Ο πόλεμος των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας εναντίον των Χούτι είναι απλώς παραμύθια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξένησαν την πρώτη συνάντηση της νέας ομάδας εργασίας για την τρομοκρατία σε μορφή τετραμερούς στη Χονολουλού της Χαβάης, στις 19-21 Δεκεμβρίου. Η ομάδα εργασίας της QUAD για την τρομοκρατία συγκροτήθηκε τον Μάρτιο στη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Νέο Δελχί, την οποία φιλοξένησε ο υπουργός Εξωτερικών S. Jaishankar.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Μαρτίου είχε σημειώσει "με βαθιά ανησυχία ότι η τρομοκρατία έχει γίνει όλο και πιο διάχυτη, υποβοηθούμενη από την προσαρμογή των τρομοκρατών στις νέες και εξελισσόμενες τεχνολογίες, όπως τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και τη χρήση τους για τηn στρατολόγηση και την υποκίνηση για τη διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και για τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό και την προετοιμασία τρομοκρατικών δραστηριοτήτων".

Ανακοινώνοντας τη σύσταση της ομάδας εργασίας της Τετραμερούς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η κοινή δήλωση επισήμανε ότι "θα διερευνήσει τη συνεργασία μεταξύ της Τετραμερούς και με τους εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού για την καταπολέμηση των νέων και αναδυόμενων μορφών τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης προς τη βία και του βίαιου εξτρεμισμού".

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή [23/12], μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, υπογραμμίζεται ότι το επίκεντρο της συζήτησης ήταν η "ενίσχυση της συνεργασίας της Τετραμερούς ως απάντηση σε ένα συντριπτικό τρομοκρατικό περιστατικό στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού".

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις αφορούσαν "παρουσιάσεις και μια άσκηση με επιτραπέζια μέσα που επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις συνεχώς εξελισσόμενες τρομοκρατικές απειλές, την περαιτέρω ανάπτυξη περιφερειακών μηχανισμών συντονισμού και την αντιμετώπιση της χρήσης των αναδυόμενων τεχνολογιών από τους τρομοκράτες. Οι συμμετέχοντες (οι τέσσερις χώρες της Τετραμερούς) διερεύνησαν ποιες δυνατότητες και υποστήριξη θα μπορούσε να προσφέρει η Τετραμερής και πώς η Τετραμερής θα μπορούσε να συντονιστεί προκειμένου να υποστηρίξει τις υπάρχουσες δυνατότητες των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού".

Δε χρειάζεται ιδιαίτερη εφευρετικότητα για να καταλάβει κανείς ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην εξελισσόμενη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου ένας συνασπισμός προθύμων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την πρόκληση για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα που θέτουν οι αδάμαστοι Χούτι της Υεμένης.

Οι Χούτι έχουν παλιούς λογαριασμούς με το Ισραήλ λόγω των επανειλημμένων μυστικών παρεμβάσεων του τελευταίου στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει η χώρα αυτή στα μάτια των Ισραηλινών στρατηγών ως διέξοδος του Ισραήλ στον Ινδικό Ωκεανό και την Άπω Ανατολή, η οποία σήμερα επιτείνεται από την υποστήριξη των Χούτι στα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την άρνηση εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Τον Απρίλιο του 2018, τα ΗΑΕ, εκμεταλλευόμενα την αστάθεια και την έλλειψη κεντρικής κυβέρνησης στην Υεμένη, κατέλαβαν απλώς το νησί Σόκοτρα της χώρας αυτής, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό. Τα ΗΑΕ έχουν έκτοτε προσαρτήσει το νησί Σόκοτρα και σε ένα κοινό σχέδιο με το Ισραήλ προσπαθούν να κατασκευάσουν εκεί μια στρατιωτική βάση που θα φιλοξενεί ισραηλινούς στρατιώτες, αξιωματικούς και άλλους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και προσωπικό σε ένα σχέδιο για την άσκηση στρατιωτικού ελέγχου επί των θαλάσσιων οδών και των επιχειρήσεων πληροφοριών κατά του Ιράν.

Σίγουρα, οι ανασφαλείς συνθήκες που επηρεάζουν τη θαλάσσια κυκλοφορία στη διώρυγα του Σουέζ θα έχουν τεράστιες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία με πολλαπλούς τρόπους - διεθνές εμπόριο και αλυσίδες εφοδιασμού, αγορά πετρελαίου κ.ο.κ. Αλλά πίσω από τον καταιγισμό της προπαγάνδας, οι πραγματικές αμερικανικές προθέσεις μπορεί να πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από αυτό. Η δαιμονοποίηση των Χούτι παρέχει μια νεφοκάλυψη για να συσκοτίσει αυτό που στην πραγματικότητα είναι ένα απίστευτα πολύπλοκο πλέγμα.

Σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Washington Institute for Near East Policy, το Ισραήλ σχεδιάζει να αναπτύξει υποβρύχια ανατολικά του Σουέζ. Είναι σαφές πως η στρατιωτική βάση στη Σόκοτρα θα είναι ιδανική για τα ισραηλινά υποβρύχια για την προβολή ισχύος στην Αραβική Θάλασσα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Χούτι είναι εξοργισμένοι με την απώλεια της κυριαρχίας της χώρας τους επί της Σόκοτρα και τη μετατροπή του νησιού σε ισραηλινό φυλάκιο με σιωπηρή αμερικανική υποστήριξη. Αυτό είναι ένα πράγμα.

