Ο πρώην ανώτατος στρατηγός της Ουκρανίας λέει ότι η αντεπίθεση απέτυχε: "Απογοήτευσε πολλούς"

Η ουκρανική αντεπίθεση, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο με πολλή αυτοπεποίθηση εν μέσω προσδοκιών ότι ταξιαρχίες εφόδου εξοπλισμένες με δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό θα συνέτριβαν εύκολα τις ρωσικές αμυντικές γραμμές και θα έφταναν στην Κριμαία, κατέληξε με μια απογοητευτική ταπείνωση, καθώς τα όνειρα και οι προσδοκίες των στρατηγιστών στο Κίεβο δεν επιβίωσαν στη σκληρή πραγματικότητα. Αυτό θέτει το ερώτημα γιατί η Ουκρανία συνεχίζει τον πόλεμο, ειδικά από την στιγμή που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχεται πως πολλοί στο Ντονμπάς δε θέλουν να ζουν υπό την κυριαρχία του Κιέβου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βίκτορ Μουζένκο, δήλωσε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι η αντεπίθεση του καλοκαιριού "απογοήτευσε πολλούς" στο Κίεβο και όχι μόνο.

Αφού παραδέχθηκε πως οι προσδοκίες του Κιέβου για την κατάληψη ρωσικού εδάφους δεν μεταφράστηκαν σε πραγματικότητα, ο Μουζένκο τάχθηκε υπέρ της μετάβασης σε μια "στρατηγικά ενεργή άμυνα" και της δημιουργίας μιας "ισχυρής εφεδρείας, όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά".

"Μια ποιοτική εφεδρεία είναι η παρουσία στρατιωτικών οργανώσεων: μια ταξιαρχία, ένα σώμα κ.ο.κ. Προετοιμασμένοι, εξοπλισμένοι, συντονισμένοι, με υψηλό ηθικό και ικανοί να επιλύουν προβλήματα", δήλωσε στο περιοδικό Newsweek.

Ο Μουζένκο αμφισβήτησε επίσης προηγούμενες προτάσεις Ουκρανών στρατηγών ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου θα μπορούσαν να εισέλθουν με τη βία στην Κριμαία μέσα σε λίγους μήνες, αναρωτώμενος φωναχτά αν η "ουκρανική πλευρά" θα ήταν "πραγματικά σε θέση να εκτιμήσει επαρκώς τον εχθρό και τις δυνατότητές του".

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αμφισβήτησε την στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας για την υπόδειξη πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να φθάσουν στην Κριμαία μέσα σε τέσσερις μήνες από την αντεπίθεση, αναφερόμενος στον αρχιστράτηγο της Ουκρανίας, στρατηγό Valery Zaluzhny, ο οποίος έκανε παρατηρήσεις σε συνέντευξή του στον Economist τον Νοέμβριο.

"Αν κοιτάξετε τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ και τα μαθηματικά που κάναμε, τέσσερις μήνες θα έπρεπε να είναι αρκετός χρόνος για να φτάσουμε στην Κριμαία, να πολεμήσουμε στην Κριμαία, να επιστρέψουμε από την Κριμαία και να ξαναμπούμε και να ξαναβγούμε", δήλωσε ο Zaluzhny.

Στην πραγματικότητα, όπως έγραψε το NBC News στις 3 Δεκεμβρίου, "Με την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεσή του να χάνεται στο χιόνι, με ελάχιστα να επιδεικνύει μήνες σχεδιασμού και δισεκατομμύρια σε στρατιωτική υποστήριξη από τους συμμάχους, το Κίεβο ταλαιπωρείται επίσης από αυξανόμενες εσωτερικές διαμάχες". 

Το πρακτορείο επικαλέστηκε τον πολιτικό αναλυτή Volodymyr Fesenko που εδρεύει στο Κίεβο, ο οποίος δήλωσε: "Πολλοί Ουκρανοί είναι απογοητευμένοι που δεν επιτεύχθηκε μια γρήγορη νίκη. Υπάρχει σοβαρή κόπωση από τον πόλεμο".

Εκτός από τους πρώην στρατιωτικούς διοικητές και τους εμπειρογνώμονες που σημειώνουν την αποτυχία και την απογοήτευση της αντεπίθεσης, η αναγνώριση αυτή μόλις τώρα αρχίζει να ακούγεται στα ανώτερα κλιμάκια της ηγεσίας του Κιέβου.

Μιλώντας στο AP κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην περιοχή του Χάρκοβο την 1η Δεκεμβρίου, ο Ζελένσκι αναγνώρισε την αποτυχία της αντεπίθεσης, λέγοντας ότι θα ήθελε να δει "ταχύτερα" αποτελέσματα και πως "από αυτή την άποψη, δυστυχώς, δεν πετύχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και αυτό είναι γεγονός". Ο ίδιος απέδωσε την αποτυχία της αντεπίθεσης στο ότι η Δύση δεν έστειλε τα όπλα που χρειαζόταν ο ουκρανικός στρατός.

Όσον αφορά τα όπλα που ήθελε αλλά δεν έλαβε, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε πως αυτό περιόρισε το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης και μια γρήγορη προέλαση, μια γελοία αντίληψη, δεδομένου ότι μόνο οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια άνω των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Φεβρουάριο του 2022. Αυτό μάλιστα έχει πολιτικό κόστος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε πως σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι ξοδεύονται υπερβολικά πολλά για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την έρευνα του Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research που δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, το 45% των Αμερικανών δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον δαπανά υπερβολικά πολλά για τη βοήθεια προς την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Το 38% των Αμερικανών πιστεύει πως οι τρέχουσες δαπάνες είναι "περίπου το σωστό ποσό".

Όταν ο Ζελένσκι ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, απάντησε ευθέως ότι "η επιλογή των Αμερικανών είναι η επιλογή των Αμερικανών" και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι Αμερικανοί βοηθούν και τους εαυτούς τους βοηθώντας την Ουκρανία.

"Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αν η ανθεκτικότητα αποτύχει σήμερα λόγω της έλλειψης βοήθειας και της έλλειψης όπλων και χρηματοδότησης, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία πιθανότατα θα εισβάλει σε χώρες του ΝΑΤΟ", είπε. "Και τότε τα παιδιά των Αμερικανών θα πολεμήσουν".

Σε διάλεξη που έδωσε σε φοιτητές πανεπιστημίου στο Νικολάεφ λίγες ημέρες πριν από τη συνέντευξη στο ΑΡ, ο Ζελένσκι σχολίασε την κατάσταση στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, που βομβαρδίζονταν επί οκτώ χρόνια από τις ουκρανικές δυνάμεις, και παραδέχθηκε πως ο πληθυσμός των δύο περιοχών δεν εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει και πάλι μέρος της Ουκρανίας.

"Πιστεύω ότι όλα τα εδάφη πρέπει να επιστρέψουν, αλλά αν οι άνθρωποι δεν το θέλουν, θα είναι πολύ δύσκολο. Πριν, υπήρχαν αυτονομιστές μαχητές που πολεμούσαν στη ζώνη επαφής. Αυτό σημαίνει πως δεν επέστρεψαν όλες οι οικογένειες από το Ντονμπάς. Και όταν η Ρωσία πολεμά εναντίον μας, οι αυτονομιστές είναι μαζί τους", δήλωσε σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Telegram από το κανάλι El Ojo.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και των περιοχών Ζαπορόζιε και Χερσώνα, στη Ρωσική Ομοσπονδία, αποφασίστηκε σε δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2022. Τα αποτελέσματα ήταν αδιαμφισβήτητα, καθώς το 99,23% των πολιτών ψήφισε υπέρ της ένταξης του Ντονέτσκ, το 98,42% στο Λουγκάνσκ, το 87,05% στη Χερσώνα και το 93,11% στη Ζαπορόζιε.

Με την αντεπίθεση να έχει αποτύχει, όπως αναγνωρίζεται πλέον από όλα τα κλιμάκια της Ουκρανίας, τίθεται το ερώτημα γιατί ο Ζελένσκι συνεχίζει πεισματικά τον πόλεμο, ειδικά από την στιγμή που γνωρίζει ότι οι κάτοικοι του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορόζιε δεν ήθελαν πλέον να ζουν υπό το υπερεθνικιστικό και ρατσιστικό καθεστώς του Κιέβου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail