Η ενεργειακή ρομαντική σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία: Ακόμα και οι κυρώσεις δεν μπόρεσαν να λύσουν τα μάγια!

Παρά τις κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, αγοράζοντας άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας άνω των 149 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA). Αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των συνολικών εσόδων της Ρωσίας από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων ύψους 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κίνα ξεπέρασε για λίγο την ΕΕ ως ο μεγαλύτερος αγοραστής τον Μάρτιο του 2023, κυρίως λόγω των αυξημένων εισαγωγών αργού πετρελαίου. Ωστόσο, η ΕΕ επανέκτησε τη θέση της ως ο κορυφαίος πελάτης συνολικά.

Εντός της ΕΕ, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία ήταν οι πέντε μεγαλύτεροι εισαγωγείς κατά την εβδομάδα που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου 2023. Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής για ολόκληρο το έτος.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, παρά τις προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης στο πλαίσιο των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία. Οι σημαντικές ενεργειακές εισαγωγές του μπλοκ από τη Ρωσία αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα, υπονομεύοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων.

Η αντιμετώπιση αυτής της εξάρτησης θα απαιτήσει περαιτέρω προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και τη μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίστηκε από μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης: επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία και ταυτόχρονη διατήρηση της δικής της ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό οδήγησε σε περιπτώσεις όπου η ΕΕ φάνηκε να παρακάμπτει ή να καταστρατηγεί ορισμένες πτυχές του καθεστώτος κυρώσεων.
 
Εμπορία κυρωμένων αγαθών

Ένας τομέας που προκαλεί ανησυχία είναι το συνεχιζόμενο εμπόριο αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Για παράδειγμα, μια έρευνα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) διαπίστωσε πως οι χώρες της ΕΕ εξήγαγαν στη Ρωσία το 2022 αγαθά που υπόκεινται σε κυρώσεις αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ημιαγωγών, ηλεκτρονικών ειδών και μηχανημάτων.

Εμπόριο μέσω τρίτων μερών

Η ΕΕ έχει επίσης κατηγορηθεί ότι διευκολύνει το εμπόριο με τη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών. Για παράδειγμα, μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) διαπίστωσε πως οι εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν μεσάζοντες σε χώρες όπως η Τουρκία και το Ντουμπάι για να παρακάμψουν τις κυρώσεις και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία.

Ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία
 
Παρά τις κυρώσεις, η ΕΕ εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ιδίως το φυσικό αέριο. Το 2022, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 25% των συνολικών ενεργειακών εισαγωγών της ΕΕ. Αυτή η εξάρτηση καθιστά δύσκολο για την ΕΕ να διακόψει εντελώς τους δεσμούς της με τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

Προκλήσεις επιβολής κυρώσεων

Η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων λόγω της πολύπλοκης και διασυνδεδεμένης φύσης του παγκόσμιου εμπορίου. Τα κενά και οι αδυναμίες του καθεστώτος κυρώσεων μπορούν να αξιοποιηθούν για την αποφυγή των περιορισμών.

Παρόλο που η ΕΕ έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράκαμψης εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του καθεστώτος κυρώσεων. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα απαιτήσει στενότερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και ενισχυμένη συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail