πρόοδο σε νέους κόμβους τσιπ, ενώ παράλληλα έκανε τα παλαιότερα σχέδια πιο αποδοτικά και ουσιαστικά απέκρουσε την εκστρατεία εξαναγκασμού της Αμερικής. Αν δεν ήταν ήδη προφανές, οι ΗΠΑ διπλασιάζουν την αποτυχία και εξαναγκάζουν την Κίνα προς την αυτάρκεια, κάτι που, φυσικά, με την μεγαλύτερη ειρωνεία, θα πλήξει πρωτίστως τις αμερικανικές εταιρείες και τις εξαγωγές. Πώς ακριβώς μπορούν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν εφικτά αυστηρούς εξαγωγικούς ελέγχους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος του κόσμου;
Ωστόσο, οι κινήσεις που στοχεύουν σε εταιρείες όπως η ASML δείχνουν ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν μια προφανή απειλή και πρόκληση για την ευρωπαϊκή οικονομική ανταγωνιστικότητα και ευημερία. Γιατί; Επειδή οι επιχειρήσεις της ΕΕ αναγκάζονται, με εντολή τρίτου, να διακόψουν τους δεσμούς τους με την πιο προσοδοφόρα αγορά τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους αμερικανικούς στόχους. Οι ΗΠΑ αρέσκονται να ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο σε μια αγορά που διέπεται από το κράτος δικαίου, αλλά τι είδους "κράτος δικαίου" υπάρχει σε ένα σύστημα όπου μια επιχείρηση που διαχειρίζεστε έχει εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό πωλήσεων εν αναμονή μιας προθεσμίας περιορισμού που επιβάλλεται από ένα τρίτο μέρος εκτός του νομικού σας συστήματος και στη συνέχεια πρέπει να ακυρώσει τις πωλήσεις αυτές ούτως ή άλλως επειδή το ίδιο τρίτο μέρος δεν θέλει να περιμένει την προθεσμία;
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά ημιαγωγών στον κόσμο, η ανάπτυξη της οποίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας τροφοδοτεί μεγαλύτερη ζήτηση για μικροτσίπ από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως μπορούν να παρεμποδίσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κίνας εμποδίζοντας αυτή την άνοδο, καθώς η χώρα απομακρύνεται από την παραγωγή χαμηλού επιπέδου. Το σχέδιο της Ουάσινγκτον να σταματήσει την ανάπτυξη της Κίνας και να προκαλέσει στασιμότητα βασίζεται στην εσφαλμένη λογική ότι η Κίνα είναι ανίκανη να καινοτομήσει ή να προχωρήσει μπροστά χωρίς τη δυτική τεχνολογία, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.
Αντίθετα, μακροπρόθεσμα, η προσέγγιση αυτή θα αποκόψει ουσιαστικά τις δυτικές επιχειρήσεις από την κρίσιμη και προσοδοφόρα κινεζική αγορά, καθώς οι ΗΠΑ στοχεύουν στη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού στον τομέα της τεχνολογίας, στην οποία θα κυριαρχούν, και, ως εκ τούτου, θα καταστήσουν την ΕΕ εξαρτημένη από αυτήν. Αυτό μας θυμίζει πως η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χαμένος του πολέμου της Αμερικής κατά της Κίνας, καθώς επιδιώκει να διακόψει μια επικερδή εμπορική σχέση, αλλά και, το πιο κρίσιμο, να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, όπως έκανε με την στέρηση της ρωσικής ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και επομένως να απορροφήσει τον χώρο της αγοράς για τον εαυτό της.
Το να ακολουθήσει κανείς τις αμερικανικές επιθυμίες για την Κίνα σημαίνει να θυσιάσει την κυριαρχία, τη γεωπολιτική αυτονομία και την ευημερία για να εξυπηρετήσει τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για μια χαμένη κατάσταση. Τι θα συμβεί στην ASML όταν έρθει η ώρα που η Κίνα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει τα δικά της high-end τσιπ και εξοπλισμό λιθογραφίας; Και δεν τα χρειάζεται πλέον για την εγχώρια αγορά της και προσφέρει τις ίδιες λύσεις σε άλλες χώρες; Πρέπει να είσαι στην Κίνα για να ανταγωνιστείς στο παιχνίδι, δεν κερδίζεις αρνούμενος να συμμετάσχεις όταν η άλλη πλευρά εξακολουθεί να κλωτσάει την μπάλα.