Τα κράτη της περιοχής είναι επιφυλακτικά ως προς τη συνεργασία με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό των προθύμων για την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα για τη διαφύλαξη των ισραηλινών συμφερόντων υπό το πρόσχημα της προστασίας της "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας". Οι Χούτι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με το Ισραήλ και τα περιφερειακά κράτη κινούνται προσεκτικά για να μην βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά. Οι Χούτι έχουν κερδίσει τη φήμη των σκληρών μαχητών, και στην προκειμένη περίπτωση, είναι επίσης μια ομάδα με υψηλό κίνητρο και αδρεναλίνη στις φλέβες τους, αφού αντιστάθηκαν στον πόλεμο Σαουδικής Αραβίας-Εμιράτου-ΗΠΑ για να τους σβήσουν από το πολιτικό τοπίο της χώρας τους.

Από γεωπολιτική άποψη, οι ΗΠΑ έχουν ισχυρούς λόγους να κυριαρχήσουν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η Κίνα διαθέτει ναυτική βάση στο Τζιμπουτί και η Ουάσινγκτον τροφοδοτεί τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν για να κρατήσει τη χώρα σε έξαψη και να εμποδίσει τα σχέδια της Ρωσίας να δημιουργήσει βάση υποβρυχίων. Ένα άλλο παράκτιο κράτος, η Ερυθραία, κατέχει μια σημαντική στρατηγική θέση στην ανατολική πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία έχει ισχυρούς οικονομικούς, διπλωματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την Κίνα και τη Ρωσία.

Πράγματι, οι προσπάθειες των ΗΠΑ απέτυχαν παταγωδώς να ανατρέψουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό Abiy Ahmed της Αιθιοπίας, της μεγαλύτερης χώρας στο Κέρας της Αφρικής, ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με τη Ρωσία. Αρκεί να πούμε ότι στις ΗΠΑ δεν έχει απομείνει σήμερα ούτε ένας φίλος ή σύμμαχος σε ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα πετύχει το τέχνασμα των ΗΠΑ να σύρουν την QUAD - και μαζί με αυτήν την Ινδία - στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για μια επανάληψη της ιστορίας, όταν η κυβέρνηση Atal Bihari Vajpayee, αντιστεκόμενη στις πιέσεις της κυβέρνησης του George W. Bush, αρνήθηκε να συμμετάσχει στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό των προθύμων για την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Εκ των υστέρων, αυτό αποδείχθηκε σοφή απόφαση. Τότε, όπως και τώρα, υπάρχουν ομάδες συμφερόντων με επιρροή στο Δελχί που πιθανώς θα υποστήριζαν τη συμμετοχή της Ινδίας στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" εναντίον των Χούτι.

Στην πραγματικότητα, οι αμφίσημες παρατηρήσεις του Ινδού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση του Τύπου την Πέμπτη προκαλούν κάποια ανησυχία: "Κοιτάξτε, η Ινδία πάντα, φυσικά, ξέρετε, έχουμε συμφέροντα και υποστηρίζουμε την ελεύθερη κυκλοφορία της εμπορικής ναυτιλίας. Έτσι, αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Παρακολουθούμε, φυσικά, τις εξελίξεις εκεί. Στο βαθμό που νομίζω ότι υπήρξε... είμαστε επίσης, όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο... των διεθνών προσπαθειών για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της πειρατείας είτε για άλλους λόγους, η Ινδία έχει συμμετάσχει σε αυτές. Έτσι, θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε αυτό. Νομίζω ότι υπήρξε κάποια επικοινωνία σχετικά με αυτή την ομάδα εργασίας ή την επιχείρηση, αλλά θα πρέπει να σας απαντήσω σχετικά με οποιαδήποτε συγκεκριμένη εξέλιξη στο θέμα αυτό, διότι δεν γνωρίζω αν, ξέρετε, υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πρόσκληση ή αν μας ζητήθηκε να συμμετάσχουμε ή αν συμφωνήσαμε να συμμετάσχουμε. Όπως είπα, πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία και θα πρέπει να σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε κάτι να σας μεταφέρουμε σχετικά. Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω πως έχουμε συμμετάσχει στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των πλοίων στην Αραβική Θάλασσα και εκτιμούμε την ελεύθερη διακίνηση της εμπορικής ναυτιλίας. Δεν έχω υπόψη μου οποιεσδήποτε συζητήσεις με κάποια συγκεκριμένη χώρα, σίγουρα με το Ιράν ή την Υεμένη...".

Εν τω μεταξύ, αυτό που πρέπει να σημειωθεί προσεκτικά είναι ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι την Τρίτη που συνέπεσε με τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας QUAD στη Χαβάη. Ο Μόντι έγραψε αργότερα πως κατά τη διάρκεια μιας "παραγωγικής" ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τη "συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς" με τον Νετανιάχου, οι δύο είχαν "κοινές ανησυχίες" σχετικά με τη θαλάσσια κυκλοφορία. Η ανάρτηση του Μόντι δεν εμβαθύνει σε λεπτομέρειες, ενώ η ισραηλινή εκδοχή υποστήριξε ότι ο Μόντι "σημείωσε πως η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι μια βασική παγκόσμια ανάγκη που πρέπει να διασφαλιστεί".

Το διακύβευμα είναι πράγματι υψηλό για το Ισραήλ να δώσει έρμα στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιθυμούν απεγνωσμένα να εμπλέξουν την Ινδία στον επερχόμενο ατυχή "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" εναντίον της Υεμένης, ενός πολιτιστικού κράτους, ώστε να δώσουν στην ριψοκίνδυνη επιχείρησή τους μια περιφερειακή κατοικία και ένα όνομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail